Nova legislació
Catalunya prohibirà fumar en terrasses, entrades d’escoles i d’hospitals i marquesines de bus
Multimèdia: ¿Què passa quan fumes?
El Departament de Salut està preparant una llei que declararà espais lliures del fum del tabac (i, per tant, no s’hi podrà fumar) llocs públics com les entrades d’escoles i centres sanitaris, marquesines d’autobusos o terrasses d’establiments. A les illes Balears o al País Valencià, per exemple, està prohibit fumar a les terrasses: va ser una norma que va arribar amb la pandèmia de covid-19 i que s’ha mantingut. Però a Catalunya mai es va arribar a prohibir fumar. La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) considera «boníssima» la mesura si finalment es porta a terme i recorda que la llei antitabac espanyola és una de les «més laxes» d’Europa. A Espanya està vigent, des del 2010, la llei antitabac, però la seva reforma, plantejada aquest any pel Ministeri de Sanitat, es manté estancada. Així, són les comunitats i les comunitats ciutats
L’anunci de la nova llei antitabac catalana l’ha fet el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest divendres a TV-3, on a més ha concretat que estan acabant de redactar la norma, que el Govern podria presentar «en les pròximes setmanes» i que després haurà de seguir el tràmit parlamentari. No hi ha data encara d’entrada en vigor, però tot sembla indicar que es posarà a caminar al llarg del 2023. La normativa, segons Salut, inclourà el tabac, els cigarros electrònics i altres productes relacionats amb el tabac.
D’altra banda, a partir del gener s’oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. Salut calcula que se’n podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar. Argimon ha detallat que aquests tractaments per deixar de fumar costen uns 300 euros. Amb la gratuïtat es volen eliminar les traves econòmiques per a les persones amb menys recursos.
Segons han confirmat fonts de Salut a EL PERIÓDICO, la conselleria està treballant ja la normativa anunciada per Argimon, però després ha de passar per Consell Executiu i, posteriorment, ha d’anar al Parlament. Per això no saben la data exacta d’entrada en vigor d’aquesta llei. «A partir del gener de 2023 el que sí que serà gratuït és el tractament per a les persones amb rendes inferiors a 18.000», assenyalen aquestes fonts. La norma preveu sancions. Ja hi ha «experiències exitoses» a Catalunya, com els clubs de futbol sense fum o les platges sense fum que han portat a terme diferents municipis, per la qual cosa ara Salut es planteja «consolidar» aquestes iniciatives i «augmentar el tipus d’espai».
Xifra de fumadors estable
Argimon ha reconegut que la reducció de persones fumadores es va frenar el 2017 i des d’aleshores la xifra es manté estable en aproximadament un 24% de fumadors a Catalunya. També ha afegit que sempre que s’ha impulsat alguna normativa que declara espais lliures de fum més gent ha deixat de fumar, i per aquesta raó la conselleria treballa en una de nova.
El conseller ha explicat que aquesta és una llei que pot tirar endavant Catalunya i que així ho farà. Ha reconegut que hi ha d’haver un «període de transició» perquè es pugui acceptar aquesta nova realitat, però ha recordat que abans es fumava en llocs com restaurants i ara seria segurament impensable.
¿Què passava fins ara?
La reforma legal de la llei antitabac del Ministeri de Sanitat està actualment paralitzada, així que de moment impera la de l’any 2010. La reforma de la llei que planteja el departament dirigit per la ministra Carolina Darias preveu prohibir fumar no només a les terrasses de bars i restaurants, sinó també als estadis esportius, en parcs, platges i als cotxes particulars.
Però, ja que aquesta reforma està estancada i que des de fa anys es parla que la llei del 2010 ha de ser endurida, han sigut les mateixes comunitats i ajuntaments els qui han anat posant límit al tabac pel seu compte. Un altre exemple: Barcelona ha aprovat aquest any la prohibició de fumar a les platges. A nivell estatal, no hi ha hagut avenços.
«Bona mesura de salut pública»
Tot i que l’hostaleria catalana rebutja la mesura («no és el moment de dictar una prohibició com aquesta, ja que el sector surt d’una pandèmia molt perjudicada i feble», ha assenyalat en un comunicat la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn, Fecalon), els metges aplaudeixen la iniciativa. «Si realment fan això [prohibir fumar en terrasses, entrada d’escoles i marquesines], és boníssim», valora per a aquest diari Laura Mezquita, coordinadora del Grup de Treball Càncer, Treball i Medi Ambient de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i oncòloga de l’Hospital Clínic (Barcelona).
Mezquita, que es dedica a tractar tumors toràcics, creu que la mesura és «positiva» perquè, a més de «dificultar» que la gent continuï fumant, protegeix sobretot els no fumadors. «El tabac és elprincipal factor de risc de càncer de pulmó i, a més, és el factor de risc que més anys resta en general. Produeix també malalties respiratòries i cardiovasculars», explica Mezquita.
Notícies relacionadesL’oncòloga matisa que la llei antitabac espanyola, que va aprovar el 2006 el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i que es va modificar el 2010, és ara com ara «de les més laxes» d’Europa. A França, Itàlia i els Països baixos, per exemple, es protegeix «molt més» els fumadors passius i només es permet fumar en zones «perfectament separades». Mesures com la que Catalunya vol implantar ara «augmenten la protecció» dels fumadors passius.
«Crec que és una bona mesura de salut pública que va contra un factor de risc molt important. Cal continuar i no quedar-se allà. Hi ha altres mesures que ja depenen del Govern estatal –com dificultar l’accés al tabac–, però algunes com aquesta són relativament fàcils d’implementar i tenen un impacte positiu en la salut de la població», conclou Mezquita.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034