Els efectes de la covid-19
La pandèmia va augmentar les depressions postpart
Els elevats nivells d’estrès van incrementar aquest trastorn de l’ànim en les dones embarassades
La covid-19 va provocar un «augment rotund» de les depressions postpart. A l’inici de la pandèmia, ningú sabia «què passaria» amb els embarassos. A més, l’accés al sistema estava més restringit i, tot i que es van atendre tots els informes, moltes embarassades no van poder accedir al sistema amb normalitat. Hi va haver un «nivell d’estrès superior». Estar confinat, haver d’anar a un altre lloc a parir o parir amb mascareta van provocar estralls en les embarassades i van augmentar les depressions postpart en la primera i segona onada.
Ho ha explicat Anna Suy, la cap de secció d’Obstetrícia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, en la presentació de l’informe ‘La dimensió de gènere durant la pandèmia’ de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB), dependent de la Universitat de Barcelona (UB). A més, Suy assegura que, sobretot, van patir més les dones embarassades immigrants i aquelles que tenien un altre fill menor al seu càrrec.
Covid «més greu»
L’informe de l’IEB analitza les diferències entre homes i dones que la pandèmia va portar a col·lació. Suy, no obstant, destaca que l’obstetrícia sempre es va mantenir presencial i que hospitals com el seu, per exemple, van mantenir la presència de l’acompanyant de la mare dins de les sales de parts. «La covid ens va afectar molt perquè, tot i que no és més freqüent en les embarassades, sí que és més greu», va dir. També va recordar l’estiu del 2021, quan hi va haver una «allau» d’embarassades a les ucis».
Notícies relacionadesParadoxalment, la pandèmia «va abaixar estrepitosament la natalitat». Segons Suy, això és perquè la gent no té fills quan té por per la seva salut o per l’economia. Avui dia a Espanya l’edat mitjana de les mares que tenen el seu primer fill és de 33 anys i n’hi ha moltes que sobrepassen els 40.
En la presentació de l’estudi també ha ha sigut la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, que ha recordat que la pandèmia va afectar més els barris més pobres. I ha remarcat que el mateix passa amb altres malalties, com per exemple l’obesitat, que afecta més les zones més humils.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034