Estudi a ‘Nature Medicine’

Un estudi mostra que l’evolució de la leucèmia es defineix «a l’inici» des del seu diagnòstic

  • Investigadors de l’Idibaps-Hospital Clínic proven que les cèl·lules que provoquen la recaiguda després del tractament es poden detectar «molts anys abans que es manifestin clínicament aquestes complicacions»

Un estudi mostra que l’evolució de la leucèmia es defineix «a l’inici» des del seu diagnòstic

Europa Press

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de l’Idibaps-Hospital Clínic de Barcelona han demostrat que les cèl·lules que provoquen la recaiguda després del tractament i que donaran lloc a la transformació de la leucèmia a un tumor molt agressiu ja es poden detectar en una quantitat molt petita «en l’inici de la malaltia, molts anys abans que es manifestin clínicament aquestes complicacions».

Els resultats d’aquest treball, finançat amb un milió d’euros per la Fundació La Caixa, han sigut publicats a la revista ‘Nature Medicine’ i «canvien la visió que es tenia sobre com progressa la leucèmia», ha informat aquest dimecres la Fundació La Caixa en un comunicat.

Fins abans d’aquest estudi es creia que la leucèmia progressava perquè les seves cèl·lules evolucionaven al llarg del temps i es transformaven en tumors més agressius perquè «adquirien alteracions en el seu genoma de manera progressiva que les feien més resistents als tractaments».

El nou treball demostra que algunes de les cèl·lules de la leucèmia ja han adquirit aquestes alteracions a l’inici de la malaltia, però «es troben en quantitats molt petites».

Durant l’evolució de la malaltia, aquestes cèl·lules més malignes «aniran creixent i de manera progressiva seran seleccionades per donar complicacions clíniques molts anys després del seu inici».

Notícies relacionades

El director de l’Idibaps, cap del grup de Patologia molecular en neoplàsies limfoides i cap de grup del Ciberonc, Elías Campo, ha assenyalat que «és com si la cèl·lula mare de la leucèmia hagués engendrat moltíssimes llavors filles des de l’inici de la malaltia, cada una de les quals amb alteracions diferents que els permetrà créixer en el futur quan les condicions li siguin més adequades».

L’article ha sigut coordinat per Elías Campo i l’investigador postdoctoral de l’Idibaps i del CIBERONC Ferran Nadeu, i els primers coautors del treball són, a més de Nadeu, la investigadora del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) Romina Royo; l’investigador del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) Ramon Massoni-Badosa; l’investigador de l’Idibaps i del CIBERONC Heribert Playa-Albinyana; i la investigadora de l’Idibaps Beatriz Garcia-Torre.