L’evolució de la pandèmia
La covid-19 s’obre pas de nou als centres d’atenció primària
La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, veu «probable» que n’arribi una nova onada, però sense repercussió assistencial
Espanya comptabilitza 20.652 nous contagis, el doble que fa una setmana, mentre el ministre de Sanitat alemany crida a tornar a la mascareta en interiors
Catalunya és a l’inici d’un nou creixement de la covid-19. Els experts no contemplen que aquesta pujada sigui com les onades pandèmiques anteriors, però tots assumeixen que hi està havent un pic de casos que continuarà pujant les pròximes setmanes. Els centres d’atenció primària (CAP) ja estan notant aquest increment, perquè els diagnòstics de coronavirus ja superen els 4.500 setmanals i la positivitat (el percentatge de proves que dona positiu) ja està per sobre del 10% aquesta setmana, segons les xifres de la Conselleria de Salut.
Tot i així, el que en aquests moments predomina en els CAP catalans és el rinovirus, és a dir, els refredats, constipats o grips, i els metges de família no estan notant «pressió» pel coronavirus. No obstant, els casos estan pujant a tot Espanya (aquest divendres Sanitat ha notificat 20.652 noves infeccions, el doble que la setmana passada) i en països com Alemanya, on el ministre de Sanitat ha cridat aquest divendres a tornar a la mascareta en interiors.
La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, ha reconegut avui que és «probable» que n’arribi una nova onada però sense repercussió assistencial. En una entrevista a RAC-1, Cabezas ha reconegut una tendència a l’increment però ha assegurat que la situació està «molt mantinguda» i en nivells molt baixos. A més, segons Cabezas, la xarxa de vigilància catalana ha detectat una nova variant d’òmicron en aigües residuals,però sense cap cas clínic. Es tracta d’una variació sobre la BA.5 anomenada BQ1, que seria més transmissible però sense tenir més gravetat.
Els hospitals, de moment, no estan vivint cap impacte per aquesta pujada: el nombre de persones en les ucis continua en mínims (13 a tot el territori, dimarts passat, últim dia del qual Salut ofereix xifres) i hi ha menys de 500 pacients amb covid en planta convencional. «Som a l’inici d’un creixement. Esperem que no creixin de la mateixa manera els casos greus i que notem la millora gràcies a la vacuna i a la immunitat natural del virus», assenyala Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc).
Segons López-Codina, aquest creixement era «esperable» perquè, al cap de sis mesos, es comencen a perdre els anticossos de les vacunes. Tot i així, malgrat l’augment de diagnòstics, diu, «no hi ha una pressió als CAP».
Els casos d’Alemanya i França
L’epidemiòleg Joan Caylà demana fer un cop d’ull a Alemanya i França, on estan pujant molt els contagis. A Alemanya, els llits ocupats per coronavirus van créixer un 50% en una setmana, segons ‘El País’. «Veient el que passa a Alemanya i França, té sentit pensar que ens passarà el mateix», apunta Caylà. Segons Caylà, el que pot estar passant és que «allà faci més fred que aquí» o, fins i tot, que «tinguin una variant que estigui afectant aquests països». «Sigui el que sigui, té sentit que això passi aquí en una o dues setmanes», diu. El ministre de Sanitat alemany ha demanat aquest divendres tornar a la mascareta en interiors, a causa dels mals indicadors. «No tenim motius per suposar que l’onada que tenim davant nostre es limitarà per si mateixa», ha dit Karl Lauterbach.
A França per exemple, la incidència ha augmentat un 17% els últims set dies i els ingressos hospitalaris, un 19%. En concret a la regió d’Occitània, molt pròxima a Catalunya, han augmentat els contagis un 22% i els ingressos un 20,7%.
Aquest epidemiòleg crida a insistir en la quarta dosi de la vacuna i a vacunar-se també contra la grip. Li sembla significatiu que els diagnòstics dels CAP hagin passat dels 3.000 als 4.500 setmanals, entre altres coses perquè «es fan pocs tests». «Espanya és el país d’Europa on menys tests es fan per 100.000 habitants», recalca.Espanya prioritza les proves diagnòstiques en més grans de 60 anys, però en gent jove «és molt difícil que se’n facin».
Amb tot, les xifres pugen. La Comunitat de Madrid, per exemple, ha experimentat un increment de casos d’un 34% en els últims set dies i el nombre d’ingressos hospitalaris s’ha multiplicat per 1,5. Caylà crida a no deixar d’utilitzar la mascareta en el transport públic i que les persones infectades es confinin i teletreballin des de casa.
A tot Espanya
Notícies relacionadesA Espanya, tots els indicadors de la pandèmia han augmentat l’última setmana després de pujar la incidència en els més grans de 59 anys en 27 punts, fins als 195 casos per cada 100.000 habitants. Les dades del Ministeri de Sanitat apunten que des de divendres passat hi ha 587 pacients més amb covid-19 ingressats als hospitals d’Espanya, en total 3.303, dels quals 174 estan en ucis (45). Tot i així, l’ocupació hospitalària general continua en els registres més baixos de tota la pandèmia.
L’última setmana, i tenint en compte que Espanya no compta ja cas a cas, les comunitats han notificat 20.652 infeccions (el doble que la setmana passada), dels quals 13.686 s’han donat en ciutadans de 60 anys o més (6.829 en l’informe anterior de Sanitat). Quant a les morts, se n’han notificat 68 l’última setmana, per la qual cosa ascendeixen a 114.641 els òbits des de l’inici de la pandèmia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Departament de Salut Centres d'atenció primària (CAP) Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034