Exposició durant l’embaràs

Guia de Sant Joan de Déu per promoure la salut mediambiental en mares i criatures

L’observatori FAROS de l’hospital adverteix que els menors són més vulnerables, fins i tot abans de néixer, als factors ambientals

Guia de Sant Joan de Déu per promoure la salut mediambiental en mares i criatures

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts

L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona acaba de publicar l’últim informe del seu observatori per a la promoció de la salut. En aquest informe adverteix que les criatures són més vulnerables que els adults, fins i tot abans de néixer, als factors ambientals.

Notícies relacionades

Així, l’exposició durant l’embaràs a la contaminació pot actuar en el desenvolupament i la salut fetal, i influir en la salut futura del nen. A més, un augment dels nivells compostos de nitrogen (contaminants que emeten els vehicles i algunes indústries) a l’ambient agreuja les infeccions per rinovirus i porta a l’uci més nens amb bronquiolitis. A Barcelona, més del 50% dels casos d’asma infantil es produeixen a causa de la contaminació de l’aire

Aquest és el decàleg de l’Hospital Sant Joan de Déu per promocionar la salut mediambiental en mares i criatures.

Prendre’n consciència

Conèixer les conseqüències del canvi climàtic i els seus efectes en la infància i les dones gestants fa que la persona pugui decidir més conscientment on compra, menja, cuina, vesteix i, en definitiva, com viu.

Disminuir la contaminació atmosfèrica

Per exemple, reduint l’ús de vehicles motoritzats i potenciant la mobilitat activa i sostenible (a peu o amb bicicleta), ja que, mentre disminuïm l’emissió de partícules contaminants, augmentem la nostra activitat física i la de les nostres criatures.

L’embaràs: una gran oportunitat

La gestació pot ser una bona etapa per adoptar nous hàbits saludables i evitar l’exposició a riscos ambientals (com l’alimentació, la cosmètica, els productes de neteja, etcètera) que poden tenir conseqüències negatives en el fetus i en generacions futures.

Alimentació sostenible

Moderant el consum animal i basant la nostra ingesta en aliments vegetals, de proximitat i no processats, podem aconseguir una dieta saludable mentre reduïm l’impacte mediambiental que comporta.

Ventilació

Les persones passen entre un 80% i un 90% del seu temps en espais tancats i inhalen diferents substàncies tòxiques que per si mateixes generen o són alliberades pels materials dels teixits (com ara pols, humitat, compostos orgànics volàtils, etcètera). Una ventilació diària de pocs minuts, també a les escoles, pot evitar aquesta acumulació i els seus possibles efectes.

L’aigua: un bé escàs

Disposem de diferents opcions de consum d’aigua per cobrir les nostres necessitats (logístiques, familiars i econòmiques), per la qual cosa cal fer l’ús més adequat possible.

Renaturalització

El contacte amb la natura aporta clars beneficis en la salut infantil, sobretot en l’esfera de la salut mental, i en l’augment de l’activitat física.

Reduir el soroll

Un disseny urbà dirigit a la reducció del soroll i l’existència de plans d’acció específics són clau per disminuir els riscos acústics per a la salut de les ciutats. Per exemple, usar paviments sonoreductors, limitar el volum del trànsit, disminuir els límits de velocitat o promoure àrees verdes i silencioses, entre d’altres.

Planificació urbanística

Les ciutats dissenyades per a les persones (amb espais delimitats, zones verdes i blaves i amb el transport públic com a eix principal) permeten desplaçaments més segurs, fàcils i agradables i una vida més saludable.

«Els petits canvis són poderosos»

A mesura que es pren consciència de com millorar la salut mediambiental, les persones també veuen que queda molta feina per fer. És important prendre perspectiva i anar sumant petits canvis que estiguin a l’abast, segons FAROS, l’observatori per a la promoció de la salut de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.