El codi postal afecta la salut

MAPA | Els barris pobres de Barcelona pateixen fins a un 13% més de diabetis que els rics

La diabetis s’enceba amb les comunitats filipina i pakistanesa

Aquesta malaltia, relacionada amb l’alimentació i la falta d’exercici físic, està molt marcada pels factors socioeconòmics

MAPA | Els barris pobres de Barcelona pateixen fins a un 13% més de diabetis que els rics
5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Les classes baixes tenen el doble de risc de patir diabetis tipus 2 (que és la que pateixen el 90% dels pacients) que les classes altes. Les persones sense estudis universitaris tenen fins a cinc vegades més de probabilitats de patir aquesta malaltia que les que sí que han anat a la universitat. La diabetis, que a Catalunya la pateix el 7,8% de la població, segons Salut (630.854 persones), està directament relacionada amb l’estil de vida: en concret, amb l’alimentació i la falta d’exercici físic. És per això que també està intrínsecament lligada a l’obesitat. Aquest dilluns se celebra el Dia Mundial de la Diabetis.

Un cop d’ull al mapa de les àrees bàsiques de salut (ABS) de Barcelona reflecteix com, per exemple, fins a un 17% dels veïns de la Pau (San Martí) tenen diabetis, davant el 4,2% dels veïns de Sarrià, segons xifres de la conselleria corresponents al 2021. Més exemples: a Ciutat Meridiana (Nou Barris), un dels barris més pobres de Barcelona i conegut popularment com a ‘ciutat desnonament’ per la quantitat de desallotjaments que es produeixen, la prevalença de diabetis és d’un 15%. El percentatge puja al 16,4% a la Guineueta, també a Nou Barris, mentre que a Gràcia baixa fins a un 5%. A Sants-Montjuïc, la prevalença és d’un 10%, en comparació amb el 4,8% de la Dreta del Eixample. Entre el barri de menys prevalença (Sarrià) i el de més prevalença (la Pau) hi ha una diferència del 12,7%.

Notícies relacionades

«Però el pitjor factor per desenvolupar malalties és el socioeconòmic. El famós codi postal», explica la metge de família Laura Romera. Romera va treballar durant anys al CAP Raval Nord i coneix bé aquesta realitat. L’obesitat, recorda, és un «factor de risc» molt elevat. «La gent que no fa exercici té un 50% més de possibilitats de ser obesa. I això està vinculat a la diabetis», diu.

Per exemple, tenir una feina amb un horari que impedeix fer exercici («perquè et passes hores i hores treballant») aboca la persona «moltíssim més» a ser obesa i desenvolupar aquesta malaltia. «D’altra banda, cal tenir en compte com està el cistell de la compra. Els productes frescos, com les verdures i hortalisses, estan caríssims, i són els que t’ajuden a tenir un bon nivell nutricional», afegeix Romera.