El codi postal afecta la salut
MAPA | Els barris pobres de Barcelona pateixen fins a un 13% més de diabetis que els rics
La diabetis s’enceba amb les comunitats filipina i pakistanesa
Aquesta malaltia, relacionada amb l’alimentació i la falta d’exercici físic, està molt marcada pels factors socioeconòmics
Les classes baixes tenen el doble de risc de patir diabetis tipus 2 (que és la que pateixen el 90% dels pacients) que les classes altes. Les persones sense estudis universitaris tenen fins a cinc vegades més de probabilitats de patir aquesta malaltia que les que sí que han anat a la universitat. La diabetis, que a Catalunya la pateix el 7,8% de la població, segons Salut (630.854 persones), està directament relacionada amb l’estil de vida: en concret, amb l’alimentació i la falta d’exercici físic. És per això que també està intrínsecament lligada a l’obesitat. Aquest dilluns se celebra el Dia Mundial de la Diabetis.
Un cop d’ull al mapa de les àrees bàsiques de salut (ABS) de Barcelona reflecteix com, per exemple, fins a un 17% dels veïns de la Pau (San Martí) tenen diabetis, davant el 4,2% dels veïns de Sarrià, segons xifres de la conselleria corresponents al 2021. Més exemples: a Ciutat Meridiana (Nou Barris), un dels barris més pobres de Barcelona i conegut popularment com a ‘ciutat desnonament’ per la quantitat de desallotjaments que es produeixen, la prevalença de diabetis és d’un 15%. El percentatge puja al 16,4% a la Guineueta, també a Nou Barris, mentre que a Gràcia baixa fins a un 5%. A Sants-Montjuïc, la prevalença és d’un 10%, en comparació amb el 4,8% de la Dreta del Eixample. Entre el barri de menys prevalença (Sarrià) i el de més prevalença (la Pau) hi ha una diferència del 12,7%.
«Però el pitjor factor per desenvolupar malalties és el socioeconòmic. El famós codi postal», explica la metge de família Laura Romera. Romera va treballar durant anys al CAP Raval Nord i coneix bé aquesta realitat. L’obesitat, recorda, és un «factor de risc» molt elevat. «La gent que no fa exercici té un 50% més de possibilitats de ser obesa. I això està vinculat a la diabetis», diu.
Per exemple, tenir una feina amb un horari que impedeix fer exercici («perquè et passes hores i hores treballant») aboca la persona «moltíssim més» a ser obesa i desenvolupar aquesta malaltia. «D’altra banda, cal tenir en compte com està el cistell de la compra. Els productes frescos, com les verdures i hortalisses, estan caríssims, i són els que t’ajuden a tenir un bon nivell nutricional», afegeix Romera.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Barcelona Departament de Salut Hospital de Sant Pau Hospital del Mar Centres d'atenció primària (CAP) Pobresa Diabetis
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia