Pressió assistencial
L’onada de bronquiolitis obliga els sanitaris a doblar torns en ucis i urgències pediàtriques
La falta de personal empeny metges i infermeres a fer hores extra per «donar cobertura» a la forta pujada de contagis en nens de menys d’un any
Alguns hospitals doblen el nombre de llits d’uci pediàtriques i les urgències reben fins a un 40% més de visites
L’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) ha demanat als seus sanitaris, i en especial a les infermeres i auxiliars d’infermeria, que recuperin els torns de 12 hores a l’uci pediàtrica i a urgències per atendre la forta pujada de casos de bronquiolitis en nadons. Passa el mateix a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), on les infermeres estan doblant torns a la tarda i els pediatres estan fent més guàrdies, sobretot durant els caps de setmana, per atendre l’onada de contagis. La falta de personal obliga de nou els sanitaris a fer hores extra en alguns hospitals. Sant Pau, a més, ha hagut de doblar el nombre de llits d’uci i les seves urgències pediàtriques estan rebent fins a un 40% més de visites.
Els hospitals catalans estan saturats amb el brot de bronquiolitis que s’està produint sobretot en els nadons de menys d’un any. Sant Joan de Déu, centre de referència per a nens, és un dels més afectats per aquesta malaltia causada pel virus respiratori sincitial (VRS). El comitè d’empresa d’aquest hospital a enviat un comunicat a la plantilla, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, per informar-lo que la direcció de l’hospital li ha traslladat que hi ha «dificultats de cobertura de tots els llocs de treball necessaris, especialment en el col·lectiu d’infermeres i de TCAI (auxiliars d’infermeria)».
«Per aquesta raó ens han traslladat la voluntat de recuperar els torns de 12 hores a l’uci, urgències i planta vuitena», prossegueix el comunicat. A la vuitena planta, on abans hi havia els pacients pediàtrics oncològics (al juny es van traslladar al Pediatric Cancer Center de Barcelona, annex a l’hospital), hi estan ingressant ara els nens amb bronquiolitis.
Fonts del centre neguen que aquesta mesura sigui obligatòria (el comitè assegura que l’hospital invocarà l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors). «És una mesura voluntària, incentivada i temporal. Per tant, no s’aplicarà l’article 41», assenyalen aquestes mateixes fonts. Fa anys que els torns de 12 hores es van eliminar a l’hospital «de manera generalitzada». «Només es continuen fent en casos concrets i perquè sovint ho demanen els mateixos professionals», conclouen. El comitè d’empresa denuncia la «manca sistemàtica de professionals d’infermeria» i reclama «sous i condicions dignes».
«Hores extra per donar cobertura»
«Nosaltres estem plens, però no col·lapsats. Tenim plans de contingència per donar resposta a aquest augment de la demanda», explica Xoán González, coordinador de les Urgències Pediàtriques de Sant Pau. Aquesta unitat, que està treballant «sota pressió», rep al dia unes 140 visites per casos de bronquiolitis, quan l’habitual són unes 100, això és, un 40% més. Sant Pau compta amb 14 llits d’hospitalització per a nens amb VRS, a més hi ha sis llits d’uci, als quals se n’han afegit sis més amb llits de semicrítics per a nens que necessiten un respirador. Tots aquests llits estan ocupats per nens amb bronquiolitis. L’hospital també ha instal·lat «sistemes de drenatge» en les urgències per separar les visites per bronquiolitis de les que no ho són.
El centre, a més de rebre nadons d’un any o menys amb bronquiolitis, també està atenent nens de dos anys o més amb bronquitis o broncoespasmes. «No havíem vist una onada com aquesta», assegura González. «Cada hivern tenim onades de virus respiratoris, però aquest any ha començat abans i els números estan sent més grans que els d’altres anys», diu el coordinador de les Urgències Pediàtriques de Sant Pau. Metges i infermeres, assegura, estan fent «hores extra» per «donar cobertura a tot això»: elles doblen torns a la tarda i ells fan més guàrdies sobretot durant els caps de setmana.
Més visites a urgències
Per la seva banda, l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona) està experimentant un augment, d’entre un 15% i un 20%, de les urgències pediàtriques a causa de l’«afluència constant» de pacients respiratoris, «no només bronquiolitis», segons el director assistencial del centre, José Manuel Domínguez. «Hi ha una barreja de bronquiolitis amb un altre tipus de virus, com grip, adenovirus, rinovirus...», diu.
A la uci pediàtrica hi ha «bastanta pressió», però assegura que els sanitaris de Vall d’Hebron «no estan doblant torns», sinó que l’activitat continua sent «l’habitual». L’hospital, a diferència de Sant Joan de Déu (que és el que més pressió està tenint per ser l’hospital de referència de nens), no ha hagut de desprogramar de moment.
L’Hospital del Mar (que no té una uci pediàtrica) està estudiant «reforçar» les urgències pediàtriques «davant l’increment de casos que estan arribant», segons fonts del centre, tot i que de moment no s’ha hagut de suspendre res ni canviar torns». Els sanitaris sí que expressen la seva preocupació davant la sospita que els casos aniran «en augment», segons l’infermer de Pediatria Pere Navarro.
«Tot i així, estem millor que amb la covid, les ràtios estan cobertes. Ho vèiem venir i ens hi hem preparat», assegura Navarro. Diu, això sí, que la imminent arribada del fred pot fer augmentar els casos i l’hospital té un «nombre de llits limitats». «Ens fa por acabar assumint a planta nens intensius o semicrítics», apunta Navarro,
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic