El codi postal de la salut

Les desigualtats socials en la covid-19 es van reduir als sis mesos de la vacuna

  • Un estudi d’IDIAPJGol analitza la relació entre l’àrea de privació socioeconòmica i la vacunació i la infecció per coronavirus, abans i després del llançament del fàrmac

Les desigualtats socials en la covid-19 es van reduir als sis mesos de la vacuna
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi de la Fundació Institut Universitari per a la Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) ha apuntat que als sis mesos de l’inici de la campanya de vacunació contra la covid-19 «van disminuir les desigualtats» entre nivells de renda en relació amb les infeccions i hospitalitzacions per covid a Catalunya.

El treball analitza l’associació entre l’àrea de privació socioeconòmica i la vacunació i la infecció per covid-19, abans i després del llançament de la vacuna, a partir de dades d’atenció primària de persones de més de 40 anys residents a zones urbanes de Catalunya, ha informat l’IDIAPJGol aquest dimarts en un comunicat.

A partir de les dades es van estimar les probabilitats de no vacunació (al final de l’estudi) i el risc d’infecció i hospitalització per covid-19 tres mesos abans i sis mesos després del llançament de la vacuna.

L’estudi va incloure 2.297.146 persones i als sis mesos del llançament de la vacuna la cobertura vacunal era alta, però es van observar desigualtats socioeconòmiques: entre els residents de les àrees amb menys privació, la cobertura va ser del 84,6%; en canvi, en residents d’àrees amb més privació (més desfavorides) la cobertura va ser del 76,7%.

A l’analitzar les dades per grups d’edat, es van observar desigualtats en la vacunació únicament entre les persones en edat activa (40-64 anys): Els mesos previs a l’inici de la vacunació, es va observar un gradient socioeconòmic en relació amb el risc d’infecció i hospitalització per covid-19, amb més taxes d’infecció i hospitalització en àrees amb més privació.

Notícies relacionades

Als sis mesos de l’inici de la vacunació, les inequitats en el risc d’infecció per covid-19 van disminuir en persones de totes les edats, i en el cas de les hospitalitzacions, les inequitats van disminuir únicament en persones de més de 65 anys.

La coordinadora de l’estudi, Talita Duarte-Salles, ha assegurat que les desigualtats en la vacunació observades en persones en edat activa «destaquen la importància de promoure la vacunació en els grups més desfavorits de la població».