Pressió assistencial elevada
Catalunya vacunarà de la grip aquest hivern les criatures de 6 mesos a 5 anys
El virus colpeja les urgències generals i pediàtriques de Catalunya i els hospitals de Barcelona viuen un 15% més d’activitat
Amb l’onada de bronquiolitis de baixada, la grip està ja colpejant amb força les urgències, tant generals com pediàtriques, dels hospitals catalans. A Barcelona, les urgències d’adults estan experimentant un increment d’«activitat molt important», entre un 12% i un 15% més que l’any passat i que en l’era precovid, segons l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. És l’anomenat ‘deute immunològic’: com que els anys anteriors la grip i altres virus respiratoris gairebé no van existir, la població no està immunitzada.
Passa el mateix a les urgències pediàtriques. «Està pujant bastant la incidència en grip en nens a tot Espanya, igual que la covid-19. El que passa és que als nens no els fem proves, perquè, sigui una cosa o una altra, la conducta terapèutica és la mateixa», apunta Carles Luaces, membre de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria (SEUP) i cap de les urgències pediàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat). Catalunya i altres comunitats vacunaran de la grip els nens que tinguin entre 6 i 59 mesos (cinc anys) a partir de la temporada 2023-2024.
Els nens amb síndrome gripal, a diferència dels adults en edat de risc, no solen requerir ingrés hospitalari, fet que dona un respir a alguns centres com Sant Joan de Déu, de referència per a nens. «En la bronquiolitis, com que necessiten oxigen, han d’ingressar. Ara mateix l’activitat de la nostra uci pediàtrica és normal», diu Luaces. Els metges insten a utilitzar les mascaretes quan les persones, tinguin l’edat que tinguin, siguin amb gent gran o amb pacients amb malalties cròniques.
Plans de contingència
«Totes les urgències de Barcelona estan vivint un increment d’activitat molt important, entre el 12% i el 15% més respecte a l’any anterior i respecte al 2019. És molt, darrere de cada tant per cent hi ha milers de pacients», assenyala Mireia Puig, directora del Servei d’Urgències de Sant Pau. Estan circulant la grip (la que més), el virus sincític respiratori (el VSR, causant de la bronquiolitis) i la covid. «Els veiem en gent sana i en persones grans», diu.
Les urgències, assegura, estan «molt plenes» i l’hospital ha hagut d’aplicar «plans de contingència», com l’ús d’àrees que no s’utilitzaven per a hospitalització i «ajustos» de cirurgies no programades. A més, l’onada de grip està «en fase d’ascens». El pic arribarà, calcula la Conselleria de Salut, entorn de Nadal. Després, arribarà el de covid-19, tot i que alguns experts temen que, després d’aquest pont, en què hi ha hagut un augment de la interacció social, tots dos pics coincideixin alhora.
Sense més personal ni espais
«Hi ha un increment molt important de la demanda, però no hi ha més espais ni personal per visitar», explica Puig. De fet, tota l’activitat hospitalària d’aquest any és entre un 2% i un 4% superior a la de l’any anterior i, fins i tot, a la del 2019. «La població té més demanda, que es reparteix entre tots els recursos [hospitals, atenció primària], però una part molt important acaba a les urgències dels hospitals, que assumeixen un 48% de tota l’activitat assistencial de Catalunya».
Les urgències d’adults de l’Hospital del Mar (Barcelona) estan rebent unes 300 visites diàries, quan fa una setmana n’eren unes 200, una xifra ja alta. «La pressió és molt per sobre del 2019», assenyalen fonts del centre. A més de malalts de grip, a les urgències estan acudint pacients crònics i grans que es «desestabilitzen» per qualsevol virus. «Hi ha molta pressió, estem molt plens», diuen aquestes fonts. El Mar ja ha obert 19 llits extres a l’Hospital de l’Esperança per donar cobertura a aquesta demanda. També ha hagut de suspendre alguna cirurgia que es podia ajornar.
La vacuna gripal en nens
Notícies relacionadesCatalunya i altres comunitats vacunaran de la grip els nens que tinguin entre 6 i 59 mesos (cinc anys) a partir de la temporada 2023-2024. Fins ara, la indicació de la vacuna de la grip era només per als petits amb malalties cròniques, algun factor de risc o convivents de persones de risc. Però aquest fàrmac s’ampliarà a partir de la pròxima campanya. A Espanya, tres comunitats (Galícia, Múrcia i Andalusia) han vacunat ja aquest any de la grip els nens sans d’entre 6 i 59 mesos (totes les vacunes s’administren als nens de més de 6 mesos).
«El nen és el principal vector de transmissió de la infecció. A més, la taxa més elevada d’hospitalització i gravetat [en nens] es dona en criatures de menys de cinc anys i, sobretot, de dos», diu Fernando Moraga-Llop, expresident de la Societat Catalana de Pediatria i portaveu de l’Associació Espanyola de Vacunologia. Moraga-Llop assenyala que vacunar les criatures protegeix persones grans que tenen més risc d’acabar ingressades a l’hospital.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034