Preocupació a Occident
La baixa taxa vacunal en els més grans de 65 anys va desencadenar l’onada de contagis a la Xina
Els epidemiòlegs reclamen avançar més en les quartes dosis a Espanya, la cobertura de les quals és encara insuficient
La baixa taxa vacunal de la Xina, amb menys del 40% dels més grans de 65 anys vacunats, juntament amb l’eliminació de la política ‘covid zero’ (que durant aquests anys va evitar molts contagis, però alhora també la immunització natural) va ser el que va produir l’actual onada de contagis que està tenint lloc al país.
Els epidemiòlegs catalans comparen la situació que viu ara el gegant asiàtic amb la que va viure Catalunya el juliol del 2020, dos mesos després del confinament domiciliari, quan va haver de tornar a confinar (aquesta vegada perimetralment) la comarca del Segrià i l’àrea metropolitana de Barcelona davant l’augment de contagis.
Per primera vegada en mesos, el comitè científic assessor de la covid-19 a Catalunya s’ha reunit aquest dilluns a l’albor de la situació epidemiològica del gegant asiàtic. L’òrgan advoca per extremar la vigilància epidemiològica de possibles noves variants que sorgeixin. Però els experts demanen sobretot avançar més en les quartes dosis, la cobertura de les quals a Espanya i Catalunya és encara baixa.
Notícies relacionadesA Catalunya és del 55% entre els més grans de 60 anys, un percentatge «millorable», segons ha dit aquest dilluns la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, a Catalunya Ràdio. «La cobertura vacunal era molt bona a Espanya, però s’ha anat estenent la percepció que la pandèmia ja ha acabat. Les cobertures vacunals ara mateix no són òptimes: és molt important millorar les quartes dosis», assenyala per la seva banda Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). Caylà recorda que, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en el primer semestre del 2022 van morir a Espanya unes 20.000 persones per covid-19, un virus més mortal que la grip.
A més, els metges també demanen fer més ús dels antivirals per tractar la covid-19 en els pacients més greus que ingressen en hospitals i ucis. Actualment se n’utilitzen dos: el remdesivir i el paxlovid. L’ús d’aquest últim és menor, ja que té moltes interaccions amb altres fàrmacs. Però els experts destaquen que el paxlovid s’està utilitzant menys del que caldria, malgrat que és molt efectiu sobretot en els primers cinc dies des de l’inici de símptomes i disminueix molt la malaltia greu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034