Els efectes d’un món globalitzat
Catalunya reactiva el seu comitè científic de la covid-19 davant l’amenaça de la Xina
L’òrgan, que feia mesos que no es reunia, torna a fer-ho aquest dilluns i crida a extremar la vigilància epidemiològica

Occident mira de reüll el batibull de contagis de covid-19 que està vivint en aquests moments la Xina després d’aixecar la política de ‘covid zero’ que ha implementat al llarg d’aquests gairebé tres anys. Tot i que la situació a Europa és diferent, existeix «preocupació» i, sobretot, un gran interès per extremar la vigilància epidemiològica i seguir així la possible aparició de noves variants. A Catalunya, aquest dilluns, per primera vegada en mesos, s’ha reunit el comitè científic assessor de la covid-19 de Salut, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.L’última vegada que es va reunir va ser a l’octubre per rebre el conseller Manel Balcells, però fins aleshores feia «mesos» que no ho feia.
Si ara s’ha convocat una nova reunió d’aquest comitè és perquè hi ha una certa «preocupació», perquè la situació és «diferent» de la de temps enrere, segons fonts consultades per aquest diari. En cap cas està sobre la taula aprovar, una altra vegada, noves restriccions, ja que «la població no les entendria». Però el comitè sí que està incidint molt en la «vigilància epidemiològica», a continuar seqüenciant els virus que circulen i extremar la «vigilància» a nivell sanitari. «La situació era l’any passat de tranquil·litat absoluta i ara no. I ens tornarem a reunir. Però la recomanació de restriccions dures ni es planteja», certifiquen aquestes fonts.
Inquieten diverses coses de la situació xinesa. D’una banda, el descomunal augment del virus, que ha agafat la població amb una inmunitat grupal baixa, però també amb fàrmacs menys eficaços que les vacunes d’ARN missatger (Pfizer i Moderna) utilitzades a la Unió Europea (UE) i els Estats Units. D’altra banda, preocupa la falta d’informació real sobre el que està passant al país asiàtic.
Els experts consultats per aquest diari comparen la situació que està vivint la Xina ara mateix amb la que va viure Catalunya al juliol del 2020, quan el Govern va haver de tornar a confinar perimetralment el Segrià i després l’àrea metropolitana de Barcelona per l’expansió del coronavirus. A la Xina està circulant una subvariant d’òmicron, la BF.7, molt més transmissible que l’òmicron. Tot i que no és més greu, sí que té una certa «fuita vacunal».
Cobertura «millorable»
Però tot i que a Catalunya i el global d’Espanya la immunitat grupal és bona, a les autoritats sanitàries els preocupa la baixa cobertura vacunal de la quarta dosi de la covid-19. A Catalunya, és del 55% entre els més grans de 60 anys, un percentatge «millorable», segons ha reconegut aquest mateix dilluns la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, a Catalunya Ràdio.
«La cobertura vacunal era molt bona a Espanya, però s’ha anat estenent la percepció que la pandèmia ja ha acabat. Les cobertures vacunals ara mateix no són òptimes: és molt important millorar les quartes dosis», assenyala a aquest diari Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). Caylà recorda que, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en el primer semestre del 2022 van morir a Espanya unes 20.000 persones per covid-19, un virus més mortal que la grip.
«Estava cantat»
Notícies relacionadesSegons aquest epidemiòleg, estava «cantat» que a la Xina tindria lloc aquest batibull de contagis. «La política ‘covid zero’ era molt efectiva, tot i que molt dura socialment, però estava cantat que passaria això si l’abandonaven. El virus (i sobretot l’òmicron) és molt transmissible, la gent allà no està immunitzada i les vacunes que utilitzen són menys eficaces», assenyala Caylà.
També creu que cal «esperar» a veure què passa al país asiàtic. La Xina, destaca, té «moltes relacions comercials amb tot el món» i hi ha sobretot preocupació pels països en vies de desenvolupament amb una baixa cobertura vacunal. «Aquí l’impacte hauria de ser menor», valora Caylà, que, no obstant, crida a continuar utilitzant la mascareta al transport públic (i en interiors, en el cas de les persones de risc) i a millorar la ventilació dels espais.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen controvertit La venda de pisos ocupats prolifera a Barcelona i alimenta un ‘negoci’ paral·lel de desocupacions pagades
- Almenys tres ferits per una allau a Naut Aran
- MotoGp Marc Márquez demostra el seu enorme poder als EUA
- Obituari Mor als 90 anys l’actor Richard Chamberlain, famós pel seu paper a ‘El pájaro espino’ i ‘Shogun’
- Catalunya ultima un pla per fitxar científics dels EUA
- El dret a morir Les sol·licituds d’eutanàsia a Catalunya augmenten un 63% en un any: ja hi ha una petició al dia
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Judici a París Marine Le Pen, i vuit diputats més de Reagrupament Nacional, culpables de desviació de fons públics
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- Projecte audiovisual El nou canal de TVE en català començarà a emetre l’11 de setembre