Les esquerdes del sistema sanitari
Urgències saturades a l’Hospital del Mar: alguns pacients esperen fins a 90 hores per anar a planta
El centre assegura que encara no compleixen els requisits per ser ingressats, però algunes veus apunten a la falta de llits
Experts critiquen el model d’urgències hospitalàries del sistema sanitari: Espanya no té una especialitat en urgències i falten sanitaris
Malgrat la baixada general de la grip i la covid-19, les urgències d’alguns hospitals catalans continuen saturades. A l’Hospital del Mar de Barcelona hi havia ahir a la tarda 193 malalts, quan la capacitat màxima és de 96. Feia més de 24 hores que molts d’ells esperaven a urgències (que és el temps que marquen els estàndards de qualitat) sense ser traslladats a planta. Un superava les 90 hores d’espera a urgències i altres les 70 i 80 hores, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.
Fonts sanitàries consultades per aquest diari asseguren que això és un «problema crònic» del Mar, que ara «s’agreuja». «Els pacients estan tant temps a urgències perquè no hi ha possibilitat de drenatge, perquè estan totes les plantes plenes i perquè n’hi ha algunes de tancades per les obres d’ampliació del hospital», asseguren aquestes fonts.
Aquest extrem, però, és negat pel mateix hospital, que assegura que hi ha disponibilitat de llits. El centre explica que són pacients que porten tantes hores a urgències perquè «no estan en condicions» de ser traslladats a planta o per altres motius més concrets, com per exemple que necessiten un llit especial, segons el director assistencial i mèdic de l’Hospital del Mar, Miguel Pera. A més, l’hospital matisa que els pacients no queden «abandonats a les urgències», sinó que són tractats i cuidat mentre es mantenen allà.
Tot i així, Pera reconeix la «saturació» de les urgències d’aquest hospital. «Veritablement estem en una situació de saturació des de finals de novembre i hi ha molts dies similars als de qualsevol onada de la covid quant al nombre de pacients. Segur que millora quan passi l’hivern, hi estem posant tots els mitjans disponibles».
El nombre de pacients que arriben a les urgències del Mar és superior al del novembre de 2019, que havia registrat la xifra més alta dels últims 10 anys. «Si agafem tot el 2019, estem tenint un 5% més de pacients. Però si mirem només els mesos d’hivern, n’estem tenint un 15% més. Habitualment teníem unes 250 entrades a urgències cada dia, i ara n’estem tenint unes 320: 80 pacients cada dia».
Urgències sota pressió
La situació tan extrema que viu l’Hospital del Mar no s’està produint en altres centres sanitaris, si bé les urgències de tots els hospitals catalans estan en aquests moments sota pressió. Gran part de pacients que hi acudeixen són persones més grans de 80 anys amb patologies cardíaques a qui ha descompensat una infecció respiratòria. La covid-19, la grip A i altres virus respiratoris segueixen presents a urgències.
Per exemple, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) està tenint un 17% més d’activitat assistencial a urgències que l’any passat en aquesta època (si bé fonts del centre asseguren que sí que estan sent capaços d’ingressar els pacients en un màxim de 24 hores, si bé per exemple Sant Pau continua suspenent cirurgies no urgents). És a dir, la pressió és general, si bé el Mar sembla que és el que més està patint. A més, els metges no descarten que hi hagi un segon pic de grip amb l’arribada del fred (després d’un Nadal atípic) i els hospitals esperen un pic de covid-19 per a les pròximes setmanes.
Crítiques al model
Notícies relacionadesNo obstant, segons altres fonts d’aquest diari, el problema de fons és el model de les urgències hospitalàries de Catalunya. «Les urgències, que reben molts pacients, han d’estar ben organitzades, per a això necessites un model de gestió i professionals experts. I això costa molt d’aconseguir a Catalunya i Espanya», assenyalen aquestes fonts. La pandèmia, asseguren, ho ha acabat d’agreujar tot en un país on encara no hi ha l’especialitat d’urgències.
La urgència és «vital» per a l’àmbit sanitari. El 2019, Catalunya va portar a terme gairebé nou milions d’assistències a urgències, però aquestes han d’estar «ordenades» i en mans d’«experts», una cosa difícil perquè, entre altres coses, falten metges a tot arreu i en concret a les urgències dels hospitals. «Les urgències i les infeccioses, que vam liderar la pandèmia, no tenim especialitat. Hi ha una sobredemanda molt important, que té a veure amb l’envelliment de la població, amb l’accessibilitat de la primària, que fa augmentar les visites a urgències».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034