Estan cridats 25.000 facultatius
Els metges catalans aniran a la vaga després de no desencallar el conflicte amb Salut
Després de tres dies de negociació, els facultatius tornaran als carrers pel mateix que el 2018: les agendes impossibles i les condicions laborals
Tres dies de llargues negociacions no han sigut suficients perquè els metges catalans arribessin a un acord amb les patronals i la Conselleria de Salut. Hi haurà vaga almenys aquest 25 i 26 de gener, i s’ajuntarà amb la dels professors de l’escola pública, així com amb altres de més minoritàries també de l’àmbit de la sanitat, com la de les infermeres. 25.000 facultatius de la sanitat pública de Catalunya, tant de centres d’atenció primària (CAP) i hospitals, estan cridats a mobilitzar-se. Aquesta és la segona gran vaga de la sanitat pública catalana en els últims quatre anys, ja que el 2018 ja havien parat els metges d’atenció primària.Després d’aquella vaga, els metges dels CAP havien aconseguit fixar un màxim de visites diari (28) i un temps mitjà per a cada pacient (12 minuts). I ara, segons Metges de Catalunya (MC), el sindicat convocant, i Salut, un dels principals esculls de la negociació és, de nou, l’agenda del facultatiu: el sindicat opta per fixar un nombre de visites diari, mentre que el departament advoca per l’«autoorganització» del metge. Aquest exemple il·lustra que, en alguns aspectes, la situació ha canviat molt poc des de fa quatre anys. De l’altre costat, la Conselleria acusa el sindicat de tenir una «línia vermella» retributiva i no assistencial: els metges, segons Salut, reclamen l’assignació directa d’un complement salarial en les nòmines, una cosa que ha de passar abans per una taula de negociació.
Cal veure si Metges de Catalunya (MC), el sindicat convocant, pararà també els dies 1, 2 i 3 de febrer, com ha promès, o arriba abans a un acord que, malgrat que encara no s’ha produït, tampoc és tan lluny de formalitzar-se, com ha reconegut el mateix sindicat aquests dies durant la negociació. El sindicat i Salut tornaran a veure’s les cares divendres a les 15.30 hores per continuar negociant. De moment, MC ha convocat els facultatius a les 10 hores d’aquest dimecres davant el departament de Salut (Travessera de les Corts, 131) i preveuen recórrer la Gran Via de Carles III i la Rambla del Brasil fins a arribar a l’estació de Sants, per «il·lustrar l’èxode de professionals».
«Confirmem que demà i demà passat hi haurà vaga. Els motius fonamentals es resumeixen en dos: un és la sobrecàrrega de treball i un altre, les condicions laborals, que no retenen talent mèdic», ha explicat el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, passades les set de la tarda, a la Conselleria de Salut, on feia hores que els periodistes esperaven.
Més a prop, però no prou
Segons Lleonart, la «sobrecarrega laboral» del metge fa difícil que aquest doni una bona qualitat assistencial al pacient i fa que molts facultatius acabin abandonant la professió o el sistema públic o patint ‘burnout’. «Si bé és cert que aquests dies hem acostat posicions, no hem aconseguit una proposta de la Conselleria que sigui prou transversal i homogènia per desconvocar», ha dit el secretari general de MC.
El sindicat reclama «concrecions» com «posar límit a les agendes» dels facultatius. Salut advoca més per l’autoorganització del metge. «[Posar límits a les agendes] generaria més llista d’espera, però donaria més confort als companys i la gent estaria més ben atesa», ha defensat Lleonart. «Ens han ofert un pla que no té concreció i que està pendent de coses com l’aprovació de pressupostos. Són propostes que estan bé a mitjà i llarg termini, però això no desmobilitza [una vaga]», ha conclòs.
Després de l’atenció als mitjans de Lleonart ha tingut lloc la del subdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfredo García, el qual ha assegurat que la «línia vermella» del sindicat és «retributiva» i no assistencial. «Demana una assignació directa, des de Salut, d’un complement retributiu en les nòmines. No podem acceptar-ho perquè va en contra de la norma. Això s’ha de canalitzar a través de les taules de negociació i aquesta és la línia vermella que ha trencat la negociació», ha dit García, qui ha dit que la ruptura de la negociació ha sigut una «sorpresa» per a tots, ja que «la dinàmica de la negociació era bona». A més, la conselleria ha plantejat una taula de treball per abordar la disponibilitat de professionals en el sistema, la disponibilitat de places de metges i especialistes, la formació, les agendes, l’estabilització de les places de professionals o els problemes d’accessibilitat. «Estàvem bastant d’acord i vam posar un calendari», ha dit el subdirector del CatSalut.
Finalment, les infermeres van ser les que van arrencar aquest dimarts la setmana de mobilitzacions de la sanitat pública: unes mil s’han manifestat avui a Barcelona i van recórrer la Via Laietana fins a arribar al Parlament per reclamar millors condicions laborals. Tanmateix, aquesta vaga, a la qual no es va afegir el sindicat majoritari d’infermeria, Satse, va tenir un seguiment residual.
Manel Balcells Departament de Salut Centres d'atenció primària (CAP) Hospitals Sistema sanitari Vagues Médicos
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034