L’H. pentina delicadament el Sweet, un gos de raça toy spaniel anglès. «Ui, li està encantant», li diu Pilar Santamarina, psicòloga clínica a l’hospital de dia de salut mental de nens i adolescents del Clínic, a Barcelona. «La setmana que ve és l’última que vinc», comenta l’H. de sobte. «¿Però què farà el Sugus sense tu? Escolta... ¡Això és una gran notícia!», li diu la Pilar. El Sugus és l’altre gos, un golden retriever. El Sweet i el Sugus formen part, cada dijous, de la teràpia assistida anens menors de 13 anys en aquest hospital.
Un estudi del Clínic-Idibaps demostra el benefici de la teràpia amb gossos com un tractament complementari en la salut mental infanto-juvenil. La investigació s’ha portat a terme amb professionals del Centre de Teràpies Assistides amb Cannes (CTAC) i amb la col·laboració de Purina i la Fundació La Caixa. L’estudi demostra com els animals milloren el benestar de les persones.
L’H. no sap bé com se sent al conèixer que en una setmana li donaran l’alta. «És estrany... ¡Ara ja no vull anar-me’n! Perquè deixo de veure el Sugus», comenta. El seu company T. no amaga el seu disgust. «Em fa pena que se’n vagi», reconeix. «Els gossos et trobaran a faltar, H., però s’han quedat amb la teva olor. Però realment ells volen que us vagi bé», diu la psicòloga Santamarina.
L’hospital de dia de salut mental de nens i adolescents del Clínic realitza teràpies amb gossos des del desembre del 2019. El gener del 2020 va arrencar aquest estudi. «El dia que venen els gossos es redueixen les crisis emocionals i les agitacions almenys fins a tres vegades. El 75% de les crisis tenen lloc els dies sense gos», explica l’infermer Elías Guillén. Les agitacions són «descontrols emocionals». El resultat ha sigut tan positiu, que pròximament s’iniciaran altres assajos en menors de fins a 17 anys i fins i tot en adults.
Segons Santamarina, la teràpia amb gossos és un «facilitador», una espècie d’enllaç emocional entre els nens i el terapeuta, ja que els pacients tenen una predisposició al canvi quan hi ha el gos. «Els gossos faciliten que els menors vinguin aquí, que tinguin adherència al tractament. El dia que hi ha gossos és més fàcil que vinguin els nens, ja que a alguns els costa sortir de casa. Recordo un nen que li costava fer una valoració, es bloquejava, i quan va aparèixer el gos va poder fer-la», assenyala aquesta psicòloga.
Això també s’ha vist, per exemple, en les analítiques que se’ls fa alguns menors en aquest hospital de dia. «Hi ha nens que no poden fer aquestes analítiques perquè tenen problemes de conducta. El dia que venen els gossos és més fàcil que els les facin», diu per la seva part Guillén.
A sobre de matalassos
La teràpia amb el Sweet i el Sugus comença a sobre d’uns matalassos. Hi ha una part introductòria de la sessió que passa per acariciar els gossos, per pentinar-los. Però després es treballen amb ells habilitats com «l’autocontrol, la gestió emocional o la sociabilitat». Els nens aprenen a relacionar-s’hi, a donar-los premis. I, al final, s’arriba als «trucs», per exemple, a aconseguir que els animals els donin la pota.
Els nens que són usuaris de l’hospital de dia de salut mental del Clínic provenen, majoritàriament, de famílies amb moltes dificultats. No són pocs els que viuen situacions de «risc social». Pateixen trastorns afectius (com depressió o ansietat), psicòtics, de conducta, del neurodesenvolupament, de l’espectre autista, traumes complexos. Els gossos triats són «molt dòcils» i han passat un examen per participar en aquest tipus de teràpies. «Són molt sensibles, molt obedients i detecten quan un nen ho està passant malament», assegura Laia Sastre, educadora social del centre.
Els resultats dels qüestionaris que estableixen el grau d’autocontrol i habilitats socials dels pacients, que van ser emplenats pels professionals, van indicar una millora dels pacients de manera significativa després del tractament. No obstant, els mateixos qüestionaris emplenats pels tutors dels menors no van obtenir grans diferències després del tractament. Per la qual cosa, la teràpia sembla ser beneficiosa i demostra resultats dins del context d’hospital de dia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.