Conceptes clau
Glossari per entendre els avenços sobre el VIH i SIDA
Una investigadora al laboratori contra la sida IrsiCaixa, de Badalona. /
El món encara no disposa d’una cura universal per al VIH, però sí d’un arsenal de fàrmacs i tractaments per mantenir la infecció sota control i evitar així que es desenvolupi la malaltia coneguda com a sida. Aquesta és, fins ara, la premissa clau per entendre què suposa contraure aquest virus. Per sort, la ciència avança i poc a poc es van trobant vies perquè, algun dia, aquesta infecció pugui erradicar-se del tot.
En els últims anys, per exemple, s’han descrit diversos casos de pacients que, ja sigui de manera natural o per algun tipus d’intervenció mèdica, han aconseguit desfer-se del virus. La seva història, esgrimeixen els experts, suposa un pas endavant per continuar buscant una cura per a aquesta infecció que, ara com ara, continua afectant milions de persones arreu del món.
Aquests són alguns dels termes clau per entendre els avenços mèdics sobre el VIH i SIDA, explicats per Julià Blanco, investigador principal del grup de Virologia i Immunologia Cel·lular de l’Institut d’investigació sobre la sida IrsiCaixa.
Cura esterilitzant
Només es coneixen quatre casos arreu del món de pacients que han aconseguit desfer-se de tot rastre del VIH en el seu organisme. Es tracta de casos molt excepcionals. Tant que, de fet, la seva història s’ha donat a conèixer de manera anònima sota noms com el pacient de Berlín, el de Londres, el de Düsseldorf i el de Nova York. «Aquest fenomen es coneix com a cura esterilitzant del VIH. Es defineixen així només aquells casos en què s’observa que el virus ha desaparegut del tot de les cèl·lules del pacient, a qui no queda ni rastre del genoma viral», explica Blanco.
Tots els casos de cura esterilitzant del VIH descrits fins ara tenen un punt en comú. Tots són pacients contagiats del VIH que, en algun moment de la seva vida, van tenir un càncer hematològic i van haver de passar per un trasplantament de medul·la òssia: un procediment centrat a ‘destruir’ part de les cèl·lules fetes malbé del pacient i a substituir-les per altres de sanes. «Això dona pistes per continuar investigant, però en cap cas suposa un tractament viable per als pacients. No oblidem que, de vegades, aquest tipus de procediments impliquen molts riscos», comenta el científic.
Cura funcional
També s’han descrit diversos casos de ‘cura funcional del VIH’. No hi ha estimacions oficials sobre quants pacients encaixen en aquesta definició, però, segons recullen les revistes científiques, hi ha almenys un centenar de casos coneguts arreu del món. «En aquests casos, veiem que els pacients continuen tenint cèl·lules infectades pel VIH, però que el virus no es replica. És l’equivalent a tenir la infecció sota control sense necessitat de tractament», explica Blanco.
La ‘cura funcional’ del VIH té a veure, principalment, amb el sistema immune dels mateixos pacients. Concretament, amb la capacitat dels limfòcits T per controlar la replicació del virus. Aquests casos són estudiats molt de prop per la comunitat científica per intentar desxifrar quins ingredients genètics poden contribuir al control del virus. De moment, els estudis apunten a un grapat de mutacions genètiques relacionades amb diferents mecanismes del sistema immune.
Controladors d’elit
Dins dels casos de ‘cura funcional’ del VIH, els especialistes distingeixen un perfil molt concret de pacients: els controladors d’elit. Es tracta de persones que es van infectar del virus, que van prendre tractament antiretroviral en les primeres etapes de la infecció i que, anys més tard, van deixar els fàrmacs. En aquests casos, les anàlisis mostren que el virus continua latent a les seves cèl·lules però que no s’expandeix. El cas del pacient de Barcelona, estudiat des de l’Hospital Clínic, encaixaria dins d’aquest perfil.
Un matís molt important per entendre aquest tipus de casos, explica Blanco, és que la ‘cura funcional’ d’aquests pacients no sempre és permanent. «Hi ha casos en els quals la infecció torna a brollar i els pacients han de tornar a prendre antiretrovirals. Això s’explica perquè, a diferència de la ‘cura esterilitzant’, en aquests casos sabem que el virus no ha sigut eliminat del tot», explica el viròleg.
Tractaments antiretrovirals
La immensa majoria de pacients amb el VIH poden mantenir a ratlla la infecció gràcies a l’ús de fàrmacs, però això no significa que estiguin curats. «Els antiretrovirals impedeixen que el virus es multipliqui, però no l’eliminen de tot», explica Blanco. Aquest matís, explica l’expert, és molt important per entendre per què aquest tipus de tractaments només funcionen si es prenen de forma estable i de per vida.
«En el 99,9% dels pacients que deixen aquests fàrmacs el virus torna a rebotar. És com si el virus estigués amagat i quan deixem de banda la medicació tingués una oportunitat per tornar a multiplicar-se», comenta l’immunòleg.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034