Drets reproductius
Catalunya amplia l’avortament quirúrgic al Pirineu, el territori ‘oblidat’
El Govern garanteix per fi que les dones de totes les regions sanitàries puguin triar el mètode d’interrupció de l’embaràs
Les dones del Pirineu català podran accedir a l’avortament quirúrgic a la seva comarca i deixaran de veure’s obligades a interrompre el seu embaràs només farmacològicament o bé haver-se de desplaçar a altres zones de Catalunya per accedir a l’avortament instrumental. La Conselleria de Salut ha ampliat aquest dret reproductiu a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, que aglutina les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d’Aran.
Les entitats feia temps que denunciaven que, tot i que Catalunya és una de les comunitats que més possibilitats ofereix a la dona per avortar, la desigualtat territorial continua marcant l’accés a aquest dret fonamental. Si la dona vol avortar farmacològicament, té més possibilitats de no sortir de la seva comarca. Però si, per contra, decideix avortar quirúrgicament, molt probablement haurà de desplaçar-se a Barcelona, on hi ha les clíniques acreditades per a això. Així, la dona no sempre té opció real de triar el mètode que vulgui per interrompre l’embaràs, un dret que, no obstant, està recollit a la llei estatal.
Amb aquesta nova mesura, el Govern garanteix per primera vegada el dret a triar el mètode de preferència per a la interrupció voluntària de l’embaràs a totes les regions sanitàries (que no és el mateix que totes les comarques, ja que cada regió sanitària engloba diverses comarques). Al setembre, l’exconseller Josep Maria Argimon ja havia fet un pas endavant ampliant a les 14 setmanes l’avortament farmacològic (abans estava en nou setmanes). Però ara, a partir d’aquest mes, els quatre hospitals de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran (l’Hospital Comarcal del Pallars, la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, l’Hospital de la Vall d’Aran i l’Hospital de Cerdanya) oferiran tant el mètode farmacològic com el quirúrgic per a les dones que decideixin interrompre el seu embaràs.
Vigilar la implementació
«És una molt bona notícia. No hi ha res més a dir que l’enhorabona a tot el moviment feminista a nivell territorial, que ha aconseguit aquesta fita, una mesura guanyada des del carrer i molt reivindicada», assenyala a aquest diari Sílvia Aldavert, coordinadora de l’Associació Drets Sexuals i Reproductius. «Ara ens queda vigilar que realment s’implementi aquest dret perquè aquestes mesures no sempre han respost al que es demanava. Però és un primer pas per a l’accés total [a totes les comarques], que és el que ens agradaria. A més, al Pirineu el desplaçament és molt complex, així que ho celebrem», afegeix Aldavert.
«Deute pendent»
«Avui és un dia històric en què hem aconseguit un dret reivindicat des de fa molt pel moviment feminista: que les dones, visquin on visquin, puguin exercir amb equitat territorial el seu dret a escollir el mètode farmacològic o quirúrgic en la interrupció voluntària de l’embaràs», ha afirmat aquest divendres en roda de premsa des de Tremp la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.
«Teníem un deute pendent amb les dones de l’Alt Pirineu i Aran, que fins ara s’havien de desplaçar a Lleida o a altres regions sanitàries per accedir al mètode quirúrgic», ha reconegut. Verge ha assegurat que, en un context internacional «de regressió en l’accés a l’avortament i qüestionament dels drets sexuals i reproductius» per part de governs i partits de dreta o extrema dreta i de grups religiosos fonamentalistes, «Catalunya serà refugi i punta de llança d’aquests drets».
Full de ruta
L’avenç s’emmarca en el desplegament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, un full de ruta que implica tots els departaments del Govern i que, entre altres mesures, s’ha traduït en l’ampliació a tot Catalunya dels centres on es realitza la interrupció voluntària de l’embaràs.
Amb aquesta ampliació, des de maig del 2021 són vuit els nous punts d’accés on es pot exercir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs: Lleida, Tortosa, Berga, Manresa, Viella, Seu d’Urgell, Tremp i Puigcerdà. Aquest increment ha sigut qualificat pel Consell d’Europa com «extremadament positiu en un context de reducció de la infraestructura d’atenció a l’avortament en la majoria de països europeus».
«Tot el Pirineu, cobert»
Notícies relacionadesPer a l’Associació Catalana de Drets Sexuals i Reproductius, la nova mesura significa que «tot el Pirineu quedarà cobert». «Hi havia comarques que no reportaven cap avortament, però perquè allà no es donava l’opció. Ara tot el Pirineu quedarà cobert», assenyala Aldavert.
També assegura que Catalunya ha sigut un «refugi» per a les dones andorranes, que acudeixen a aquesta comarca a avortar perquè a Andorra és il·legal. «Catalunya ha sigut un refugi per a les dones andorranes. Ara no hauran de venir a Barcelona a fer un avortament quirúrgic, sinó que podran fer-ho a Tremp. Pagant, és clar.» Segons aquesta entitat, entre 100 i 140 dones andorranes venen cada any a Catalunya a avortar.
Manel Balcells Departament de Salut Tània Verge Sanitat pública Drets de la dona Avortament Pirineus Dones
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia