La salut mental infanto-juvenil
Salut presenta un pla de xoc per detectar precoçment els trastorns alimentaris
La mesura, dotada de 8,4 milions d’euros, reforçarà l’atenció primària per diagnosticar els casos més lleus, molts dels quals passen inadvertits
Un de cada quatre catalans d’entre 11 i 18 anys s’ha autolesionat alguna vegada
A les trinxeres de la salut mental adolescent: «Després de deixar l’hospital de dia, queden semiabandonats»
Les autolesions en adolescents es disparen
Els joves amb problemes mentals s’han quadruplicat en la pandèmia
¿Com es pot detectar si el teu fill adolescent s’autolesiona i què es pot fer? Guia per a mares i pares
El 8,8% d’adolescents catalans diuen tenir ganes de morir-se
Tres mesos per accedir a una unitat de trastorn alimentari a Catalunya
La Conselleria de Salut ha presentat aquest dijous un pla de xoc contra el descomunal augment dels trastorns de la conducta alimentària (TCA), que pateixen principalment les nenes i adolescents. El pla, que compta amb el vistiplau de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (Acab) i es desenvoluparà durant aquest any i el següent, estarà dotat de 8,4 milions d’euros, però el que és més important és que suposa un «canvi de paradigma» a l’hora de tractar aquesta problemàtica de salut mental.
Com ha assenyalat la directora d’Acab, Sara Bujalance, el pla no només implica un augment dels professionals especialitzats i més places en hospitals de dia i unitats especialitzades, sinó també la «formació» dels ja treballadors existents (sobretot en l’àmbit de l’atenció primària i comunitària, com metges de família, infermeres i referents de benestar emocional) amb l’objectiu de reforçar la detecció precoç dels casos més lleus i així evitar que es cronifiquin.
«Els casos més greus de TCA ja estan ben tractats a les unitats especialitzades. El problema eren els casos més lleus», ha dit Bujalance, l’associació del qual ja havia denunciat alguna vegada en aquest diari l’«abandonament» que molts joves pateixen després d’estar ingressats als hospitals a causa de la falta de continuïtat de cures.
Segons la conselleria de Salut, uns 85.000 catalans de més de 15 anys diuen que pateixen algun TCA. El 25% dels ingressos infanto-juvenils per qüestions de salut mental estan relacionats amb algun trastorn alimentari. El 96% dels TCA es produeixen en noies joves, a causa de «la pressió estètica molt vinculada a les xarxes socials», ha assenyalat el conseller de Salut, Manel Balcells. «El pla inclou més professionals, més places hospitalàries i més places d’hospital de dia», ha dit Balcells.
Així, els centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) tindran 52 facultatius més (fins a arribar als 104) i els hospitals de dia, un total de 115 places. A més, Salut preveu crear una unitat de trastorns de la conducta alimentària en regions sanitàries on ara mateix no n’hi ha: Lleida, Catalunya Central i l’Alt Pirineu i Aran. «A més, reforçarem la de Tarragona perquè falten places», ha dit Aina Plaza, la directora general de Planificació i Recerca de Salut. La desigualtat territorial en l’àmbit de la salut obliga moltes famílies a desplaçar-se a altres territoris per ser ateses correctament.
Plaza també ha donat més xifres sobre la gravetat dels TCA: a Catalunya, un 1,4% de les nenes de més de 15 anys han patit anorèxia nerviosa alguna vegada. I un 0,8% d’elles destaquen haver patit bulímia una vegada. «L’increment ha sigut més gran després del confinament per la covid», ha remarcat.
Per aquests motius, Salut ha decidit desenvolupar un pla de xoc dirigit específicament a aquests trastorns de salut mental, sobretot apostant per la ràpida detecció dels casos més lleus, que eren els que fins ara quedaven més desatesos. «Aquest pla, amb la formació i acompanyament de professionals, capacita la primària per fer una detecció precoç efectiva. Perquè, si no es treballa a temps, el risc de cronificació és alt», ha insistit Bujalance, que s’ha mostrat «esperançada» amb aquest pla de xoc, que espera que mostri els seus fruits pròximament.
Manel Balcells Departament de Salut Salut mental Hospitals Bulímia Anorèxia Dones Adolescents
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034