Salut
Sanitat impulsa els autotests d’infeccions sexuals: els casos augmenten el 1.000% entre dones en 7 anys
Aquests ‘kits’ estaran a la venda a les farmàcies, previsiblement sense recepta mèdica, i detectaran diverses infeccions alhora
El Ministeri de Sanitat està preparant una eina d’autodiagnòstic d’infeccions de transmissió sexual (ITS) i una campanya per combatre-les, davant l’augment de casos. Fa anys que les ITS es disparen en països com Espanya –on en els últims set anys han protagonitzat un augment del 1.000% entre dones–, de manera que l’objectiu d’aquesta eina seria facilitar-ne la detecció per part de la ciutadania, que podrà comprar aquestes proves a les farmàcies. «Ja hem vist que han funcionat bé [els autodiagnòstics] amb la covid», ha assenyalat la directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació de Sanitat, Pilar Aparicio.
Com confirmen fonts a aquest diari, la Divisió de Control del VIH, ITS, Hepatitis Virals i Tuberculosi (que depenen de la Direcció General de Salut Pública) treballa en la «validació d’un ‘kit’ per prendre’s mostres i diagnosticar ITS» que encara està en procés de desenvolupament. Ja existeixen test d’autodiagnòstic del VIH, de la clamídia i d’infeccions bacterianes disponibles a la venda en farmàcies, tot i que (excepte el del VIH) estan subjectes a recepta mèdica.
Augment d’ITS
Els epidemiòlegs veuen amb bons ulls aquesta iniciativa. «Les ITS estan pujant des de fa anys [sobretot des de principis del 2000]. Fins al 2015, a Barcelona, la malaltia de declaració obligatòria més freqüent era la tuberculosi. Però el 2016 va passar a ser el VIH, que es transmet per la via sexual en la majoria de casos. En els anys següents han guanyat pes la sífilis i la gonocòccia [gonorrea]», assenyala l’epidemiòleg Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). Assegura que la situació és igual a tot Espanya.
En els casos de contagi, el diagnòstic precoç és «molt rellevant», incideix Caylà. «Els autotests es van posar molt de moda a Londres entre activistes gais. Però sempre hi ha d’haver-ne un seguiment mèdic», afegeix. Segons ell, aquestes proves que preveu impulsar Sanitat estaran dirigides als col·lectius de més risc, especialment de les grans ciutats, i serviran per detectar diverses infeccions alhora. «La més freqüent és la clamídia, tot i que no té l’impacte de la sífilis, el VIH i la gonorrea», valora.
Altres fonts d’EL PERIÓDICO apunten que Sanitat treballa en la venda d’aquests ‘kits’ d’autodiagnòstic sense recepta mèdica (com ja es recull en el projecte de reial decret sobre productes sanitaris per a diagnòstic ‘in vitro’). La bona experiència dels tests d’antígens contra la covid ha marcat la via a seguir.
«Les circumstàncies apressen»
Com explica la dermatòloga i investigadora d’ITS de l’Hospital Clínic Irene Fuertes, aquest centre sanitari ja ofereix ‘kits’ als pacients que estan en tractament de PrEP (la profilaxi preexposició, la pastilla antisida, finançada per Sanitat des del 2019, que s’ha de prendre abans de tenir relacions de risc per evitar-ne el contagi). Fan el mateix altres centres com BCN Checkpoint, una entitat comunitària de detecció del VIH i altres ITS dirigida a homes gais. «Els donem el ‘kit’ aquí i es fan les mostres a casa. Són de faringe, recte, orina i vagina. L’autopresa és un sistema molt validat», defensa Fuertes. La majoria de les persones que segueixen la PrEP al Clínic i es fan aquestes autopreses són homes que tenen sexe amb homes i amb dones transsexuals.
Aquesta dermatòloga aposta per impulsar les autopreses per diagnosticar ITS, una cosa que a Espanya «es fa poc». Però ara, diu, «les circumstàncies apressen». «Nosaltres tenim molts pacients en PrEP i és difícil fer-se les proves [d’ITS] a la consulta perquè hi ha molts pacients al dia», explica Fuertes. «Hi està havent un ‘boom’ d’ITS. Prendre la mostra als pacients requereix cert temps a la consulta», afegeix. Insisteix que, pels professionals, el fet que els usuaris puguin fer-se les proves ells mateixos a casa és una mesura «pràctica».
«En els últims anys han augmentat les ITS en gent més jove. Abans vèiem un perfil concret d’homes que tenen sexe amb homes i per sobre dels 35 anys. Ara detectem gent més jove, més dones i més heterosexuals», assenyala aquesta dermatòloga de la Vall d’Hebron. Jorge García, metge especialista de la Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual de l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona), destaca que la tendència ascendent de les ITS ve des del 2000 i que, a més, ara hi ha més unitats que diagnostiquen. La «llibertat sexual» i els «canvis socials positius» (com la pèrdua de la por del VIH) han tingut a veure també amb aquest augment.
Més augment en dones
Notícies relacionadesEn els últims set anys, les ITS entre dones espanyoles han augmentat un 1.000%, segons un estudi que va publicar la Fundació Puigvert a l’estiu. «La clamídia és més freqüent en dones», assenyala Cristina Martí, ginecòloga de l’Hospital Clínic i de la clínica ginecològica Women’s. Des del 2001, a més, l’augment de la sífilis s’ha convertit en un «problema de salut pública», sobretot en homes que tenen sexe amb homes, però «també en dones», afegeix Martí.
Segons aquesta ginecòloga, la clamídia i la gonorrea són les ITS més freqüents i han augmentat en tots els grups (tant homes com dones). «La majoria són asimptomàtiques i la detecció no és tan fàcil», diu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034