Pandèmia de coronavirus
La contaminació redueix la resposta immunològica de les vacunes de la covid
Un nou estudi d’ISGlobal demostra la necessitat de rebaixar encara més els nivells de pol·lució a ciutats com Barcelona
Els científics critiquen el Govern la seva negativa a fer que Catalunya opti a acollir l’Agència Estatal de Salut Pública
ISGlobal calcula que els eixos verds de Barcelona estalviaran 45 milions d’euros a l’any en despesa sanitària
La contaminació atmosfèrica redueix la resposta immunològica de les vacunes de la covid-19. Les persones exposades a nivells més alts de pol·lució abans de la pandèmia van presentar respostes més baixes d’anticossos a les vacunes del coronavirus, segons un estudi dirigit per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per la Fundació La Caixa, en col·laboració amb l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). La recerca acaba de ser publicada a ’Environmental Health Perspectives’.
«La contaminació està associada a molts efectes sobre la salut: càncer de pulmó, malalties cardiovasculars, diabetis, infeccions respiratòries... I clarament també té efectes en el sistema immunològic, ja que provoca inflamació», destaca a EL PERIÓDICO l’investigador d’ISGlobal Manolis Kogevinas.
En concret, l’exposició a partícules fines (PM 2,5), diòxid de nitrogen (NO2) i carboni negre (sutge) s’ha associat amb una disminució del voltant del 10% en les respostes d’anticossos IgM i IgG en persones sense infecció prèvia.
Tot i que ja estava demostrat que els contaminants atmosfèrics afecten les respostes immunitàries, aquest estudi va voler avaluar si la contaminació atmosfèrica també afecta la producció d’anticossos després de la vacunació contra la covid-19. La resposta és que sí.
En la recerca hi van participar 927 persones d’entre 40 i 65 anys, que van respondre a qüestionaris i van donar mostres de sang l’estiu del 2020 (just després del primer confinament) i la primavera del 2021 (després de l’inici de la vacunació contra la covid-19). Tots havien rebut una o dues dosis de les principals vacunes contra la covid-19 administrades a Espanya (fabricades per AstraZeneca, Pfizer i Moderna). L’equip de recerca va mesurar anticossos IgM, IgG i IgA davant cinc antígens vírics (tres a la proteïna spike continguda a la vacuna). L’exposició a PM 2,5, sutge, NO2 i ozó de cada participant es va calcular en funció del seu domicili abans de la pandèmia.
«Hem vist que les persones més exposades a la contaminació tenien fins i tot un 10% menys d’anticossos», assenyala Kogevinas. Els resultats, destaca aquest investigador, proven que una ciutat com Barcelona, que no és de les que té els nivells més alts de pol·lució, els hauria d’abaixar encara més. «Veiem que nivells no gaire alts de contaminació són nocius per a la salut. Han de baixar encara més. No hem de canviar l’estratègia de vacunació», diu Kogevinas, que opta per continuar implementant la immunització però, també, per prendre altres mesures a llarg termini.
«Inflamació crònica»
«La contaminació atmosfèrica pot provocar una inflamació crònica, que s’ha associat a un efecte negatiu sobre l’eficàcia de les vacunes», explica per la seva banda Carlota Dobaño, investigadora d’ISGlobal i última autora de l’estudi, juntament amb Cathryn Tonne, també investigadora d’ISGlobal. «Els nostres resultats coincideixen amb estudis que mostren que els contaminants orgànics persistents redueixen la resposta a les vacunes en la població infantil», afegeix.
El fet que les infeccions prèvies afavoreixen una resposta més gran a la vacuna podria explicar per què l’efecte dels contaminants només es va observar en persones que no havien passat la infecció en el moment de l’estudi. No obstant, l’efecte de la contaminació atmosfèrica sobre la immunitat híbrida (infecció més vacunació) mereix més recerca, adverteixen les i els autors.
L’estudi no va analitzar si una resposta més baixa a la vacuna comportava més risc d’infeccions posteriors, o més gravetat d’aquestes infeccions. «Tot i així, els nostres resultats se sumen al creixent conjunt de proves sobre els efectes adversos de la contaminació atmosfèrica, fins i tot als nivells relativament baixos observats a Europa occidental. També remarquen la necessitat d’imposar límits més estrictes de contaminació atmosfèrica, com recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS)», insisteix Tonne.
Aquest estudi forma part de Covicat (Cohort covid a Catalunya), un projecte col·laboratiu interinstitucional d’ISGlobal i IGTP per avaluar l’impacte de la pandèmia en la salut de la població catalana, que en l’actualitat celebra la tercera edició de seguiment.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Barcelona Contaminació Vacunes Vacuna del covid-19 ISGlobal (Institut de Salut Global Barcelona)
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034