Salut i crisi climàtica

Fase 1 del pla contra la calor activat pel Govern: què significa i com m’afecta

Catalunya avança el pla contra les onades de calor un mes i mig abans de l’habitual

Els metges alerten d’un rècord de morts per calor aquest any a Catalunya

«Ens agafa una mica de sorpresa aquest estiu a la primavera», reconeix el conseller de Salut, Manel Balcells

Fase 1 del pla contra la calor activat pel Govern: què significa i com m’afecta

Jesús Monroy / Efe

2
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Salut va anunciar ahir a la tarda que Catalunya activava la fase 1 del pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la salut (Pocs) un mes i mig abans del que és habitual per «minimitzar les conseqüències» de l’augment de les temperatures. «L’avancem perquè la calor s’avança», va argumentar el conseller, Manel Balcells. «Ens agafa una mica de sorpresa aquest estiu a la primavera», va reconèixer el titular de Salut. Aquestes són algunes de les claus del pla.

¿En què consisteix el pla?

L’activació del pla, dotat amb 10 milions d’euros, servirà per analitzar les dades de mortalitat dels quatre grans hospitals i de l’atenció primària de 10 municipis catalans per detectar possibles increments que puguin derivar de l’augment de temperatura.


¿Per què aquest any la vigilància serà doble?

Com va ressaltar ahir el conseller Balcells, els diferents departaments que participen en el pla (Salut, Drets Socials i Protecció Civil) hauran de vigilar el doble a causa del context de sequera extrema en el qual es troba Catalunya. A més, va vaticinar que l’estiu pot ser complicat, per la qual cosa va insistir a extremar les mesures.

¿Quines són les recomanacions a la població?

Com ahir va explicar la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, present en l’atenció als mitjans juntament amb el conseller, aquest pla inclou recomanacions dirigides a la ciutadania com hidratar-se sovint amb aigua, quedar-se a casa durant les hores de més calor i sortir al carrer durant les primeres hores del matí o bé quan el sol declini, entre d’altres. Són les mateixes de qualsevol estiu, però avançades un mes i mig.

¿Amb qui s’ha de tenir especial vigilància?

La «calor extrema és un factor de risc que desequilibra els pacients fràgils», per la qual cosa les famílies han d’insistir en la protecció de les persones més vulnerables. Els metges ja van alertar a EL PERIÓDICO que aquest any hi haurà unrècord de morts atribuïbles a la calor.Les altes temperatures prolongades poden ser letals per a avis que viuen sols, no s’hidraten bé i tenen dificultats per mantenir refrigerada casa seva.

¿Per què els avis corren més perill?

La gent gran, «polimedicada», amb molts problemes de salut, a qui la calor prolongada perjudica molt, és la que més preocupa. «Són persones grans que es mantenen, durant molts dies,a una temperatura alta. No parlem necessàriament de temperatures de 50 ºC, sinó de 30 ºC o de 32 ºC. Els avis polimedicats, si estan molts dies així, perden molt líquid i pateixen deshidratació», explicava fa uns dies a EL PERIÓDICO Mireia Puig, directora del Servei d’Urgències de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona).

El geriatre de l’Hospital de Sant Pau Jordi Mascaró alertava que la gent gran «no sua», per la qual cosa moltes vegades no és conscient que té calor. «I sovint, quan tenen set ja és tard», assenyalava. Aquest geriatre insisteix que, en èpoques de calor, s'ha d’augmentar la hidratació i limitar l’exposició al sol.