Les dones i la maternitat
Salut mental i embaràs: «La societat força les mares a ser felices»
Les primeres visites a la Unitat de Salut Mental Perinatal del Clínic van augmentar l’any passat un 37%: «És un problema de salut pública»
Teresa Español, la «mare» de la immunologia: «Em vaig sentir molt menystinguda»
Els metges alerten d’un rècord de morts per calor aquest any a Catalunya
La Federica assegura que, sense l’ajuda de professionals, no hauria tirat endavant. Va tenir el seu fill fa 13 mesos i, després d’haver perdut el germà bessó al final de l’embaràs, va començar a desenvolupar una ansietat molt forta. «El ginecòleg em va veure i em va aconsellar que vingués aquí». La Federica parla des de la Unitat de Salut Mental Perinatal de l’Hospital Clínic de Barcelona, on l’any passat van augmentar fins a un 37% les primeres visites. Aquesta primera setmana de maig se celebra la Setmana de la Salut Mental Materna. La patologia més freqüent és la depressió postpart, que pateix el 10% de les mares, seguida de l’ansietat. És un «problema de salut pública», adverteixen els metges.
«A mi [aquesta unitat] m’ha canviat la vida. A mi i al meu nen», explica aquesta italiana que va aterrar a Barcelona el febrer del 2020. Va entrar a la unitat quan el nadó tenia tot just cinc mesos. «Per al nostre vincle va ser meravellós. Abans tenia por d’acostar-m’hi per si li feia mal. No sortia amb ell, no podia ni estar sola amb ell a l’habitació. I aquí he après a ser mare», explica la Federica, que reivindica que aquestes dones «no tenen per què sentir vergonya si hi ha alguna cosa que no va bé». «La societat ens força a ser feliços i de vegades amagues el que sents, et sents culpable. Aquí aprens que moltes mares passen per això», assegura.
La Unitat de Salut Mental del Clínic ha fet més de 1.800 primeres visites a mares des del 2018, any en què es va crear i es va inaugurar l’Hospital de Dia Mare-Bebè. El 2022 es van registrar 411 primeres consultes, i 301 l’any anterior. Això suposa un augment del 37%. «Ens venen casos més greus i més crònics i que arriben més tard. Probablement durant la pandèmia moltes dones van posposar el fet de demanar ajuda», ha assenyalat aquest dimarts en una atenció als mitjans la doctora Alba Roca, psiquiatra i cap de la Unitat de Salut Mental Perinatal.
Aquest servei atén dones embarassades i puèrperes (el període que inclou des del part fins a les sis setmanes posteriors) amb algun trastorn mental. «La salut mental materna pot tenir un impacte en el nounat», ha recordat la psiquiatra. Els últims anys, els trastorns mentals perinatals (TMP) han destacat com un «important problema de salut pública», per l’impacte que tenen sobre la salut i la qualitat de vida de les dones, així com la dels fills a curt i llarg termini.
Segons la unitat, el 75% de les dones embarassades o que es troben en el primer any de postpart i tenen algun trastorn mental no són diagnosticades. Del 25% restant, només el 10% rep un tractament adequat a les seves necessitats. No totes les mares senten un vincle positiu amb el nounat, malgrat que hagi sigut un nen o una nena desitjats. «Una de cada cinc dones tindrà alguna patologia mental durant l’embaràs o el postpart –ha alertat la doctora Roca. És més freqüent que aparegui en els quatre primers mesos, però pot aparèixer fins a l’any».
Risc d’ingrés
Paral·lelament, el risc d’un ingrés hospitalari per un trastorn mental és més gran en el postpart, més encara que durant l’embaràs. Es produeixen en la dona «canvis hormonals» i fins i tot «cerebrals». A més, hi ha altres factors de risc, com «no tenir suport», el fet de tenir prèviament un «trastorn mental sever» i la «vulnerabilitat social». La patologia més freqüent és la depressió postpart (que afecta 1 de cada 10 mares), seguida de l’ansietat.
Però, a més, hi ha les «patologies d’alt risc», com el trastorn bipolar. «Les dones amb aquest trastorn tenen més risc de recaure durant l’embaràs. I després hi ha una patologia molt greu que es produeix en 1 de cada 1.000 dones que és la psicosi puerperal», ha apuntat Roca.
A part d’«acompanyament», la unitat ofereix «intervenció psiquiàtrica, de salut i farmacològica». Segons la psiquiatra, el 65% de les dones amb depressió postpart milloren per complet a l’any, però «és molt important el seguiment especialitzat amb tractaments adequats».
Es «remouen» moltes coses
La Lorena és una altra de les dones que van a aquesta unitat del Clínic. Ho fa, aquest dimarts, acompanyada del seu fill, el Bastian, d’un any i mig. «Fa gairebé un any que hi vinc i la meva experiència aquí és meravellosa. Hi ha un abans i un després. Tenim molt suport, ens acompanyen, ens ensenyen molt», explica aquesta jove.
Notícies relacionadesLa Lorena explica que, després del part, se li «van remoure moltes coses». La va remetre a aquesta unitat el psiquiatre de l’Hospital del Mar. «Quan vaig tenir el nadó vaig caure en depressió. Ja havia passat una depressió per la mort d’un familiar, però aquest cop va ser més forta», diu.
A la unitat fan tallers, reunions i ensenyen les usuàries a «tenir cura» dels seus. «Ho recomano a totes les mares que no estiguin bé. Ara em sento bastant més forta que al principi», diu la Lorena.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034