Sanitat pública
Sant Pau comença a administrar una immunoteràpia CAR-T per a pacients amb limfomes
Es tracta d’un fàrmac desenvolupat i produït pel mateix hospital, que ofereix una proposta terapèutica, única a Espanya, a aquests malalts
El Clínic busca finançament per a les primeres immunoteràpies CAR-T d’Espanya contra tumors sòlids
Les immunoteràpies CAR-T, prometedores en el càncer, s’obren a tractar també el lupus
L’Institut d’Investigació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IIB Sant Pau), a Barcelona, ha començat a subministrar un nou medicament d’immunoteràpia CAR-T a pacients amb algun tipus de limfoma (limfoma B difús de cèl·lula gran, limfoma fol·licular, limfoma de cèl·lules de la capa), en el marc d’un assaig clínic. Es tracta d’un fàrmac desenvolupat i produït pel mateix hospital, que ofereix una proposta terapèutica, única a Espanya, a aquells pacients que no han respost bé als tractaments convencionals. Segons ha detallat el centre, el nou CAR-T es caracteritza per estar enriquit en limfòcits T de memòria, més duradors en el temps, amb l’objectiu de tenir més eficàcia contra la malaltia.
Amb la posada en marxa d’aquest nou assaig clínic, Sant Pau recorda que el limfoma és el càncer de sang més freqüent a Espanya, tal com recull l’informe anual de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), que calcula que durant el 2023 es diagnosticaran gairebé 10.000 nous casos de limfomes no Hodgkin. La majoria dels pacients aconsegueixen eliminar completament la malaltia després de sotmetre’s a cicles intensius de quimioteràpia i, sovint, a un trasplantament de medul·la òssia. No obstant, molts d’aquests pacients recauen al cap d’un temps i, quan això passa, disposen de poques opcions terapèutiques, segons afirma el centre.
La proposta terapèutica del Sant Pau aborda més del 80% de tots els limfomes. Per ara, no hi ha cap tractament d’immunoteràpia CAR-T aprovat i comercialitzat disponible a Espanya per a limfoma fol·licular ni per a limfoma de cèl·lules de la capa en els pacients refractaris almenys a dos o tres tractaments convencionals.
Segons va detallar el centre, el fàrmac es dedica a seleccionar un tipus específic de limfòcits T, anomenats limfòcits T de memòria, que són poc nombrosos, però extremadament eficaços. Aquestes cèl·lules es generen com a mecanisme de defensa de l’organisme davant una infecció primària i són les encarregades d’interexistir en la defensa contra infeccions successives d’un mateix patogen. A més, se sap que té un poderós efecte contra les cèl·lules tumorals.
Coordinació i direcció
Notícies relacionadesL’assaig clínic ha sigut promogut, coordinat i dirigit des de Barcelona pel doctor Javier Briones, director del Grup d’Investigació d’Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica a l’IIB-Sant Pau i cap de la Unitat d’Hematologia Clínica del Servei d’Hematologia a l’Hospital de Sant Pau. Així mateix, compta amb la col·laboració el Servei d’Hematologia de l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, en el marc de la Xarxa de Teràpies Avançades, una de les Xarxes d’Investigació Cooperativa Orientades a Resultats en Salut (RICORS) impulsades per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII).
El projecte ha rebut una ajuda de dos milions d’euros de la Fundació La Caixa, i també hi col·laboren l’ISCIII, l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. En la fase actual de l’assaig (fase I) es reclutaran 10 pacients i l’objectiu és incloure’n 30 més en la fase II, amb la qual es pretén tractar uns 40 pacients en total en els pròxims dos anys.