Protocol únic a Espanya
Al rescat de la nounada Aisha: 12 sanitaris de Barcelona porten a Tarragona una teràpia ECMO pediàtrica
La bona coordinació entre el SEM, la Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu salva la vida d’un nadó de menys de 24 hores que va sobreviure cinc dies amb respiració artificial
Fita mèdica: la Vall d’Hebron porta a terme el primer trasplantament pulmonar robòtic del món
Llistes d’espera: la falta de radiòlegs retarda els TACs, ressonàncies i ecografies
La sanitat pública ha salvat la vida de l’Aisha, una criatura nascuda el 4 de març amb problemes pulmonars greus que es trobava ingressada a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. L’equip format per 12 professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de la Vall d’Hebron (Barcelona) i de Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), dos hospitals terciaris (és a dir, de màxim nivell), es van desplaçar a Tarragona per portar des dels seus centres la teràpia ECMO ( l’oxigenació per membrana extracorpòria), aplicar-la a la nena i, posteriorment, traslladar-la en una ambulància medicalitzada pediàtrica a la Vall d’Hebron. L’Aisha és la nena més petita a ser traslladada amb ECMO a Catalunya: tenia menys d’un dia de vida quan tot això va passar.
La Conselleria de Salut ha presentat aquest divendres un programa específic de trasllat amb ECMO pediàtric que garanteix l’assistència i el trasllat de nens les24 hores del dia en qualsevol punt del territori català . «Avui presentem el programa que consolida aquesta atenció. Ja no és buscar solucions sobre la marxa [com es feia fins ara], sinó que ara és una cosa protocol·laritzada», ha destacat el conseller de Salut, Manel Balcells. «Estem en condicions de garantir aquesta equitat», ha defensat. Aquest protocol és únic a Espanya, però Catalunya donarà suport a altres comunitats en el moment que ho necessitin.
La teràpia ECMO és l’oxigenació per membrana extracorpòria que proporciona suport cardíac i respiratori prolongat a pacients quan els pulmons i el cor són incapaços de desenvolupar les seves funcions vitals. Durant els pitjors moments de la pandèmia, els malalts amb Covid-19 més greus de les ucis van rebre aquesta teràpia.Radya Bakkari, mare de l’Aisha, amb la nena en braços i sanglotant, ha donat les gràcies als sanitaris per salvar la vida de la seva filla, que avui es troba sana i estàlvia.
Activació de l’alerta
Aisha va néixer el 4 de març a Tarragona amb una insuficiència respiratòria greu. Allà va ser derivada a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, però el tractament precoç no va ser suficient. El centre sanitari va alertar del cas a les 16 hores del mateix 4 de març. Després d’una avaluació conjunta entre el Joan XXIII i la Vall d’Hebron, es va establir la indicació de suport amb ECMO i es va posar en marxa a les 21 hores. Però, en comptes de traslladar la pacient a Barcelona, els mateixos sanitaris es van mobilitzar per portar la teràpia a Tarragona. A les 5.30 hores del 5 de març, vuit hores després d’haver activat el dispositiu, la nena va arribar a l’Hospital de la Vall d’Hebron ja amb ECMO. En l’assistència i trasllat d’Aisha hi van intervenir un total de 12 professionals i es van utilitzar tres unitats del SEM, entre les quals hi havia una ambulància pediàtrica amb base i professionals de Sant Joan de Déu. L’Aisha va estar cinc dies sense respirar i, si va sobreviure, va ser gràcies a la teràpia ECMO que va fer aquesta funció per ella. Després d’aquells cinc dies, va començar a respirar per si sola ajudada d’un respirador, que ara ja no utilitza.
Les mateixes oportunitats
«Com a centre de referència en pediatria de la demarcació de Tarragona, és molt important per a nosaltres poder comptar amb aquest dispositiu, ja que permet que pacients com els que nosaltres atenem tinguin les mateixes oportunitats que els dels hospitals de referència», ha destacat Mar Albújar, cap de Secció de Crítics Pediàtrics i Neonatals de l’Hospital Joan XIIII. «Ens vam plantejar aquest trasllat de l’Aisha perquè era una pacient tributària a ECMO, teràpia que no existeix a tots els centres», ha afegit.
Notícies relacionadesSegons el director mèdic del SEM, Jorge Morales, salvar la vida de l’Aisha ha sigut possible «gràcies a l’experiència i al treball conjunt desenvolupat durant més de 27 anys pel SEM pediàtric», que avui dia treballa «de manera organitzada i perfectament coordinada les 24 hores del dia els 365 dies de l’any. Per la seva banda, el cap de Secció de Cures Intensives Pediàtriques i director del Programa ECMO pediàtric i neonatal de Vall d’Hebron, Joan Balcells, ha destacat la complexitat de la tècnica i la necessitat que professionals «ultraespecialitzats» estiguin disponibles per activar-se les 24 hores del dia, ja que es tracta de casos «molt poc freqüents».
12 trasllats en 10 anys
Catalunya ha fet 12 trasllats amb ECMO de pacients pediàtrics en 10 anys, 10 dels quals van tenir lloc en els tres últims anys. La majoria procedien de poblacions de fora de Catalunya que no tenen al seu abast aquesta possibilitat. Amb la posada en marxa d’aquest nou programa es preveu l’increment del nombre total de casos anuals. El cas de l’Aisha va ser el primer a Catalunya aquest any.
Manel Balcells Nadons Barcelona Departament de Salut Hospital Vall d'Hebron Nens Tarragona Hospital de Sant Joan de Déu Família
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034