Les escletxes de la pandèmia

Els epidemiòlegs donen per fet el final de la mascareta en farmàcies i hospitals aquest divendres

Els epidemiòlegs donen per fet el final de la mascareta en farmàcies i hospitals aquest divendres
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els epidemiòlegs donen per fet que aquest divendres el Ministeri de Sanitat anunciarà el final de les mascaretes en farmàcies i hospitals, els únics espais (junt amb les residències d’avis) on el tapaboques encara s’ha d’utilitzar. L’obligatorietat de la mascareta, l’única escletxa que queda de la pandèmia de covid-19 (que encara no ha acabat, insisteixen aquests mateixos experts, malgrat no ser ja una emergència internacional), és una competència estatal, per la qual cosa les comunitats no poden prendre una decisió. No obstant, algunes com Catalunya ja van reclamar fa dos mesos al ministeri el cessament de la seva obligatorietat a causa de la millora epidemiològica. En països com Portugal també van deixar de ser obligatòries en aquests espais a l’abril.

Sanitat debatrà aquest 23 de juny el final del tapaboques en farmàcies, hospitals i geriàtrics. Els metges consultats per EL PERIÓDICO creuen que, després d’aquesta reunió, s’anunciarà finalment el cessament de les mascaretes en farmàcies i hospitals, com a mínim. Respecte als geriàtrics, a causa de la vulnerabilitat de les persones grans,tenen més dubtes i es mostren més cauts. Els metges creuen que aquest anunci es produirà, no només per la millora epidemiològica, sinó per les eleccions generals del 23 de juliol, per a les quals faltarà just un mes aquest divendres. El final de les restriccions per la covid-19, ja fossin més o menys rigoroses, sempre ha sigut rebut amb entusiasme per una població cansada i ferida per la pandèmia.

«No té sentit mantenir les mascaretes, excepte en la interacció amb els pacients hospitalitzats, és a dir, a les àrees vulnerables dels hospitals»,assenyala l’infectòleg de l’Hospital del Mar (Barcelona) Robert Güerri i membre del comitè científic assessor de la covid-19 a Catalunya. «A la resta d’espais [farmàcies, geriàtrics i passadissos d’hospitals] no té sentit. Ho veig claríssim i hauria d’haver caigut fa temps», valora Güerri. Aquest infectòleg creu que mesures com aquestes haurien «de ser mòbils». Per exemple, si hi tornés a haver un pic de covid-19, hauria de tornar l’obligatorietat de la mascareta. A més, Güerri opta perquè sigui una mesura sotmesa a criteri de cada comunitat, en funció de la «incidència local» del territori.

«No marca cap diferència»

També Salvador Macip, catedràtic de Medicina Molecular de la Universitat de Leicester i membre del comitè científic assessor de la covid-19 com Güerri, creu que, ara mateix, la mascareta «no marca cap diferència». «Si hi ha algun pic, estaria bé tornar a imposar-la en alguns llocs», diu Macip. Tot i que «les mascaretes, com més s’utilitzin, millor», aquest expert valora que, a l’estiu, amb «aquesta calor» i considerant que el nombre de casos de malalties transmissibles és «relativament baix», té «lògica» que l’ús del tapaboques sigui «més lax». Macip considera, això sí, que els geriàtrics haurien de ser «l’últim lloc» del qual retirar-les, per la qual cosa està a favor que s’hi mantinguin.

Notícies relacionades

Per a Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), les mascaretes, aquest estiu, haurien de ser obligatòries en centres sanitaris o sociosanitaris que atenen població vulnerable. Però veu raonable que cessi el seu ús a les farmàcies. «La covid-19 està lluny de ser eliminada», adverteix. Caylà creu que aquest divendres Sanitat anunciarà segur el final del tapaboques a les farmàcies, però pensa que el seu ús es mantindrà en «unitats hospitalàries que atenen malalts oncològics». A més, considera «recomanable» mantenir-les també als geriàtrics.

El mateix pensa l’epidemiòleg Joan Guix, exsecretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), càrrec que actualment exerceix Carmen Cabezas. «No tinc clar eliminar la mascareta en malalts assistencials de CAPs, hospitals o geriàtrics. Però sí que l’eliminaria a les farmàcies o similars», apunta Guix.