Pandèmia a Catalunya

La nova variant eris, més contagiosa, alerta ja els metges davant el repunt de la covid

Els especialistes, que donen per fet que la nova mutació ja ha arribat a Catalunya, insten a extremar la precaució amb la gent gran, després de l’augment dels ingressos

Persones grans amb quadros de calor i covid: el perfil de les urgències aquest estiu

L’intercanvi de l’ADN amb el fetus protegeix la mare de la depressió

La nova variant eris, més contagiosa, alerta ja els metges davant el repunt de la covid

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els epidemiòlegs donen per fet que la nova subvariant d’òmicron, eris (EG.5),molt més contagiosa i transmissible, és darrere l’ascens de contagis de covid-19 que estan vivint territoris com Catalunya, on en les últimes setmanes també han augmentat els ingressos als hospitals. Aquestes persones que ingressen són, majoritàriament, gent gran i pacients fràgils que, afligits per les altes temperatures, van a les urgències i, al fer-los el test, donen positiu en coronavirus. «[Aquest augment] és multicausal: té a veure amb la nova variant, però també amb la retirada de l’alarma, les mascaretes, la despreocupació i les concentracions de l’estiu», explica Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE).

Caylà posa el focus en la situació epidemiològica de Corea del Sud, on ja hi ha dos mil contagis al dia per covid-19. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha qualificat eris com una nova variant «d’interès» i que requereix «monitoratge». És més contagiosa que les anteriors, però aparentment no és més perillosa. Tot i així, l’organisme va instar aquesta setmana els països a continuar fent tests, notificant contagis i seqüenciant. «El problema és que amb la retirada de l’emergència internacional de la covid el maig passat es fan menys proves. Tot i això, els ingressos estan augmentant en ple estiu en lloc de baixar», destaca Caylà.

El Cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) i investigador de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), Roger Paredes, també fa una crida per protegir principalment les persones grans i la gent fràgil, que són els que estan ingressant als hospitals. «El ‘tot anirà bé’ serveix per a gent que no és de risc, joves, persones que no estan immunodeprimides. Però la gent gran amb comorbiditats o els immunodeprimits, quan s’infecten, sí que corren un risc d’insuficiència respiratòria», diu Paredes.

«Poca informació»

Arreu del món estan creixent els contagis de coronavirus i la nova subvariant, que ja ha sigut detectada en països europeus com Irlanda o el Regne Unit i els Estats Units, n’és al darrere. «A Catalunya tenim poca informació del que està passant. S’estan fent molts menys tests, molts menys diagnòstics, perquè no seqüenciem de manera sistemàtica», apunta Paredes, que dona per fet que, fins i tot a falta de comunicació oficial, la nova subvariant ja és a Catalunya. La Conselleria de Salut així ho ha confirmat a EL PERIÓDICO aquest divendres 11 d’agost.

«Així és molt difícil fer prediccions. Però sí que veiem que en les últimes setmanes hi ha hagut un increment d’hospitalitzacions». A falta que hi hagi més informació, Paredes creu que aquesta nova variant no causarà una onada tan greu com les anteriors, perquè la majoria de la gent està vacunada, però insta a no baixar la guàrdia.

Reforçar la vigilància

Notícies relacionades

A més, lamenta que «no s’estigui fent cas a la recomanació de l’OMS» de reforçar els sistemes de vigilància epidemiològica. «Eris és una variant que es transmet molt i que farà que s’incrementin els contagis. No necessàriament és més greu, però si es reprodueix molt pot causar més morts» entre persones grans i vulnerables, apunta aquest infectòleg de Can Ruti.

Paredes també posa l’èmfasi en la covid persistent: entre un 5% i un 10% dels nous contagis continuen desenvolupant aquesta malaltia. «Que no hagis tingut covid persistent en la primera o la segona infecció no vol dir que no puguis contraure’n en la tercera», avisa.