Salut pública
Marxa enrere en la lluita antitabac: les lleis s’encallen i el fum torna a les terrasses dels bars
Els oncòlegs qualifiquen d’«oportunitat perduda» l’aixecament del veto anticovid a fumar a les terrasses
Salut va anunciar una llei específica contra el tabac que no arriba
Fumar (també) provoca un tipus de mal de cap extrem, sobretot en homes
L’OMS desemmascara el costat fosc del cultiu de tabac: un milió de nens treballadors
La tornada de les cigarretes a les terrasses de bars i restaurants de tot Espanya és «una oportunitat perduda» i un «pas enrere» en la lluita contra el tabac, segons valoren diversos metges a EL PERIÓDICO. El País Valencià va ser, la setmana passada, l’última autonomia a aixecar aquesta prohibició que va arribar amb la covid, una decisió que ha pres el nou govern de coalició format pel PP i Vox. Catalunya ha sigut una de les poques que mai ho ha vetat. Qui llavors era conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va esgrimir que s’havia d’«apartar» el debat del tabac del coronavirus i emmarcar-lo en el de la salut pública. L’epidemiòleg va anunciar una nova llei que prohibiria fumar a diferents espais i que, de moment, no ha arribat.
No obstant, no tothom li dona la raó. «Crec que Catalunya va perdre una bona oportunitat per deixar de fumar a les terrasses. Hauríem d’haver jugat aquesta carta», valora Esteve Fernández, cap de la Unitat de Control del Tabac i director del Programa de Prevenció del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Creu que, en cas d’haver-se pres una altra decisió, aquesta mesura de salut pública podria ser ara vigent a Catalunya. No obstant, ara veu amb pena com a tot Espanya, sense excepció, el tabac torna a les terrasses.
«Falta voluntat política»
Un dels principals objectius del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT) i de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) és precisament treure el fum de l’exterior de bars i restaurants, per protegir no només els clients, sinó també els treballadors de l’hostaleria. «És un pas enrere. I evidencia la falta de voluntat política d’aprovar mesures de control del tabac que sabem que són bones», insisteix Fernández. Assegura que les enquestes amb què treballen els metges indiquen que aquesta mesura seria «molt ben acceptada per la població.
Pla del tabaquisme
Fa dos anys que el Ministeri de Sanitat té un pla del tabaquisme que inclou la prohibició de fumar a les terrasses. Aquesta llei, impulsada pel llavors ministre Salvador Illa, es manté paralitzada. L’actual no inclou aquesta prohibició i queda a potestat de cada autonomia si endurir-la (per exemple, limitant el tabac en espais esportius, com fa Euskadi) o no. Abans de deixar el càrrec com a conseller de Salut, Argimon va anunciar que Catalunya prohibiria fumar a terrasses, marquesines de bus i entrada d’escoles i d’hospitals. El titular actual del departament, Manel Balcells, encara no ha aprovat la nova norma, malgrat que diu que hi dona suport.
«Ja estava normalitzada la situació [de no fumar a les terrasses] i era un pas més per ampliar els espais sense fum. Aixecar-la és un retrocés, un pas enrere. Després serà un camí difícil de recórrer», apunta Ana María Furió, vicepresidenta del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme (CNPT). «Teníem l’esperança que es mantingués aquesta mesura», reconeix. A més, reflexiona aquesta metge de família, aquesta mesura es va aprovar per la pandèmia de coronavirus. «Però és que la covid continua sent aquí, així que continuem exposant la població a aquest contagi.»
Risc de càncer
Segons el president de l’AECC, Ramón Reyes, Espanya ha perdut una «magnífica oportunitat» d’estendre la prohibició del fum a les terrasses. «Però en algun moment caldrà tornar a abordar-ho perquè no és possible que no estigui regulat», diu.
Està comprovat que el tabac té relació amb 16 càncers diferents. «El fum del tabac té unes 70 substàncies cancerígenes. Cada dia moren al nostre país 60 persones per càncer de pulmó, i el 80% tenen l’origen en el tabac», assenyala. El nivell de consum tant a Espanya com a Catalunya és, en aquests moments, similar al de l’època prepandèmica.
Vuit milions d’espanyols
Notícies relacionadesEl president de l’AECC reclama revisar ja la llei del tabac del 2010 i fer-la «més restrictiva», prohibint fumar a terrasses, augmentant el preu dels paquets («Espanya és l’estanc d’Europa») i optant per un etiquetatge neutre. «Quan la llei es va aprovar el 2010, fumava el 33% de la població. Després va baixar al 22%. Però encara fumen vuit milions d’espanyols», assenyala Reyes.
«Aquestes no són lleis prohibitives, sinó lleis protectores», precisa Joan Lozano, del grup de treball de tabac de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). «Demanem lleis protectores, que protegeixin la salut de tots els usuaris de la terrassa, siguin fumadors o no, i dels treballadors», diu Lozano, que admet que tenia la «confiança» que aquest «terreny guanyat» en el camp de la salut pública no es perdés, com finalment ha passat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Departament de Salut Càncer Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Addiccions Tabac Ministeri de Sanitat
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034