Evolució de la pandèmia
Les persones grans ingressades per covid a Catalunya segueixen a l’alça
Les infeccions respiratòries agudes continuen creixent, amb el SARS-CoV-2 en primera posició
La nova variant de la covid, Eris, circula a Catalunya des del 8 de juny
Persones grans amb quadros de calor i covid: el perfil de les urgències aquest estiu
El coronavirus segueix en augment a Catalunya, malgrat que, gràcies a la immunitat poblacional proporcionada per les vacunes, ja no comporta el perill d’altres anys. Les persones ingressades per covid-19 han tornat a pujar aquesta setmana i ja en són 453 a tots els hospitals catalans, 13 més que la setmana passada. El 81% d’elles tenen més de 60 anys. Els ingressos en ucis es mantenen estables aquesta setmana, amb 13 persones a tot el territori. Són dades del balanç setmanal de cada dimarts de la Conselleria de Salut.
En l’última setmana ha augmentat la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) s’ha mantingut en ascens, tot i que en nivells baixos. La seva taxa és de 315 afectats per cada 100.000 habitants. En l’última setmana s’han registrat 24.733 casos de l’IRA.
Segons el sistema de vigilància epidemiològica de Salut, el SARS-CoV-2, el virus de la covid-19, és el més freqüent (representa un 35,2% dels contagis), seguit del rinovirus (present en el 14,1% de les mostres) i de la parainfluença (9,4%). Aquesta setmana, Salut no ha detectat casos del virus respiratori sincitial (VRS) ni de la grip. En concret el coronavirus està en augment, amb una taxa de 111 casos per 100.000 habitants (davant els 88 casos per 100.000 habitants de la setmana passada).
A Catalunya la variant òmicron representa el 100% de les mostres seqüenciades. La subvariant XBB.1 és la predominant (93,8% de les mostres), seguida de la XBB.2 (6,2%). Però, a més, com va avançar EL PERIÓDICO la setmana passada, la subvariant eris (o EG5.1), més contagiosa que les anteriors, circula a Catalunya des del 8 de juny. Fins a l’actualitat, segons Salut, s’han registrat 39 mostres positives per aquest llinatge, qualificat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) d’«interès» tot i que «de baix risc». Segons alguns països, Eris podria tenir més capacitat per produir casos que necessitin hospitalització.
Alguns epidemiòlegs consultats per aquest diari estimen que aquesta variant és darrere de l’augment de casos i ingressos hospitalaris per covid-19, tot i que les xifres que ofereix Salut no mostren encara la seva preponderància. Però això es deu, assenyalen aquests metges, als quals amb prou feines es fan ja testos (tret que siguin casos greus) i els quals se seqüencien menys que abans. Aquests mateixos experts criden a protegir les persones fràgils (més grans i immunodeprimits) perquè la pandèmia no ha acabat i el virus continua suposant un perill per a la seva salut.
La conselleria creu, no obstant, que si hi està havent un augment de covid és per una causa «multifactorial», a causa del fet que principalment els pacients que s’estan contagiant són grans amb patologies cròniques.
Departament de Salut Sanitat pública OMS Hospitals Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus Ministeri de Sanitat
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034