Pandèmia de coronavirus

Salut detecta la variant de la covid Pirola (BA.2.86) en aigües residuals de Catalunya

Els epidemiòlegs creuen que és un virus «significativament diferent» que podria donar carpetada a l’‘etapa òmicron’ i potser evadir la immunitat

Els científics estudien si la nova variant de la Covid podria expandir-se com l’òmicron

Avis amb quadros de calor i covid: el perfil de les urgències aquest agost

Salut detecta la variant de la covid Pirola (BA.2.86) en aigües residuals de Catalunya

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut ha detectat la variant de la covid-19 Pirola (la BA.2.86) a les aigües residuals de Catalunya, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. De moment, no n’hi ha presència en mostres clíniques al territori. A les aigües residuals s’ha detectat, per ara, en una proporció molt baixa (en entre l’1% i l’1,5% de les mostres analitzades). Això vol dir que probablement algú que ha passat per Catalunya ha excretat aquest virus, les conseqüències del qual són encara incertes.

Aquest subllinatge d’òmicron és el que més preocupa els epidemiòlegs perquè presenta fins a 30 mutacions, cosa que pot indicar una facilitat més gran per transmetre’s i una possible evasió immunològica (tot i que no necessàriament una gravetat més gran). Es tracta del primer cas de Pirola a tot Espanya. De moment, se n’han detectat seqüències a molt pocs països: al d’ara a Espanya s’hi sumen tres casos a Dinamarca, dos a Sud-àfrica, un al Regne Unit i un a Israel. A més, també s’han detectat en aigües residuals a Suïssa.

Fonts de la conselleria, la vigilància epidemiològica de Catalunya ha detectat, en algunes de les mostres d’aigües residuals analitzades, «mutacions pròpies de la variant BA.2.86», per ara en una «proporció molt baixa» (entre un 1% i un 1,5%) a partir de la setmana 32.

De moment, Pirola està catalogada formalment com a subvariant d’òmicron, però totes les seves mutacions conviden a pensar que es tracta ja d’un «virus significativament diferent» a l’anterior. Per això els epidemiòlegs, que encara recullen informació al respecte, no descarten que en els pròxims dies o setmanes es doni carpetada a l’‘etapa òmicron’ de la pandèmia i la BA.2.86 sigui catalogada com una variant diferent, majoritària des de finals del 2021. Des d’aquella data s’han anat detectant noves variants, però totes llinatges d’òmicron, com la XBB.1.5 i Eris, la més recent de totes. L’OMS ha qualificat l’Eris com una subvariant d’interès i la BA.2.86, en canvi, com a variant sota vigilància pel nombre considerable de mutacions que té als gens de l’espícula, cosa que mostra una preocupació més gran per aquesta última.

«Un canvi significatiu»

«Aquest augment de mutacions és un canvi significatiu, similar al salt que es va produir entre les variants delta i òmicron», explicava fa dies a EL PERIÓDICO Roger Paredes, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona). La nova variant òmicron va aparèixer a finals del 2021 i era molt més transmissible que l’anterior, la delta. Amb òmicron, la població (que llavors no tenia la immunitat que sí que té ara) es va endinsar en la sisena onada de covid-19 en ple Nadal. Òmicron va causar una gran onada de contagis, però va resultar ser menys greu que la seva predecessora.

Notícies relacionades

Paredes considera que era «qüestió de temps» que la variant Pirola arribés a Espanya o Catalunya, ja que des del 13 d’agost, dia en què se’n va detectar el primer cas, ja ha circulat per diversos països. «Fa l’afecte de variant d’evasió. Formalment continua sent òmicron, però en les pròximes setmanes tindrem més informació i hi ha possibilitats que deixi de ser considerada òmicron», assenyala aquest infectòleg.

Això no comportaria cap gravetat, però sí que obliga, encara més, la vigilància epidemiològica a estudiar la seva velocitat de transmissió si efectivament s'escapa de la immunitat atorgada per les vacunes. I possiblement obligarà les autoritats sanitàries a revacunar la població (com a mínim la població fràgil) aquesta tardor. No necessàriament aquesta situació està associada a més ingressos hospitalaris, però si els contagis es disparessin també augmentarien les persones que emmalalteixen greument. La pandèmia de covid-19, insisteixen els epidemiòlegs, no ha acabat.