A Catalunya

Els CAP es preparen per a una tardor ‘calenta’ per l’ampliació del calendari vacunal

Els CAP es preparen per a una tardor ‘calenta’ per l’ampliació del calendari vacunal
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les infermeres dels centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya, unes 5.700 (26.700 en el global del sistema sanitari), hauran de posar aquest any més vacunes que mai. El calendari vacunal d’aquesta temporada està ampliat i les infermeres, a més de totes les vacunes que ja posen cada any, hauran d’immunitzar també de la grip els nens d’entre 6 i 59 mesos (5 anys) i del virus respiratori sincitial (el VRS, responsable de la bronquiolitis) els nadons menors de 6 mesos. L’any passat, a més, ja s’havien afegit dues vacunes més: la de l’herpes zòster en persones d’entre 65 i 80 anys (que no de 65 a 80 anys) i la del virus del papil·loma humà en nens de sisè de primària.

Tot això, com diu la infermera de Lleida Pepi Estany, membre del consell assessor de vacunes de la Conselleria Salut i membre de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (Aificc), comporta «més feina» i no hi haurà reforç de la plantilla a causa de la falta de personal sanitari. «No hi haurà reforços de personal perquè no tenim infermeres. No hi ha bosses d’infermeres. Tenim un problema molt important de professionals de tota mena», assumeix. S’ho pren amb filosofia, malgrat que és conscient que la d’aquest any és una «ampliació molt gran del calendari vacunal».

¿Quan comença la campanya?

El 19 d’aquest mes es reunirà el consell assessor de vacunes de Salut per decidir, entre altres coses, la data de la campanya de vacunació de la grip i la covid d’aquest any. Sense cap decisió encara sobre la taula, ¿què es pot esperar? «S’haurà de vacunar de covid als mateixos grups de risc que ja vacunem de la grip –més grans de 60 anys, immunodeprimits, residències, sanitaris, malalts crònics–. No crec que s’indiqui vacunar de la covid la població general», assenyala Estany.

Estany argumenta que la situació actual és «molt diferent» de la de l’inici de la covid. «En aquell moment ningú tenia cap mena d’immunitat. Ara, tot i que la perdem, no estem tan exposats al virus com llavors», explica. Diu no tenir «clar» si la població general s’ha de «revacunar». «La població general no es vacuna de la grip i ara estem en la mateixa situació, des que la covid es ‘va gripalitzar’», apunta.

La Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat sí que ha fixat ja que les persones de més de 60 anys, els sanitaris, els treballadors de serveis públics com policies o bombers i els malalts crònics rebin una nova dosi la tardor i l’hivern vinent. Per a les persones que han seguit al peu de la lletra les indicacions de Sanitat, seria la cinquena dosi (o la sisena en el cas dels malalts crònics), però se la poden posar totes les persones pertanyents als grups diana, independentment que hagin rebut les punxades anteriors o no (deixant passar almenys cinc mesos des de l’última dosi o infecció).

Notícies relacionades

Aquesta infermera confia que les farmacèutiques aconsegueixin una vacuna amb una immunitat que duri més temps. «Perquè, si no, hi haurà gent que s’haurà de vacunar cada any. Com passa amb la grip», insisteix.

El SARS-CoV-2 no és ara mateix un problema als centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya, si bé en l’última setmana el virus ha augmentat fins i tot un 70% en el global d’Espanya. «Sí que és veritat que l’últim mes n’hem vist més, però era gent molt gran amb alguna patologia que tenia febre, li feies la prova i acabava sent covid». No obstant, molta gent jove l’ha passat lleu i ni tan sols ha anat al CAP. «Només han vingut els que necessitaven la baixa perquè es trobaven pitjor», assenyala.