Estudi a ‘PLOS Biology’
La quimioteràpia provoca recaigudes de càncer de mama en algunes dones
Un estudi suggereix que aquest tractament, l’efectivitat del qual no està en dubte, podria ‘despertar’ cèl·lules tumorals latents i assenyala la via per millorar-lo
Un tractament contra el càncer de mama redueix un 5% les recaigudes durant 8 anys
MULTIMÈDIA | El càncer, un túnel amb la sortida cada vegada més a prop
La quimioteràpia és un tractament eficaç contra el càncer i, en concret, evita moltes recaigudes en dones operades de càncer de mama. No obstant, malgrat la seva eficàcia, entre un 10% i un 15% de dones amb tumors al pit continuen recaient. Un dels motius, segons un estudi experimental publicat aquest dimarts a la revista ‘PLOS Biology’, és que, en alguns casos, la mateixa quimioteràpia estàndard lesiona les cèl·lules no canceroses i genera recaigudes.
«Aquesta investigació estudia un dels mecanismes pels quals es produeix aquesta recaiguda. En concret descriu com la quimioteràpia danya les cèl·lules no canceroses, i aquestes, al seu torn, ‘desperten’ cèl·lules tumorals que es queden latents després de l’operació. Aquest mecanisme de reactivació de les cèl·lules canceroses podria ser una de les causes de resistència a la quimioteràpia i pot donar lloc a recaigudes», assenyala Joan Albanell, cap d’Oncologia Mèdica de l’Hospital del Mar (Barcelona).
«Això no vol dir, en cap cas, que la quimioteràpia sigui la causa que les dones tornin a tenir càncer de mama», precisa. «No obstant, entendre aquest mecanisme de resistència a la químio, si es valida en estudis en pacients,ens servirà per, en un futur, dissenyar estudis que contrarestin aquests mecanismes i augmentin l’eficàcia de la quimioteràpia», afegeix aquest oncòleg, que posa en valor la troballa d’aquest estudi.
La químio, insisteix aquest oncòleg, és el que evita que moltes dones no tinguin recaigudes en el càncer de mama. Però no funciona en totes. La investigació publicada a ‘PLOS Biology’ és experimental, és a dir, s’ha portat a terme només en models de laboratori i no en pacients, però obre una porta a continuar indagant.
Objectiu: atacar les cèl·lules que proliferen
L’objectiu de la quimioteràpia és erradicar les cèl·lules canceroses i, sobretot, destruir les que «s’estan dividint», les que «proliferen». No obstant, després d’una intervenció quirúrgica, hi pot haver cèl·lules ‘adormides’, latents, que són les que podrien donar lloc a una recaiguda.
El que faria la quimioteràpia en alguns casos, segons aquest estudi, és «desencadenar la producció d’unes proteïnes per part de cèl·lules no tumorals que, al seu torn, desperten cèl·lules tumorals latents». «Això ha de comprovar-se en pacients –matisa Albanell–. Però el que [l’estudi] descriu és que, si som capaços de contrarestar aquestes proteïnes, la quimioteràpia podria deixar de tenir aquesta capacitat de despertar cèl·lules tumorals».És a dir, la investigació dibuixa una línia en la qual continuar investigant per dissenyar tractaments de quimioteràpia encara més efectius.
El risc de recaure del càncer de mama, en general, es redueix en termes relatius en un 50% o 60% en les pacients que reben químio.No obstant, hi ha dones amb càncer de mama (entre un 10% i un 15%) per a qui la quimioteràpia no és eficaç i tornen a recaure. Aquest estudi del Mar suma la creixent evidència que la quimioteràpia pot danyar, en alguns casos, les cèl·lules no tumorals que formen part dels càncers i demostra concretament que pot reactivar el creixement de cèl·lules tumorals latents.
De manera important, descriu mecanismes causants d’aquesta reemergència tumoral en càncer de mama que poden ser contrarestats farmacològicament de manera experimental. La seva traducció clínica (és a dir, el seu impacte en pacients) és encara un «interrogant».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034