L’‘acné invers’: la malaltia tabú de la pell que acaba aïllant els que la pateixen

HOSPITAL PARC TAULÍ

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

És una malaltia prevalent, malgrat que molt poca gent en parla. La hidradenitis (o hidrosadenitis) supurativa, popularment coneguda com a ‘acné invers’, consisteix en la formació de petites i doloroses protuberàncies sota de la pell, especialment on hi ha plecs, com és el cas d’axil·les, glutis, mames i zones genitals. No és una malaltia minoritària, ja que afecta un 1% de la població: uns 75.000 catalans la pateixen i, en total, uns 474.000 espanyols, aproximadament.

El Parc Taulí obre una consulta multidisciplinària per tractar aquesta malaltia que està associada a un tipus d’artritis

La hidradenitis supurativa és una de les malalties dermatològiques que més vergonya causen al pacient. Ara, una consulta multidisciplinària de l’Hospital Parc Taulí (Sabadell), pionera a Espanya, posa el focus en aquesta patologia que està associada a una altra: l’espondiloartritis, un tipus d’artritis. «En aquesta consulta dues especialistes tractem en una mateixa persona diverses malalties», expliquen la dermatòloga Patrícia Garbayo i la reumatòloga Mireia Moreno. «Fins ara mai s’havia fet un abordatge multidisciplinari en la hidradenitis supurativa». L’objectiu és aconseguir un diagnòstic precoç per evitar les seqüeles del malalt i controlar les dues malalties, perquè tinguin una bona vida personal i professional.

Axil·la d’una persona amb hidradenitis supurativa. /

PARC TAULÍ

L’‘acné invers’ i l’espondiloartritis són dues malalties diferents, però associades. Així, els pacients que pateixen espondiloartritis tenen més risc de tenir hidradenitis, i viceversa. Els metges sospiten, però encara no han pogut confirmar-ho, que es deu al fet que els pacients de les dues malalties tenen un perfil similar: solen ser homes, fumadors, d’entre 25 i 45 anys. «Encara hi ha molta incògnita», indiquen les doctores. Els tractaments per a aquestes dues malalties (totes dues són autoimmunitàries) també solen coincidir i fins i tot hi ha fàrmacs que serveixen per a totes dues.

¿Quins són els símptomes?

La hidradenitis supurativa o ‘acné invers’ és una malaltia inflamatòria i crònica de la pell a la qual apareixen brots recurrents de nòduls, abscessos i fístules que produeixen dolor i picor, supuració i pudor, sobretot en zones de plecs com les axil·les, engonals, glutis i genitals. «És igual de prevalent que la psoriasi, però ha passat inadvertida per l’estigma dels pacients, ja que afecta totes les àrees del cos amb plecs. És com un acné però superaccentuat», adverteix la doctora Garbayo. «Són brots dolorosos, que supuren, pudents, i això porta la gent a aïllar-se. Rebem moltes famílies perquè això té un component hereditari», afegeix.

Un home fumador d’entre 25 i 45 anys és el perfil del pacient amb hidradenitis supurativa

Com adverteix l’Associació de Malalts d’Hidrosadenitis (ASENDHI), aquesta no és una malaltia rara, però està infradiagnosticada perquè les primeres lesions i símptomes clínics sovint s’assemblen a altres trastorns (el diagnòstic erroni com a forunculosis recurrent o «furóncols» sol ser comú). Els metges amb freqüència desconeixen la malaltia, en confonen els símptomes i la diagnostiquen erròniament. És una malaltia «molt estigmatitzadora», insisteixen les metges del Taulí.

A més, com apunta la doctora Moreno, molts pacients amb hidradenitis acaben desenvolupant «problemes reumàtics». Per això la consulta interdisciplinària d’aquest hospital de Sabadell busca abordar diferents aspectes del pacient «en una sola visita», per reduir, entre altres coses, desplaçaments a l’hospital. En el cas de l’espondiloartritis, és una malaltia que afecta la columna vertebral i la zona de la pelvis del pacient. «Té un dolor molt característic que et desperta al matí», diu Moreno. Cap de les dues malalties tenen cura, però es poden cronificar i controlar amb una bona medicació. D’aquí ve la importància del diagnòstic precoç.

Derivació de pacients

Notícies relacionades

Des de l’entrada en funcionament d’aquesta unitat multidisciplinària del Parc Taulí, ja s’hi han derivat 33 persones. Els metges creuen que en els pròxims mesos s’identificaran nous casos de pacients que es podran beneficiar d’aquesta atenció especialitzada. «Aquesta consulta conjunta millorarà l’atenció assistencial d’aquests pacients altament complexos, així com el diagnòstic precoç i la seva qualitat de vida», asseguren les metges.

El Parc Taulí és referent en ‘acné precoç’ a tot Catalunya. A més, té una unitat d’espondiloartritis acreditada per la Societat Espanyola de Qualitat Assistencial. Els dermatòlegs i reumatòlegs d’altres hospitals identificaran que pacients poden tenir una hidradenitis supurativa o una espondiloartritis i els derivaran a la consulta especialitzada del Parc Taulí, on, si es confirma el diagnòstic, començaran un seguiment mèdic.