Impacte en la salut
Canviar a l’horari d’hivern amb temperatures d’estiu: ¿dormirem pitjor?
Aquest cap de setmana entrem en l’horari d’hivern. Com mana la tradició, el canvi d’hora arriba l’últim diumenge d’octubre. Així, a les tres de la matinada seran les dues (excepte a les Canàries, on a les dues serà la una). D’aquesta manera, els espanyols guanyaran una hora més de son aquest diumenge i, fins a la primavera, es farà de dia i es farà fosc més aviat. Aquesta modificació horària de l’hivern s’aplica a tots els països de la UE, amb la intenció d’ajustar millor la jornada laboral a les hores de llum natural. No obstant, com expliquen els metges, el canvi d’hora comporta sempre una sèrie d’efectes en la salut de les persones. Aquest any es produirà, a més, amb temperatures de fins a 23 graus a Barcelona. ¿Com afecta canviar a l’horari d’hivern amb temperatures d’estiu? Aquestes són les principals claus d’aquest fenomen.
1 ¿Quina és la particularitat d’aquest any?
El canvi horari es fa a Espanya, de manera ininterrompuda, des de 1974 amb l’objectiu d’estalviar energia i gastar menys llum (si bé hi ha experts que qüestionen aquest estalvi). Així, aquesta no és la particularitat d’aquest any: ho són les altes temperatures, ja que aquest ha sigut un dels octubres més calorosos. De fet, aquest 2023 va camí de convertir-se en l’any més calorós de la història.
2 ¿La calor és un rellotge biològic?
Igual que la llum solar, la temperatura és un altre rellotge biològic, ja que ajuda a sincronitzar els ritmes circadiaris de l’organisme. Els ritmes circadiaris són canvis físics, mentals i conductuals que segueixen un cicle de 24 hores, i tot i que responen principalment a la llum i la foscor, també ho fan a les temperatures. «De nit, hem de ser capaços d’abaixar la temperatura per agafar el son, ja que durant el dia augmenta amb l’activitat diürna. Això és el que passa a l’estiu, per exemple, quan les altes temperatures ens impedeixen conciliar el son», explica la pneumòloga Núria Grau, coordinadora de la unitat interdisciplinària del son de l’Hospital del Mar (Barcelona).
3 ¿Quins efectes pot tenir el clima?
Si el canvi horari ja afecta les persones, hi ha metges que creuen que les temperatures dificultaran encara més dormir. «La regulació de la temperatura del cos té efectes en l’aparell digestiu, ja que el metabolisme es va regulant partint de la llum i les temperatures», assenyala el metge de capçalera Jordi Mestres Lucero, vocal de la Junta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). «Ens podem notar estranys i hi ha gent que pot tenir problemes de son», afegeix. Mestres Lucero també apunta que hi pot haver «problemes de memòria» i «cognitius», ja que el cicle biològic natural «es desregula». No obstant, d’altres no tenen tan clar que hagi d’afectar l’organisme el fet que faci calor a les 17 hores en plena foscor. «Tot i que faci calor, de nit està refrescant, no és la situació de l’estiu. La clau és la temperatura nocturna», opina Grau.
3 ¿Serà sempre així?
Els metges sí que creuen que els estius s’allargaran cada cop més. «Tocarà adaptar-s’hi. Les estacions no seran les que eren fa uns anys. Sembla ser que passarem de quatre estacions a dues», explica Mestres Lucero. Una altra de les realitats a què caldrà adaptar-se, segons Rafael Padrós, responsable del servei de prevenció de riscos laborals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), és a la tardor amb mosquits. «Encara n’hi ha i no n’hi hauria d’haver en aquest moment de l’any. I això és per les temperatures. La natura està donant una resposta que més aviat o més tard ens afectarà», valora. Com la doctora Grau, Padrós considera que, d’entrada, aquestes altes temperatures de l’octubre no incrementaran l’efecte del canvi horari en el son de les persones.
4 ¿Quins són els principals símptomes?
El principal símptoma del canvi horari és el trastorn del son, que produeix insomni perquè canvia el ritme circadiari de les persones. «Triguem entre una setmana i 15 dies a ajustar-nos-hi», assenyala Padrós. «El dia es fa molt més curt i ho notem molt més: estem més cansats i més irascibles», afegeix. A més, els malalts crònics en general (i les persones amb diabetis en concret) tenen més tendència a «descompensar-se». Als nens els costarà més aixecar-se i anar-se’n a dormir. «El canvi d’hora generarà, durant uns dies, una sensació de jet-lag en les persones», diu Grau. A l’estiu hi ha moltes més hores de llum: 15, per les 9 de l’hivern. En algunes persones, això pot generar «un punt de melancolia»: entre un 1% i un 10% de la població es poden trobar més moixos. I les persones amb trastorns de salut mental poden veure empitjorar la seva condició per la foscor. «Hi ha una sensació de més cansament i somnolència», afegeix aquesta pneumòloga.
Notícies relacionades5 ¿Què hem de fer per dormir millor?
Els metges recomanen que les persones intentin adaptar-se al canvi uns dies abans, per exemple, anar a dormir 15 minuts abans els dies previs fins a completar l’hora. També fer activitat a l’aire lliure aprofitant les hores de llum i que els horaris, tant dels àpats com de fer esport, siguin el més regulars possible. Així mateix, evitar les pantalles abans d’anar a dormir, almenys les dues hores prèvies, ja que la llum blava anul·la la melatonina (una hormona que intervé en la regulació del son i que la llum solar inhibeix) i evita el son.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia