4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Vida fa un saltal llit del Francisco, que està ingressat des de dimarts al matí a la unitat de cures intensives (uci) de l’Hospital del Mar (Barcelona). A l’home, ja gran, li han posat un marcapassos. No és una intervenció qualsevol, però es troba ja conscient i bé. La Vida és una gossa pastor del Pirineu, de color negre. El Francisco l’acaricia amb tendresa. «M’agraden els gossos, la meva neta en té un», comenta.

Els metges defensen que cada vegada hi ha més evidències que les teràpies amb animals milloren l’estat anímic dels malalts

La Vida, igual que la Lu (una galga), és una gossa de teràpia de la Fundació Affinity, entitat que participa des dels anys 90 en tractaments amb animals per a malalts. Però és la primera vegada que els gossos d’Affinity entren en una uci. Al seu torn,l’Hospital del Mar s’ha convertit en un dels primers hospitals espanyols a deixar entrar els gossos a la unitat on es troben els malalts més greus. I el motiu no és cap altre que mèdic. «Pensem que els gossos disminueixen l’estrès i la desconfiança dels pacients. És una cosa que ja es fa en ucis pediàtriques i altres ucis d’adults a l’estranger», assenyala el cap del Servei de Medicina Intensiva del Mar, Joan Ramon Masclans.

Aquesta iniciativa forma part del procés d’«humanització» de l’uci que aquest hospital barceloní va arrencar anys enrere. «Volem una uci ‘pet-friendly’», diu Masclans. Aquesta unitat ja permetia l’entrada dels gossos d’alguns dels seus pacients, que, per descomptat, han de comptar amb la pauta de vacunació, estar desparasitats i nets. La novetat és que ara hi entraran també gossos de teràpia. És a dir: que el Mar inclou aquests animals com a part de la recuperació del pacient.

L’Hospital del Mar és un dels primers hospitals espanyols a deixar entrar els gossos a les ucis

L’objectiu del centre és, a més, desenvolupar un estudi (que portaran a terme amb la Fundació Affinity) per demostrar els beneficis dels gossos com a recurs terapèutic a l’uci. Per fer-ho es recolliran mostres de saliva dels pacients abans i després de la interacció dels gossos, a través de les quals s’analitzaran determinats metabòlits, que funcionen com a indicadors del nivell d’estrès i benestar del malalt.

Altres estudis ja han demostrat el benefici dels gossos en aspectes com la salut mental dels pacients. Per això no és tan estrany veure aquests animals en centres sanitaris: a Barcelona,  l’hospital de dia de salut mental de nens i adolescents del Clínic ja permet l’entrada de gossos i els seus sanitaris han vist com els menors tenen menys crisis el dia de la setmana que reben una visita canina.

«Suport emocional»

Aquesta intervenció amb gossos de teràpia a l’uci del Mar constarà de 72 sessions: dues sessions setmanals d’entre 15 i 20 minuts per pacient. Forma part d’un programa de «suport emocional» al malalt. «L’objectiu és reduir emocions negatives com l’angoixa mitjançant la interacció del pacient amb els gossos: tocant-los, donant-los menjar. Sabem que els programes de teràpia assistida són útils», explica per la seva banda Jaume Fatjó, director de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Notícies relacionades

«Busquem millorar l’experiència del pacient dins de l’uci. Tenir una experiència més agradable repercuteix en la recuperació», assegura Maribel Vila, responsable de teràpies de la Fundació Affinity. Els gossos (que són espècimens entrenats per a aquest tipus d’activitats) pugen al llit dels pacients, que, per exemple, els pentinen. «De vegades [els malalts] no tenen força per tocar-los. Tot i així, només de ser-hi els animals els donen calma», afegeix Vila. Aquesta professional també destaca que cada vegada més els gossos són valorats com un «recurs terapèutic». «Hi ha molt contacte físic, molt petó, entre pacients i gossos».

Humanització de l’uci

La uci de l’Hospital del Mar és pionera a aplicar un programa d’humanització integral de les cures a les persones ingressades amb l’objectiu de millorar el seu tractament i evolució. Els pacients realitzen sortides terapèutiques per veure el mar en companyia de familiars i amics (van ser molt populars les produïdes en el context de la covid-19). El centre també utilitza la tecnologia de realitat virtual per millorar el seu estat d’ànim i ajudar en els exercicis de recuperació física. A més disposa d’un programa de musicoteràpia destinat a ajudar en l’evolució dels pacients amb diagnòstic de deliri. Al seu torn, el Mar avança per recuperar la possibilitat que els malalts estiguin en tot moment acompanyats pels familiars i que puguin col·laborar en les cures que se’ls fan.