Els pagaments de farmacèutiques al director de l’ICO arriben al Parlament

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els pagaments de laboratoris farmacèutics al director general de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), Ramon Salazar i Soler, han arribat al Parlament de Catalunya. La diputada del PSC Assumpta Escarp ha registrat una pregunta a la Cambra catalana en la qual sol·licita a la Conselleria de Salut explicacions sobre l’expedient obert pel departament dilluns després de comunicar a EL PERIÓDICO el resultat de la investigació periodística que va revelar el desemborsament de 14.036,09 euros durant el 2022, ingressos que el facultatiu no va declarar al Portal de Transparència de la Generalitat, com és la seva obligació a l’estar considerat alt càrrec de l’Administració autonòmica. La CUP, per la seva banda, ha requerit una còpia de l’expedient informatiu al representant del centre de referència del càncer a Catalunya i també els incoats durant els últims 10 anys a personal de la sanitat púbica.

La bola de neu sobre els pagaments a Salazar i l’activitat d’una empresa que ell mateix va fundar amb la seva dona s’està fent cada vegada més gran. A les dues iniciatives del PSC i la CUP, s’hi suma el «malestar», «preocupació» i «indignació» de les sectorials a l’ICO dels sindicats UGT i CCOO pel que consideren una possible falta d’«ètica» i «transparència». Aquest ambient de crispació per l’activitat privada del facultatiu s’ha estès en el si de l’hospital oncològic, segons les fonts consultades per aquest diari. Des de l’ICO i a través dels seus portaveus, l’única explicació oficial que han ofert a EL PERIÓDICO és que aquests cobraments són per impartir «sessions informatives i conferències públiques», i a la pregunta de per què no es van declarar, únicament es va respondre que «està en procés d’informació a la Generalitat».

La diputada socialista Assumpta Escarp exposa al seu escrit presentat aquest dijous a la Mesa del Parlament no només una sèrie de preguntes sobre l’expedient informatiu obert per Salut, sinó que també s’hi interessa per si s’han implementat «accions provisionals» respecte a Salazar. Les qüestions plantejades per la parlamentària són diverses: quan va tenir coneixement la conselleria dels pagaments de farmacèutiques al director de l’ICO i a través de quina via, què espera de l’informe final de l’expedient, quines mesures té previstes el departament si es confirmen les irregularitats i si s’inclou en aquest expedient la informació també revelada per aquest diari sobre que una empresa fundada per Salazar organitza des de fa anys tertúlies oncològiques patrocinades per laboratoris. Salazar va deixar de ser administrador de la companyia quan va ser nomenat director general de l’ICO i en va quedar com a responsable la seva dona.

Incompatibilitats de sanitaris

Notícies relacionades

La CUP, per la seva banda, ha reclamat còpia de l’expedient informatiu sobre l’activitat privada del director general de l’ICO, però a més ha demanat les actuacions que el Departament de Salut ha realitzat durant els últims 10 anys de possible incompatibilitat del personal sanitari al servei de l’Administració de la Generalitat i, sobretot, quant a la «prestació de serveis», una tasca que està prohibida expressament per la legislació vigent. Així mateix, demana al Comitè Assessor d’Ètica Pública de la Generalitat els informes d’alertes, comunicacions, queixes, observacions o suggeriments sobre la conducta ètica d’alts càrrecs i personal directiu de centres adscrits al Departament de Salut.

Els representants dels sindicats UGT i CCOO a l’ICO han emès comunicats en els quals mostren la seva preocupació davant les informacions publicades per EL PERIÓDICO sobre l’activitat privada de Salazar. En aquest sentit, CCOO ha dit que «els fets descrits i la informació recollida» als articles «queden molt lluny de l’ètica, la transparència i els valors que des dels inicis de l’ICO ha volgut transmetre», alhora que denuncia la manera de fer «poc íntegra i transparent». Per aquesta raó, exigeix que «s’aclareixi de manera immediata» aquesta situació i qualifica de «falta d’integritat, honestedat, ètica i transparència» la conducta del director general del centre sanitari. El sindicat UGT considera aquesta conducta una «greu falta de transparència que no es pot permetre un alt càrrec de la sanitat pública catalana». Segons aquesta organització, els professionals es volen «desmarcar» d’«aquesta manera de fer» en un moment, diu la UGT, en el qual no se senten «valorats ni assistits» per la direcció de l’ICO.