Salut pública

Multes de 601 a 30.000 euros a qui compri alcohol a menors

L'avantprojecte aprovat pel Consell de Ministres contempla controls d'alcoholèmia a menors i que les limitacions a la publicitat afectin també les begudes de tipus 0,0

Multes de 601 a 30.000 euros  a qui compri alcohol a menors
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La llei d’alcohol i menors que el Consell de Ministres va aprovar dimarts no té un esperit "punitivista", segons va remarcar la ministra de Sanitat, Mónica García, però conté una sèrie de sancions i multes per vetllar per l’objecte de la norma, que no és cap altre que els menors no ingereixin alcohol. Les lleis autonòmiques ho prohibeixen, però set de cada deu adolescents admeten que han consumit begudes espirituoses l’últim any i més de la meitat l’últim mes. Per evitar-ho, la norma incorpora una sèrie d’infraccions, entre les quals destaca que els adults que comprin o facilitin alcohol a un menor, fet habitual a Espanya, puguin ser sancionats amb entre 601 i 30.000 euros.

A continuació, es detallen les principals sancions i la lletra menuda de les novetats d’un avantprojecte que encara està en la fase inicial i té un llarg recorregut fins a arribar al BOE.

Les sancions.

La llei té per objectiu afavorir un "canvi cultural" i prevenir el consum en menors. Així, els adolescents que beguin alcohol i les forces de seguretat en tinguin coneixement (podran realitzar controls als llocs on la llei en prohibeix el consum) seran sancionats amb una falta lleu, que podrà ser suspesa a canvi de la seva participació en programes preventius, segons va explicar ahir el secretari d’Estat de Sanitat, Javier Padilla.

Pero els adults que els comprin o facilitin alcohol sí que podran ser multats, així com els establiments, bars o empreses que incompleixin les limitacions a la publicitat, la venda o l’exposició que conté la norma. Les multes poden arribar a ser de fins a 600.000 euros en el cas de les infraccions molt greus. I l’única excepció que contempla l’avantprojecte al consum d’alcohol per part dels menors és en les cerimònies religioses, on per tradició podran prendre’n.

La publicitat.

La norma impedeix que els anuncis de begudes alcohòliques s’adrecin a menors, així com que els anuncis siguin protagonitzats per persones menors de 21 anys o més grans però caracteritzats de menors, o famosos –reals o de ficció– vinculats a la població infantil o a embarassades. Tampoc es permet, en cap missatge comercial, reclamar un "consum responsable" o "moderat", ja que l’evidència científica indica que no hi ha un nivell segur d’ingesta.

Així mateix, prohibeix l’emplaçament de publicitat de begudes espirituoses a menys de 200 metres de centres educatius, centres de menors o centres sanitaris, fet que inclou les marques que algunes empreses posen a les taules i els para-sols dels bars. I totes aquestes limitacions s’apliquen també a les begudes 0.0.

La venda.

Evidentment, es prohibeix la venda a menors i per a això la llei contempla que s’imparteixi formació a distribuïdors majorista i minoristes (incloent-hi els basars), així com a l’hostaleria. A més, es prohibeix la venda ambulant sense llicència i les màquines de dispensació hauran d’incorporar "mecanismes per impedir l’adquisició a menors d’edat". "Si no es pot incorporar el mecanisme, haurà de verificar-ho una persona física, com passa als bars amb les màquines de tabac", va posar com a exemple Padilla.

Els partits.

L’avantprojecte prohibeix a més el consum i la venda d’alcohol a adults –i infants– als clubs i centres esportius i espais d’oci quan hi hagi "sessions que s’hagin concebut expressament per a persones menors d’edat". Per exemple, s’impedirà en els partits i entrenaments d’equips esportius infantils o concerts dirigits a infants. També estarà vetat per als adults als centres educatius, ja sigui a la cafeteria per als professors o a les festes escolars.

Els controls.

Les forces i cossos de seguretat podran realitzar proves d’alcoholèmia a menors als llocs i circumstàncies específiques on estigui prohibit el consum d’alcohol, amb alcoholímetres, per verificar el compliment de la llei.

Notícies relacionades

La formació.

La norma contempla que hi hagi nous continguts curriculars i extracurriculars per prevenir el consum d’alcohol en totes les etapes educatives, així com la formació del professorat i d’aquells alumnes de graus universitaris relacionats amb menors. També preveu que es facin activitats de sensibilització amb famílies.