BROT DEL 20 i 21 de juliol

La salmonel·losi del bar del Raval se salda amb 54 intoxicats

De les sis persones que van ingressar a l'hospital durant més d'un dia per consumir una truita de patates en mal estat, tres ja han rebut l'alta

La salmonel·losi del bar del Raval se salda amb 54 intoxicats
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El brot de salmonel·losi produït al bar La Ravala, ubicat al barri del Raval, a Barcelona, ha deixat un balanç final de 54 persones intoxicades, de les quals sis van requerir un ingrés hospitalari de més de 24 hores. Són les xifres definitives que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va avançar ahir a EL PERIÓDICO. L’organisme creu que, pel temps que va passar des de la intoxicació (es va produir el cap de setmana del 20 i 21 de juliol), no variaran gaire més.

Aquestes 54 persones són les que van notificar el seu cas a l’ASPB, i no es descarta que alguna altra hagi pogut passar la intoxicació a casa, amb símptomes lleus i sense consultar amb un metge. De les sis que han ingressat a l’hospital durant més d’un dia, tres ja han rebut l’alta. "De les altres persones no tenim informació, ja que eren visitants a la ciutat", assenyalen a aquest diari fonts de l’ASPB.

L’origen del brot "sembla –segons l’ASPB– la ingesta d’una truita de patates que es va servir el 20 de juliol". No obstant, hi ha afectats que van menjar truita de patates el diumenge 21, segons van relatar ells mateixos a aquest diari. La truita de patates és precisament l’especialitat d’aquest establiment. La propietària del bar va notificar, el 23 de juliol, el possible brot de salmonel·losi a l’ASPB. La notificació a l’agència es va produir el mateix dia en què diferents afectats van començar a escriure queixes en el perfil de Google de l’establiment.

El mateix dia en què es va notificar el brot, el Servei de Control Alimentari i Intervencions de l’agència va ordenar al local que no utilitzés els ous i que canviés de marca. A més, va realitzar una inspecció al local i va recollir mostres que s’estan analitzant al laboratori de l’ASPB.

Empleats de La Ravala amb qui ha parlat aquest diari creuen que el problema es va produir perquè, com que el bar ofereix especialitats diferents i variades de truites, és freqüent que quedin fora de la nevera, a la barra. És possible, assenyalen, que la calor dels últims dies n’hagi espatllat alguna i s’hagi produït el brot de salmonel·losi.

Possible sanció econòmica

Notícies relacionades

Una intoxicació alimentària no implica per se el tancament del local, segons fonts consultades. La inspecció que s’ha portat a terme està basada en una sèrie d’ítems, ordenats de més a menys gravetat. Per exemple, es miren les condicions en què es troben les estructures del local i la higiene. El tancament de locals se sol produir quan hi ha un risc imminent per a la salut de les persones, com per exemple que no hi hagi aigua potable o que es trobi una plaga a l’interior. No sembla el cas de La Ravala. La inspecció sanitària que es va fer al local determinarà una sèrie de mesures correctores i se li donarà un tempsde marge per aplicar-les. Després, les autoritats sanitàries decidiran si emeten o no una sanció.

El bar tancarà per vacances tot l’agost, no del 15 al 31, com feia abans. Els treballadors expliquen que l’establiment vol, d’aquesta manera, sortir del focus mediàtic durant aquest mes.