Medicina. Diabetis tipus 1

La detecció precoç de la diabetis tipus 1, clau per canviar vides

En una jornada organitzada per la Federació Espanyola de Diabetis, es va abordar la necessitat d'establir les bases a Espanya per a la detecció primerenca de la diabetis tipus 1 en població infantil

Valeria, Ana Miguel  y Angel Plaza

Valeria, Ana Miguel y Angel Plaza / Redacción

3
Es llegeix en minuts

"La detecció precoç no és només una oportunitat, és una obligació ètica per garantir una atenció sanitària equitativa i basada en l´evidència científica". Pedro Gullón és germà i fill de dos pacients de diabetis, també és el director de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i una de les veus que van participar aquest dilluns en una jornada sobre la diabetis tipus 1 al Congrés dels Diputats, on autoritats, pacients i la societat científica van alçar una mateixa veu a la recerca de coordinació en els avenços davant d'una malaltia que a Espanya afecta més de 200.000 pacients, xifra estimada, segons la Federació Internacional de Diabetis.

La diabetis tipus 1 és una malaltia crònica, autoimmune que sovint pateixen nens i adolescents. El seu impacte no només és clínic, sinó també emocional, afectant el pacient i les seves famílies des del moment del seu diagnòstic. I és aquí, al diagnòstic, on es presenta l'oportunitat de millorar la qualitat de vida de milers de persones com s'observa a l'exemple d'una de les ponents, Ana -mare de Valeria, una nena que va debutar als tres anys- qui explica el seu cas: “No entenia quan em van dir que la meva filla estava molt greu. Tot va passar tan ràpid que amb prou feines vaig poder assimilar-ho. Si hagués sabut reconèixer els símptomes, potser hauríem evitat tot el patiment”. Valeria va ingressar en estat crític a l'UCI amb una cetoacidosi diabètica, un escenari que lamentablement es dóna en fins al 50% dels casos.

Actuar davant la incertesa 

 Juan Francisco Perán és pare d´una nena amb diabetis tipus 1 i presideix la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE), impulsors d?aquesta jornada, amb el suport de Sanofi. A ell, com a Ana, li va passar una cosa semblant: “El dia que la meva filla va ser diagnosticada, la nostra vida va canviar del tot.

 Actualment la diabetis tipus 1 es diagnostica quan apareixen els símptomes, però aquesta malaltia es desenvolupa mesos o, fins i tot anys, abans que això passi, “Gràcies a la detecció precoç, podem identificar la malaltia en les fases inicials, fins i tot abans que apareguin. els símptomes. Això permet als pacients i les seves famílies preparar-se emocionalment i clínicament, evitant complicacions greus com la cetoacidosi”, explica la doctora Nerea Itza, pediatre de l'Hospital Puerta de Hierro.

L'èxit d'un programa pilot a Espanya

La prova de l'èxit d'aquest camí és el programa liderat pel professor Luis Castaño a Biscaia, pediatre de l'Hospital Universitari de Creus i investigador, on han aconseguit reduir la incidència de cetoacidosi a menys del 4% i evitar els ingressos a UCI en pacients diagnosticats de manera precoç. “El diagnòstic primerenc ens dóna temps per educar les famílies, adaptar el tractament i millorar significativament la qualitat de vida dels pacients”. I és que aquesta “educació” que indica Luis Castaño és també clau per esmorteir l'impacte psicològic i emocional i facilitar la transició cap a una vida amb diabetis tipus 1 en els pacients i les seves famílies. Segons María Alonso, psicòloga i persona amb diabetis tipus 1, “sense salut mental no hi ha cap tractament eficaç. La càrrega emocional de la diabetis pot portar a abandonar el tractament, amb conseqüències greus per a la salut”. Tot està relacionat.

 Espanya està en una posició privilegiada per implementar programes de detecció precoç, gràcies al sistema sanitari estructurat ia la seva experiència amb campanyes de vacunació. La doctora Virginia Bellido, de l'Hospital Verge del Rocío de Sevilla, subratlla que “a més dels beneficis clínics, la detecció precoç permet un acompanyament psicològic i educatiu millor. Això no només millora la qualitat de vida dels pacients, sinó que també redueix els costos per al sistema sanitari”.

Esfera internacional

Notícies relacionades

 El doctor Antonio Pérez, president de la Fundació de la Societat Espanyola de Diabetis, va dir que “és essencial treballar plegats per dissenyar programes que siguin efectius i equitatius a tot el país. Altres països ja han avançat en aquesta direcció com Alemanya, Finlàndia o Itàlia que ja han implementat programes de cribratge nacional que han demostrat ser efectius. Itàlia, per exemple, va introduir el 2023 un programa de cribratge pediàtric a nivell per a la diabetis tipus 1 i altres malalties autoimmunes. Espanya ara té l'oportunitat de seguir aquest camí.

 La prevenció és el primer pas cap a la curació”, insistix Luis Castaño. El desafiament ara és implementar aquests programes de manera efectiva, garantint que tots els pacients tinguin accés als beneficis de la detecció precoç ia les innovacions terapèutiques. Al capdavall, com va dir Ana, la mare de Valeria, “la detecció precoç salva vinyes. És hora d´actuar”.

Temes:

Diabetis