Ús dels fàrmacs

La prescripció d’opioides com el fentanil avança en pacients amb dolor crònic

Tot i que el tramadol i la codeïna, dels menys potents, són els més consumits, en els últims anys han decaigut en favor de fàrmacs com el fentanil

Salut adverteix del mal ús d’aquest tipus de medicaments, que tenen una prescripció en augment vinculada al dolor crònic derivat de l’envelliment poblacional

Opioides per a la fibromiàlgia o l’artrosi: «El primer tractament per al dolor crònic ha de ser l’exercici físic»

Una farmacéutica muestra dos cajas de opioides.

Una farmacéutica muestra dos cajas de opioides. / Elisenda Pons

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El consum d’analgèsics opioides (destinats a reduir el dolor), amb o sense recepta, ha augmentat globalment a Espanya en els últims anys, i això és «atribuïble a l’augment de la prescripció mèdica», com reconeix el Ministeri de Sanitat en els seus informes. El seu ús, més cenyit tradicionalment a pacients oncològics, s’ha estès ara a persones amb dolor crònic. En només quatre anys, la prescripció d’aquests fàrmacs s’ha incrementat 1,3 punts.

El tramadol és potser l’«opioide menor» que més es coneix, igual com el fentanil i la morfina, que són «opioides majors». L’increment (no disparat, però sí moderadament sostingut) d’aquests fàrmacs el mostren les tendències recollides per diversos estudis, com per exemple l’‘Informe del 2023: alcohol, tabac i drogues il·legals a Espanya’ (l’últim fins ara) de l’Observatori Espanyol de les Drogues i Addiccions, pertanyent al Ministeri de Sanitat.

En aquest informe, per exemple, es veu com va créixer el percentatge de persones d’entre 15 i 64 anys que va consumir, alguna vegada en la seva vida, fentanil, un dels opioides més potents, indicat principalment per tractar el dolor de pacients oncològics. Si el 2018 només l’havia provat alguna vegada un 1,9% de la població general d’aquesta franja d’edat, quatre anys després, el 2022, ja era el 14%.

Els opioides més consumits a Espanya, segons l’informe de Sanitat, són el tramadol i la codeïna. Tot i així, s’ha anat disminuint el consum de tots dos, segons recull aquest informe, en favor del fentanil i d’altres opioides (com l’oxicodona, la hidromorfona, la petidina, el tapentadol, la metadona i la buprenorfina).

La situació dels EUA

A Espanya no hi ha una epidèmia de fentanil, ni alarma, com existeix als EUA, on el principal problema és la venda il·legal d’aquest fàrmac. La recepta electrònica en el sistema sanitari espanyol i el fet que cada tres mesos els metges hagin de revisar la prescripció d’aquests medicaments a cada pacient ajuden a controlar la situació. Però, amb tot, la tendència indica una alça, que té a veure, consideren els metges, amb el fet que cada vegada la població està més envellida i té més dolor crònic. Tot i que no només és això.

Més dades sobre el fentanil. Segons dades de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), el consum de fentanil s’ha reduït des del 2021 al país, però tot i així el seu consum és molt superior al de l’any 2010: si fa 15 anys 1,67 espanyols de cada 1.000 prenien una dosi diària de fentanil, el 2023 ja n’eren 2,61. Les dades de l’Aemps es refereixen als fàrmacs dispensats en farmàcies, sense incloure-hi el consum hospitalari ni el procedent de receptes privades.

Ben usats són «boníssims»

La situació d’Espanya és extrapolable a Catalunya. «Es va veient una tendència a l’alça del consum d’opioides. Però també penso que no necessàriament ha d’estar relacionada amb un ús inadequat», assenyala Anna Bonet, directora de Farmàcia de l’Institut Català de la Salut (ICS), que afegeix que els opioides, «ben utilitzats», són fàrmacs «boníssims». «Han anat sortint noves presentacions al mercat i això ha fet que els metges estiguin més predisposats a utilitzar-los. A Catalunya hi ha una tendència a l’augment del seu ús, i això no és dolent ni bo», afegeix.

L’augment de la prescripció d’opioides, no obstant això, està generant debat. El Programa Essencial de la Conselleria de Salut, que pretén evitar la realització de pràctiques que no aporten valor a la ciutadania, ha advertit del mal ús dels opioides, en especial del tramadol. «L’evidència sobre l’eficàcia del tractament a llarg termini del dolor crònic no oncològic amb opioides és molt limitada. Per contra, els riscos són coneguts. És important reavaluar cada tres mesos si el tractament amb opioides està sent eficaç, o si la persona experimenta esdeveniments adversos o mostra un patró de possible ús indegut», assenyala aquest programa.

Pacients no oncològics

«Ha augmentat l’opioide en dolor crònic no oncològic. I, sobretot, en gent gran, perquè el dolor crònic està vinculat a la musculatura, als ossos... Hi ha molta patologia lumbar, malalties cròniques degeneratives, que en la població gran són més prevalents», apunta l’anestesiòleg Javier Medel, de la Societat Catalana del Dolor, que forma part de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya.

Tot i així, reconeix que els metges haurien de «controlar una mica més» l’ús de l’opioide major (com el fentanil i la morfina) en el dolor crònic no oncològic. «Més que no utilitzar-lo, hem d’utilitzar-lo de manera correcta. La medicina occidental està molt medicalitzada, tendim a buscar solucions ràpides. I el dolor es pot treballar també des d’altres dimensions, com l’emocional i la social».

Notícies relacionades

A més, hi ha un altre factor que influeix en l’augment dels opioides majors: l’aparició de fórmules en forma de pegats. «L’ús de pegats va facilitar la prescripció de la morfina, abans associada només a les malalties terminals. L’arribada del fentanil en pegats, a partir dels anys 2000, va fer perdre aquesta por. Aquest format va ser el que va facilitar la seva prescripció a nivell més general, i després també va augmentar l’ús d’opioides amb l’arribada de més productes», explica aquest anestesiòleg, que adverteix que els opioides menors, com el tramadol, també poden generar «dependència». «Sí que hi ha evidències que el tramadol pot ser eficaç en el dolor crònic no oncològic, però pot generar una addicció. Hi ha pacients addictes al tramadol», assenyala.

Tot i així, els pacients addictes als opioides no estan augmentant als Centres d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de Catalunya. «Sí que hi ha més prescripcions d’opioides –també hi ha més problemes de dolor–, però no han augmentat els pacients addictes a aquest tipus de fàrmacs. Només un 1% dels nostres pacients són addictes als opioides i les dades de la resta de Catalunya són iguals», apunta la responsable d’Addiccions del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar (Barcelona),Francina Fonseca. Aquest hospital coordina quatre CAS a Ciutat Vella, Sant Martí Sud i la Mina (Barcelona) i una a Santa Coloma de Gramenet. Però aquest 1% de pacients addictes, amb tot, són persones que van començar a consumir opioides per tractar el dolor i que van acabar desenvolupant una addicció, reconeix la doctora Fonseca.