Entrada del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en Barcelona, el pasado 2 de enero.

Entrada del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en Barcelona, el pasado 2 de enero. / Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La grip continua disparada a Catalunya: els contagis han augmentat un 50% respecte a la setmana anterior i el nivell de transmissió ha passat de moderat a «molt alt», segons dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (Sivic) corresponents a la setmana del 6 al 12 de gener. A això se suma, adverteix l’epidemiòleg Joan Caylà, que la cobertura vacunal davant aquest virus respiratori, el predominant aquest hivern (la covid-19 està sent gairebé residual), és insuficient. La Conselleria de Salut espera el pic de grip per a la setmana del 20 de gener,com explicava aquest diari la setmana passada.

«A Espanya, des del 2021, ha anat baixant la cobertura vacunal contra la grip [la situació extrapolable a Catalunya]. En la temporada 2021-2022, la taxa entre els majors de 65 anys era del 69,5%; en la del 2022-2023, del 68,4%; en la del 2023-2024, del 65,9%. I ara encara no tenim xifres perquè no ha acabat la tardor, però el percentatge continua baixant», adverteix aquest membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE).

A Catalunya, segons les últimes dades del Sivic, la xifra de casos de grip ascendeix als 18.848 casos per a la segona setmana de l’any, amb 375 casos per cada 100.000 habitants, mentre que en la primera era de 12.565.

Les hospitalitzacions amb mostra positiva es mantenen «estables», un 74% de les quals són en majors de 60 anys, i el pic epidèmic continua en fase ascendent i continuarà augmentant d’intensitat, adverteix el Sivic. «La pressió hospitalària era intermèdia. Si aconseguíssim millorar la cobertura vacunal, també disminuiria la pressió hospitalària», assenyala Caylà. Les Urgències d’hospitals com el Clínic acumulen demores d’entre 8 i 10 hores, segons fonts d’aquest diari.

Segons aquest epidemiòleg, la situació d’aquest hivern és «nova», ja que hi ha «molta més grip que covid». «És una situació nova i s’haurà de veure què passa quan baixi la grip; és a dir, si llavors serà quan pugi la covid», adverteix. Lamenta, a més, que «fracassés» el mes passat el Pla comú d’infeccions respiratòries plantejat pel Ministeri de Sanitat. Aquest pla, presentat a l’octubre, englobava una sèrie de recomanacions, com per exemple l’ús de la mascareta per anticipar-se als diferents escenaris.

Nivell «alt» d’IRA

Segons les últimes dades del Sivic, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) a Catalunya és de 986 afectats per cada 100.000 habitants, que equival a 78.964 casos, i supera durant la setmana el nivell «alt» de transmissió.

La grip continua sent el virus predominant entre les IRA, amb un 38% de les mostres, seguit del rinovirus (14,7%) i del VRS (8,6%); en la població pediàtrica, la positivitat dels multitests mostren la grip A com la que més circula (37% de les mostres), seguida de la grip B (25,7%) i del VRS (4%).

El nivell de transmissió de la covid-19 es manté en nivell basal amb una incidència estimada de 25 casos per 100.000 habitants, tot i que el nombre d’hospitalitzacions amb mostra positiva per aquesta infecció registra un «lleuger ascens» respecte a la setmana anterior.

En el cas del VRS, el nivell de transmissió registra un descens, amb 85 casos per 100.000 habitants, cosa que indica l’inici de la fase descendent del pic epidèmic d’aquesta temporada; a més, les hospitalitzacions per VRS també es mantenen en descens.

Cobertura vacunal

Notícies relacionades

La cobertura vacunal davant la grip és del 66% per a majors de 80 anys, del 52% per a les persones entre 70 i 79 anys i del 37% en el conjunt de la població.

En el cas de la covid-19, la xifra se situa en el 56% per a majors de 80 anys, en el 41% per a les persones entre 70 i 79 anys i en el 29% en el conjunt de la població.