Salut mental
El ‘mètode l’Hospitalet’ per tractar la síndrome de Diògenes: el cas més exitós de Barcelona
Un estudi de l’Hospital del Mar assenyala que aquest municipi va aconseguir una taxa d’efectivitat del 85% en l’abordatge d’aquesta problemàtica gràcies a un programa pioner a Catalunya
La depressió creix un 28% a Catalunya en els últims cinc anys, especialment entre dones i grans
El Govern aprova el Pacte Nacional de Salut Mental dissenyat per ERC amb una partida addicional de 20 milions
El programa de l’Hospitalet de Llobregat per abordar els casos de conducta d’acumulació d’objectes en el domicili (l’anomenada síndrome de Diògenes, un tipus de trastorn de la salut mental), que va arrencar el 2009 i és pioner a tot Catalunya, ha demostrat una elevada taxa d’efectivitat: als dos anys, el 85% dels casos es resolen. És a dir, la persona aconsegueix reduir l’acumulació d’objectes a casa seva, i desapareix així el risc (d’incendis, de plagues…) tant per a ella com per a la comunitat. En altres ciutats com Barcelona, amb programes basats en metodologies diferents, la taxa d’èxit és molt inferior, del 35%.
Aquest programa forma part de la Unitat Social-Servei Salut de l’Ajuntament de l’Hospitalet i es caracteritza per la creació d’equips multidisciplinaris dedicats en exclusiva a seguir aquesta problemàtica. Els exitosos resultats han sigut ara validats per un estudi del Servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar (Barcelona) que s’acaba de publicar a la revista ‘Clinical Social Work Journal’.
La clau, segons un estudi de l’Hospital del Mar, és que aquest municipi comptava amb un equip multidisciplinari en què hi havia una treballadora social dedicada en exclusiva a això, cosa que escurçava els temps
La treballadora social que formava part d’aquest programa es va jubilar l’agost passat, i l’Ajuntament encara no ha trobat substitució. Fonts del consistori en garanteixen la continuïtat i actualment està format per un inspector i un responsable de salut ambiental.
Seguiment durant dos anys
L’estudi del Mar ha consistit a seguir durant dos anys la tasca de tres equips que tracten persones amb síndrome de Diògenes a l’Hospitalet de Llobregat i a Barcelona. Tots tres representen diferents aproximacions a la problemàtica.
El primer, l’equip de l’Hospitalet, disposava d’una treballadora social, fins que es va jubilar, un advocat i un tècnic mediambiental a temps parcial. El segon equip era la Xarxa Interprofessional Col·laborativa, que treballa al districte de Sant Martí de Barcelona per abordar específicament aquesta problemàtica. Finalment, l’equip de treball social de Barcelona, que no se centra específicament en aquests casos, però que sí que pot tractar-los. Els tres col·laboren amb l’equip EMSE (Equip Multidisciplinar de Suport Especialitzat en Salut Mental) d’atenció a domicili de l’Hospital del Mar, format per dues psiquiatres i dues infermeres especialitzades en salut mental.
«L’Hospitalet ha sigut més eficient a resoldre els casos en dos anys de seguiment que altres estratègies que es fan a Barcelona»
Psiquiatre de l’Hospital del Mar
L’estudi ha seguit l’evolució de 214 casos en què es va requerir la intervenció de l’Hospital del Mar. D’aquests, en aproximadament la meitat, 106, es va aconseguir una resolució positiva. Totes les persones afectades es van oposar a la intervenció i només en el 14% dels casos es va aconseguir una aproximació de reducció de danys. En 85 casos es va procedir a la neteja del domicili, però només en 14 es va realitzar amb la col·laboració de l’afectat o afectada. En 28 més va caldre recórrer a la justícia per dur-la a terme.
Taxes d’èxit i abordatges
Notícies relacionadesEn relació amb els diferents abordatges dels equips analitzats, l’únic amb una taxa d’èxit significativa va ser l’implantat a l’Hospitalet de Llobregat, com explica David Córcoles, psiquiatre de l’Hospital del Mar. Durant els dos anys de seguiment, l’equip de l’Hospitalet va arribar a un grau de resolució dels seus casos del 84,5%. Al contrari, l’equip del districte de Sant Martí es va quedar en un 36,6% i el segon equip de Barcelona, en un 36,4%. «L’Hospitalet ha sigut més eficient a resoldre els casos en dos anys de seguiment que altres estratègies que es fan a Barcelona», assegura a aquest diari.
La clau, segons ell, és que aquest municipi del Baix Llobregat comptava amb un equip multidisciplinari en què hi havia una treballadora social que «només es dedicava a això». «En els casos de persones amb conducta d’acumulació d’objectes al domicili de vegades hi ha animals i cal parlar amb protectores. Aquesta figura, la treballadora social, era el nexe d’unió de totes les situacions que feia que tot fos més àgil. En altres programes no hi ha ningú que s’encarregui exclusivament d’això i fa que tot sigui més lent», explica aquest psiquiatre, que demana «expandir» aquest model a tot Barcelona.
Conselleria de Drets Socials Serveis socials Departament de Salut Salut mental Hospital del Mar
- ¿Un altre gol de Laporta?
- Ajuts socials Ja és oficial: Així pots sol·licitar el nou ajut de 700 euros compatible amb l'Ingrés Mínim Vital
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- BCN detecta un frau amb les entrades gratis al parc Güell dels veïns
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Ficció en català Les apostes de 3Cat de sèries i pel·lícules per al 2025: d’un ‘thriller’ de David Verdaguer a Mario Casas parlant en català
- Drets socials El Govern reobre l’expedient del veí de Gavà que feia 18 anys que esperava l’ajuda a la dependència
- Governança corporativa Yolanda Díaz inicia la seva reforma per col·locar els sindicats en els consells d’administració de les empreses