La Reunión plenaria del Chapter de Life Sciences, este lunes en CosmoCaixa.

La Reunión plenaria del Chapter de Life Sciences, este lunes en CosmoCaixa. / Irene Vilà Capafons

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Barcelona vol ser una zona estratègica –encara més: la capital mundial– de les ciències de la salut (‘life sciences’ en anglès), la disciplina que estudia com aplicar els coneixements científics per millorar la vida de les persones. La institució privada sense ànim de lucre Barcelona Globalha presentat aquest dilluns un pla de mesures formatives, de gestió de dades i financeres per potenciar aquest sector a la capital catalana. Aquestes mesures posen l’accent a crear un fons de capital, d’entre 50 i 100 milions d’euros, i finançat conjuntament per inversors públics i privats.

Aquesta entitat, que pretén impulsar projectes atractius per a Barcelona i de la qual formen part diferents actors de la ciutat, va crear fa un any el Chapter de Life Sciences, en la constitució del qual hi van participar uns 125 presidents i directius d’empreses biomèdiques i farmacèutiques, líders de centres d’investigació, hospitals i universitats, emprenedors i responsables del sector públic de Barcelona. L’objectiu és projectar la marca ‘Life Sciences Barcelona’ a tot el món.

«Barcelona és l’ecosistema perfecte per a les ciències de la salut. Ho té tot: acadèmics, científics, gent que crea... Té les característiques per ocupar un paper destacat en aquest sector», ha dit Ramon Agenjo, president de Barcelona Global, a CosmoCaixa, on ha tingut lloc la presentació. Com han explicat els organitzadors, «moltes empreses i centres d’investigació han decidit establir-se a Barcelona per la seva aposta en el sector de la salut».

Segons Barcelona Global, les ciències de la salut són un dels sectors amb més potencial de creixement a Barcelona: té una facturació superior als 42.000 milions i uns 264.000 empleats, i a més en formen part unes 1.400 empreses, 91 centres d’investigació i 71 inversors.

Posada en comú de necessitats

L’objectiu del Chapter de Life Sciences, durant l’últim any, ha sigut abordar els reptes a través de la posada en comú de les necessitats de les grans corporacions, les ‘start-ups’ i els centres d’investigació per promoure i accelerar la transferència tecnològica i la innovació. També, millorar l’accés de les empreses als mercats de capitals, crear un ecosistema sòlid entre tots els actors, fent créixer la competitivitat i atraure i retenir talent.

Els 125 participants d’aquesta iniciativa s’han agrupat en cinc àrees de treball: finançament, infraestructures, integració de l’ecosistema, ‘branding’ internacional i talent, cadascuna de les quals integrada per entre 25 i 60 experts nacionals i internacionals. Com ha explicat Montse Puig, CEO de Barcelona&Partners, l’agència d’atracció d’inversió de Barcelona Global que ha treballat en l’àrea de finançament del projecte, a Barcelona els fons per als projectes de ciència de la vida «són insuficients», així que ha advocat per la «col·laboració publicoprivada» i la creació d’un fons, per a l’etapa inicial, d’entre 50 i 100 milions d’euros.

Per la seva banda, Núria Mas, professora d’IESE Business School, que s’ha encarregat del grup d’Integració de l’Ecosistema, ha destacat que la clau passa per crear una plataforma de dades centralitzada», així com establir «protocols d’intercanvi de dades» i «impulsar reformes normatives» per simplificar la col·laboració, «garantint la privacitat i seguretat».

En paral·lel, el director de l’Institute of Science and Technology (BIST), Eduard Vallory, que ha dirigit el grup d’Infraestructures al costat de Mercè Conesa (CEO de Barcelona Global), ha explicat que la seva feina va consistir a «posar al mapa iniciatives que ja funcionaven» i d’altres que apareixerien. Segons aquest grup, la falta d’instal·lacions «essencials» com laboratoris obstaculitzen el creixement, i proposa mesures per agilitar els processos administratius i l’elaboració d’un mapa que millori la planificació.

Finalment, el grup de Talent ha estat codirigit per Carles Nueno, president de Teladoc Health, i Gonzalo de Miquel, vicepresident de Desenvolupament Clínic Global d’Alexion/AstraZeneca, amb l’objectiu de fer de la ciutat «un lloc encara més atractiu per a la generació i atracció de talent».

Els riscos

Segons els impulsors d’aquestes mesures, Barcelona té tots els ingredients necessaris per consolidar-se com a ciutat líder en el sector de les ciències de la salut, però aquesta capacitat es pot veure amenaçada pel «ràpid creixement del sector», les «exigents infraestructures» que es requereixen, la «falta de finançament» i la competència, cada vegada més elevada, entre ciutats i regions.

Notícies relacionades

Així, també proposen la creació d’una xarxa d’ambaixadors amb professionals del sector (metges, inversors i líders d’opinió internacionals), amb l’objectiu de projectar la marca ‘Life Sciences Barcelona’ al món.

Un dels participants en l’acte d’aquest dilluns ha sigut el prestigiós metge Josep Tabernero, director d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, que ha explicat el projecte de CaixaResearch Institute de crear el primer centre d’Espanya especialitzat en immunologia. L’edifici, que estarà ubicat davant el Museu de la Ciència CosmoCaixa, a Barcelona, estarà a punt el 2025 i hi treballaran més de 700 professionals.