EFE / VÍDEO: EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
Lola Gutiérrez

La paparra ‘Hyalomma lusitanicum’ posa en alerta Catalunya per la seva ràpida expansió pel territori català. Considerada actualment com una plaga, aquest tipus de paparra, que era pràcticament desconeguda a Catalunya l’any 2021, ha accelerat la seva reproducció i expansió per les comarques catalanes.

Aquest paràsit, que s’alimenta de la sang de la seva víctima, preocupa, ja que la seva picadura pot ser transmissora de malalties greus, com la febre hemorràgica del Crimea-Congo, la malaltia de Lyme, l’encefalitis de la paparra i la febre recurrent, entre altres afectacions.

Creixement imparable

Aquest tipus de paparra, que en un estudi de l’any 2022 del Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural només es trobava a 31 municipis del Barcelonès, es va detectar, el desembre del 2024, a 81 municipis, 55 pertanyents a la província de Barcelona, i 26, a la de Tarragona.

Aquest creixement accelerat ve propiciat per la situació climàtica –que ofereix unes condicions favorables– i, també, per la gran quantitat de conills i senglars, amb una població totalment fora de control.

Recomanacions

Les paparres moltes vegades s’amaguen en zones naturals entre matolls alts i fulles seques, així com als troncs dels arbres, de manera que, si vas d’excursió, hauràs d’evitar entrar a zones on la brossa sigui abundant i, sobretot, desplaçar-te tota l’estona pel camí marcat.

Notícies relacionades

Una altra recomanació és utilitzar roba adequada, com pantalons llargs i màniga llarga, i calçat tancat, i cobrir totes les zones on pugui ser possible una picada. Emprar un repel·lent seguint les instruccions d’ús també és una bona opció profilàctica.

La picada de la paparra no produeix dolor, de manera que, si creiem que una se’ns ha enganxat al cos, ens hem de revisar sencers: cap, coll i plecs corporals, com les axil·les, la part del darrere dels genolls, les orelles i el melic.

Temes:

Malalties