Catalunya prepara ja un "pla de contingència" per asumir als 100.000 funcionaris de Muface

Els sindicats no amaguen el seu nerviosisme per la càrrega en el sistema

Catalunya prepara ya un plan de contingencia para asumir a los 100.000 funcionarios de Muface

Catalunya prepara ya un plan de contingencia para asumir a los 100.000 funcionarios de Muface

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

A Catalunya hi ha uns 163.000 funcionaris que reben assistència sanitària de la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l’Estat (Muface). En el conjunt d’Espanya són 1,5 milions. Després que el Ministeri de Sanitat presentés un informe que posava en dubte la seva sostenibilitat, la gran mutualitat dels funcionaris espanyols està en risc.

Malgrat els moviments d’última hora per part del Govern central, que està guanyant temps per veure si convenç les companyies d’assegurances, si al final el concert sanitari de Muface quedés desert, tots els funcionaris haurien de ser atesos pel sistema nacional de salut, una situació que congestionaria encara més una atenció sanitària ja per si molt saturada. ¿Com afectaria aquesta situació a Catalunya?

Més pressupost

Fonts de la conselleria de Salut asseguren a EL PERIÓDICO que el departament no disposa d’"informació directa" de l’evolució del tema, però que està treballant en un "pla de contingència" perquè els usuaris de Muface "no únicament tinguin assegurada l’atenció", sinó que també disposin de "continuïtat de tractament dels possibles processos en curs".

Salut dona per fet que haurà d’incrementar el seu pressupost en cas que finalment aquests funcionaris siguin atesos íntegrament pel sistema públic. Però encara no sap quant. La conselleria té en marxa un estudi al respecte. "La valoració econòmica la farem en funció dels resultats de l’estudi –diuen fonts del Departament–. Tampoc podem donar xifres fins que el Ministeri de Sanitat decideixi quants diners ens donarà per assumir-ho".

Entre els sindicats hi ha nerviosisme. Preocupa la "càrrega" en el sistema sanitari. "Tot i així, aquesta càrrega no té el mateix impacte a Catalunya que a Espanya, ja que el percentatge de funcionaris acollits a Muface a Catalunya és percentualment inferior al de la resta de l’Estat. A Espanya representen un 20%; a Catalunya un 15%", explica a aquest diari Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya (MC).

"Aquí el gran tema és, en cas que finalment això passi, si l’impacte de la població que recauria en la sanitat pública anirà acompanyat o no de recursos destinats a atendre-la", apunta Lleonart, que insisteix que atendra més persones és una "sobrecàrrega". Segons el secretari general de MC, en el conjunt de l’Estat hi ha un milió i mig de funcionaris a Muface, dels quals un 73% rep una atenció "estrictament privada". Els altres, pública. "A Catalunya hi ha unes 163.000 persones adscrites a Muface. I, d’aquestes, un 63%, és a dir, 103.000, reben atenció de la sanitat privada". Lleonart insisteix en aquesta xifra (103.000), ja que és el nombre de persones que s’afegirien a les llistes d’atenció de la sanitat pública catalana.

En comparació amb el conjunt de tota la població de Catalunya, on viuen uns 7,5 milions de persones, serien un 1,3% més d’usuaris. "El quid de la qüestió és si la sanitat pública només rebrà l’impacte de la població o si el canvi també anirà acompanyat de pressupost", avisa aquest metge.

Segons el sindicat d’infermeria Satse Catalunya, "és imprescindible que el Govern reflexioni sobre el pes que té el sistema sanitari públic en els seus pressupostos".

"El creixement de la despesa en sanitat a Espanya ha sigut més lent que la mitjana d’Europa i queda encara ben lluny del nivell d’altres països.

Més inversió

Per aquesta raó, Satse ha demanat reiteradament que s’inverteixi més del 10% del PIB en sanitat pública. Ara, si finalment la sanitat pública ha d’acabar absorbint aquest milió i mig d’usuaris, serà imprescindible augmentar encara més la inversió", opina, per la seva banda, Ignacio Montoya, secretari autonòmic de Satse Catalunya.

Notícies relacionades

Això contrasta amb una altra realitat, i és que fa poques setmanes el Ministeri de Sanitat va presentar un estudi en el qual es destacava la necessitat de disposar de 20.000 professionals d’infermeria. "L’augment dels usuaris deixa obsolet aquest estudi".

"A Catalunya, si s’han d’incorporar 103.000 usuaris més procedents de Muface, caldria sumar-hi, com a mínim, 850 infermeres per poder garantir una assistència de qualitat" puntualitza el sindicalista.

Temes:

Muface Govern