L’edifici Garbí
Vall d’Hebron reconverteix un espai destinat a la covid en consultes per a l’Alzheimer i el Parkinson: «Els casos es doblaran»

La entrada del edificio Garbí, del Hospital Vall dHebron, reconvertido en espacio para tratar las demencias y los trastornos del movimiento. /
On el 2021 els sanitaris de l’Hospital Vall d'Hebron (Barcelona) feien tests de la covid 19 i n’analitzaven les mostres, ara passaran a tractar malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer o el Parkinson, les més prevalents. Vall d’Hebron ha reconvertit la planta baixa de l’edifici Garbí (ubicat al Parc Sanitari Pere Virgili) en un espai de 120 metres quadrats per tractar pacients amb aquestes patologies que es «doblaran» en els pròxims anys. D’aquesta manera, l’hospital més gran de Catalunya, 100% públic, potencia l’atenció a demències i trastorns del moviment , de la mà d’una de les figures que més pes ha guanyat en els últims anys: la infermera.
Vall d’Hebron va rebre l’any passat unes 11.000 visites relacionades amb malalties neurodegeneratives. I el nombre augmenta cada any (un 2% més, aproximadament) a causa de l’envelliment poblacional. «Fa tres anys vam inaugurar l’edifici Garbí [per donar resposta a la pandèmia]. Aquí van ingressar llavors molts malalts de covid, però sempre hem volgut donar-li altres usos quan acabés la pandèmia. A l’hivern, utilitzem la segona planta per a malalts respiratoris. També tractem pacients oncològics. I en aquesta planta [la zero], les consultes on abans fèiem frotis de la covid, fa sis mesos que les reconvertim en consultes de trastorns del moviment i malalties neurodegeneratives», ha explicat el gerent de Vall d’Hebron, Albert Salazar, aquest dijous. En total, el nou espai per a les malalties neurodegeneratives comptarà amb cinc noves consultes externes, dos despatxos de neuropsicologia, un espai a l’Hospital de Dia de l’edifici per administrar teràpies d’alta complexitat i una sala de treball.
Segons el cap del Servei de Neurologia, Xavier Montalban, en les últimes dècades ha augmentat el coneixement de les malalties neurodegeneratives, la qual cosa ha permès «modificar el pronòstic de les malalties». «Ja som capaços de diagnosticar malalties com l’Alzheimer quan el pacient encara està asimptomàtic. Han començat a aparèixer medicaments. En el Parkinson, anticossos monoclonals. Hi ha un canvi de paradigma. I la peça fonamental de tot això és la infermeria», ha remarcat aquest neuròleg.
El nou espai per a les malalties neurodegeneratives a l’edifici Garbí va acompanyat de la revisió de circuits i els fluxos de treball on precisament guanya pes la figura de la infermera de pràctica avançada. Una d’aquestes professionals és Sara Belmonte i ha destacat que els trastorns del moviment (com el Parkinson o la malaltia de Huntington) són patologies «desconegudes» per a les quals no hi ha cura. «Tenim, això sí, un espectre de medicaments que milloren els símptomes. Els pacients venen aquí amb moltes ganes de tenir informació i precisament una de les tasques de la infermera de pràctica avançada és l’educació sanitària del pacient perquè aquest s’empoderi», ha relatat Belmonte.
També en els trastorns cognitius la infermera juga un paper clau. Ho ha explicat l’infermer Jesús Pizarro. «Nosaltres tenim un paper importantíssim en aquestes malalties, que avancen i van a pitjor. A més, no només afecten el pacient, sinó també les seves famílies. Des d’infermeria ens hem d’assegurar que tenen tota la informació de les característiques de la malaltia i dels tractaments», ha dit Pizarro, que ha destacat que els nous fàrmacs i els nous espais com el que dedica a partir d’ara Vall d’Hebron obren «noves finestres» de tractament.
2050: 152 milions de malalts
Notícies relacionadesSegons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el nombre de persones que pateixen demència es triplicarà el 2050:dels actuals 50 milions es passarà a 152 milions. Per al doctor Montalbán, la medicina es troba en aquests moments «en el punt de partida d’una revolució terapèutica» com la que fa anys van viure l’esclerosi múltiple i l’ictus. «Un diagnòstic precoç permet al pacient i la seva família, en primer lloc, organitzar-se amb temps i adaptar-se a la nova realitat. En el cas de les demències, és beneficiós començar l’ estimulació cognitiva en fases inicials», diu la doctora Pilar Delgado.
Els pacients arriben a les consultes externes de l’edifici Garbí en primera instància o derivats del seu centre d’atenció primària (CAP). Aquí un neuròleg avalua el pacient i coordina les proves per establir el diagnòstic. Entre les proves hi ha una valoració neuropsicològica. «Al llarg d’una hora, fem proves enfocant-nos en aquells aspectes on el neuròleg ens ha dit que cal aprofundir més per tenir clar el diagnòstic una vegada feta la seva avaluació: orientació, memòria visual i verbal, capacitat de llenguatge o funcions atencionals i executives, entre d’altres», diu la neuropsicòloga Belén Gutiérrez.
- El germà de Mercè Camprubí, des de Nova York: "Van marxar junts i amb un somriure a la cara"
- Miguel Bosé: "No soc ‘woke’, no soc beneit, ni ho seré mai"
- Impost sobre la renda Avís d’Hisenda: si cobres més de 32.500 euros, tingues en compte això en la teva declaració
- A Horta-Guinardó El cost per reparar una caldera deixa sense aigua calenta una guarderia pública de Barcelona
- Accident mortal Moren dos motoristes al xocar amb un cotxe que va envair el carril contrari a Riudarenes
- Magatzem de gas El govern espanyol autoritza el segellat i abandonament definitiu dels pous del Castor
- Pandèmia de coronavirus La neteja de plasma per tractar la covid persistent és ineficaç, segons un assaig clínic de Can Ruti
- Negociació amb el Govern ERC s’obre a aprovar un altre suplement de crèdit a Illa si reforça la política antiaranzelària
- Sentència inèdita Un jutge de Madrid veu errors en la loteria de Nadal del 2021: números cantats que no van constar en la llista de premis
- Ciberdelinqüència Un jutjat de Martorell obliga un banc a pagar els 17.000 euros robats per ciberdelinqüents a una clienta