Institut Català de la Salut
L’ICS recula i assegura que no hi haurà incentius econòmics perquè els metges de primària donin altes
Facultatius, sindicats i partits polítics es llancen en bloc contra la proposta de les mútues laborals que Salut estava sospesant
Elvira Bisbe, nova presidenta del COMB: «Hem de planificar ja quines especialitats mèdiques es necessitaran en 10 anys»

Un centro de atención primaria (CAP) de Barcelona. /
L’Institut Català de la Salut (ICS) ha donat un cop de porta a la proposta de les mútues laborals que els metges d’atenció primària puguin cobrar incentius en funció de les altes que donin als pacients. L’ICS estava debatent aquesta proposta, com ha avançat aquest dilluns a Catalunya Ràdio i ha pogut confirmar EL PERIÓDICO.
No obstant, l’ICS ha reculat després de la pressió de metges, sindicats i partits polítics, que han sortit en bloc per expressar el seu rebuig. No hi ha precedents d’una mesura d’aquest tipus (la Conselleria de Salut sí que cobra incentius, per part de la Seguretat Social, per les altes que aconsegueix, però no així els metges), i fins i tot la presidenta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Elvira Bisbe, ha advertit que aquesta idea va contra la deontologia mèdica i que seria «poc professional» que els metges donessin altes partint d’incentius econòmics. Els Comuns han demanat la compareixença al Parlament de la consellera de Salut, Olga Pané, per donar explicacions.
El Col·legi de Metges de Barcelona considera «poc professional» que les altes depenguin d’incentius econòmics: «Han de ser perquè el pacient ja està curat»
«No hi haurà un objectiu destinat a incentivar que els facultatius incrementin el nombre d’altes», assenyalen fonts de l’ICS, que sí que afirmen que aquesta proposta «forma part del procés de debat intern de consens dels objectius per als professionals» de l’organisme. «Els objectius per als equips d’atenció primària de l’ICS d’aquest any estan en procés de definició. S’està treballant en objectius que vetllin per l’acompanyament al pacient durant la seva recuperació», afegeixen aquestes fonts.
El sindicat UGT ha considerat aquesta mesura una «pressió i coacció econòmica» per als professionals dels CAP, que es veurien «obligats a prendre decisions mèdiques» influïts per «incentius econòmics». «Aquesta situació crea un model pervers que posa en dubte la confiança en el sistema sanitari públic i posa en perill la salut dels treballadors i treballadores, ja que es corre el risc d’alliberar pacients que no estiguin recuperats. La decisió ha de ser sempre del facultatiu, que coneix la situació clínica del pacient, no d’objectius econòmics aliens a la seva tasca», ha assenyalat la UGT en un comunicat.
El circuit de l’ICAM
La proposta inicial que ara l’ICS ha rebutjat feia referència a les anomenades Propostes d’Alta Motivades, que són les que les mútues presenten a l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM). Aquest òrgan, adscrit al departament de Salut, decideix si el pacient ja està recuperat per reincorporar-se a la vida laboral i, si és el cas, envia la proposta al metge de capçalera. Aquest pot donar llum verda a l’alta o bé oposar-s’hi. No obstant, el circuit establert dona a l’ICAM la possibilitat de formalitzar l’alta del pacient tot i que el facultatiu no comparteixi la decisió.
Els Comuns demanen la compareixença de la consellera Pané al Parlament
Presidenta del COMB
Fins ara, els sanitaris tenien entre els incentius respondre a aquesta proposta en un màxim de tres dies. En la proposta que fins aquest matí hi havia sobre la taula, l’ICS incloïa que una determinada quantitat de vegades, la resposta fos avalar la proposta d’alta. Per rebre els incentius, els metges haurien d’avalar entre un 50% i un 80% de les propostes. Si ho fan, els incentius no serien només personals sobre els metges, sinó també sobre el conjunt de la plantilla d’aquest CAP.
Notícies relacionadesPreguntada sobre aquesta proposta, la presidenta del COMB, Elvira Bisbe, ha expressat el seu rebuig, considerant que aquesta idea va contra la deontologia mèdica i que seria «poc professional» que els metges donessin altes partint d’incentius econòmics. «No és acceptable pensar que els metges han de donar altes partint d’incentius. Les altes han de ser perquè el pacient ja està curat, mai per un incentiu econòmic al metge. No és professional i no ho recolzarem», ha dit Bisbe taxativa en declaracions a ‘Els matins de TV3’.
Bisbe ha apuntat que «el problema de l’absentisme laboral està en les baixes curtes» i ha aprofitat per defensar que aquestes baixes, de pocs dies, són «un acte de fe». Ha reclamat que aquestes no recaiguin en els metges de l’atenció primària: «A aquests metges els necessitem per fer de metges, no per fer paperassa».
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja