Infarma 2025

Les farmàcies catalanes llancen l’‘app’ La Meva Farmàcia perquè els pacients es comuniquin amb els seus farmacèutics

Les farmàcies catalanes llancen l’‘app’ La Meva Farmàcia perquè els pacients es comuniquin amb els seus farmacèutics

Toni Albir / EFE

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les farmàcies catalaneshan presentat aquest dijous la nova aplicació mòbil La Meva Farmàcia, creada pel Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i consensuada amb laConselleria de Salut,i que complementarà l’‘app’ La Meva Salut. De fet, l’aplicació dels farmacèutics emula el nom de l’‘app’ de Salut, amb qui fa anys que la ciutadania està familiaritzada. «Amb La Meva Farmàcia, el pacient pot veure el seu historial de dispensacions, així com l’historial d’accions professionals fetes a la farmàcia [com ara mesuraments de l’alçada i el pes o la tensió]», ha recalcat Jordi Casas, president del Col·legi d’Oficial Farmacèutics de Barcelona (COFB), des d’Infarma 2025, el congrés europeu de farmàcia que se celebra aquesta setmana a la Fira de Barcelona i que es clausura avui mateix. L’objectiu és que, en un futur, la informació de La Meva Farmàcia aparegui en l’historial clínic del pacient i que comparteixi dades clíniques amb La Meva Salut.

A més, l’‘app’ La Meva Farmàcia, que és gratuïta i que els usuaris ja es poden descarregar, també ofereix un mapa de totes les farmàcies de Catalunya i inclou un sistema de missatgeria per comunicar-se amb el pacient. En un futur, segons ha avançat Casas, a través d’aquesta nova aplicació es podran veure les prestacions públiques de prescripcions farmacèutiques. «I en una fase més avançada, esperem que tota la informació clínicament rellevant [continguda en aquesta ‘app’] pugui ser consultada pels centres d’atenció primària (CAP)», ha afegit el president del COFB.

«El futur de la salut és digital»

Com ha recalcat Marta Aymerich, directora d’eHealth Center, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja havia sentenciat, abans de la pandèmia de Covid-19, que «el futur de la salut és digital». I, tot i que ja existeixen aplicacions mòbils per monitoritzar la glucosa o la pressió arterial, no n’hi havia cap com La Meva Farmàcia, on les dades pertanyen a cada individu i on aniran quedant registrades les accions de qualsevol farmàcia de Catalunya i no només d’aquella que el pacient visiti més.

Notícies relacionades

«Feia anys que estàvem treballant en una eina així. I serà viva, és a dir, l’anirem evolucionant a mesura que canviïn les nostres necessitats», ha dit per la seva banda Toni Veciana, Tresorer del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i president del COF de Tarragona. «Hem creat aquesta ‘app’ per la necessitat que tenim de comunicar-nos amb els pacients. Però, a llarg termini, volem que totes les accions d’aquesta ‘app’ quedin registrades en la història clínica dels pacients, cosa que donarà una imatge més global als sanitaris. No totes les persones van al CAP, però sí a la farmàcia», ha destacat Maria Enrique-Tarancón, secretària del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i presidenta del COF de Lleida.

Finalment, Anna Jubero, vocal del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i vocal de la junta del COF de Girona, ha destacat el fet que La Meva Farmàcia permetrà a les apotecaries comunicar als pacients les seves dades de salut. El Consell ja té programades quatre formacions farmacèutics de Catalunya (una a cada província) perquè coneguin bé l’eina i ajudin els pacients a donar-s’hi d’alta de manera segura.