El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
García destaca els reptes de la reducció del consum de psicofàrmacs i l'increment de professionals

La ministra de Sanitat, Mónica García, atenent els mitjans de comunicació despré sde reunir-se amb la consellera de Salut, Olga Pané /
El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han aprovat aquest divendres el nou pla de salut mental per al període 2025-2027. Segons ha destacat en roda de premsa la ministra Mónica García, el programa tindrà un pressupost de 39 milions d'euros i tres grans reptes: la reducció del consum de psicofàrmacs, l'arribada de més professionals especialistes i la garantia dels drets de les persones amb problemes de salut mental. "Vull agrair a les comunitats del PP que inicialment van votar en contra del pla i avui han apostat pel consens, el rigor tècnic i l'interès general. Mai és tard si el vaixell arriba a bon port", ha remarcat en una roda de premsa des de Toledo on ha destacat que és el pla més ambiciós acordat fins ara.
El text aprovat conjuntament amb les comunitats s'emmarca dins l'estratègia de Salut Mental 2022-2026 i ha estat elaborat amb la participació de societats científiques, associacions professionals, d'usuaris i familiars, així com a experts i persones amb experiència pròpia en salut mental. En total, es fixen vuit línies estratègiques que comencen amb la promesa de reforçar i augmentar els recursos humans en salut mental.
Per aconseguir-ho, el govern espanyol vol millorar les condicions laborals, del sector, garantir la disponibilitat de professionals i retenir el talent. Per això, es contemplen accions com: planificar l'oferta de places, impulsar l'accés a la psicoteràpia i promoure el reconeixement de l'especialitat en Psicologia Clínica de la Infància i l'Adolescència. Les comunitats autònomes, per la seva banda, hauran d'elaborar informes que avaluïn les necessitats d'equips multidisciplinaris en salut mental a tots els àmbits assistencials.
El pla també proposa dissenyar un pla per reforçar la "salut mental comunitària" i fixar mecanismes de coordinació amb altres serveis com atenció primària, serveis socials i judicials. El pla contempla també el desenvolupament i el reforç dels serveis d'atenció comunitària especialment dirigits a la vida autònoma per als pacients més greus, i el foment d'alternatives a l'hospitalització, com ara l'atenció domiciliària o l'"hospitalització oberta". També es faran costat a programes per mantenir l'habitatge autònom o per transitar a un habitatge amb suport.
D'altra banda, i per garantir una atenció accessible, s'impulsarà la reforma dels serveis d'urgències en salut mental i es fomentarà la integració de la xarxa d'atenció a les addiccions amb els serveis de salut mental. El pla es compromet també amb la defensa dels drets humans i l'autonomia de les persones amb problemes de salut mental. Per això, s'impulsaran alternatives a la contenció mecànica, fomentant l'ús de models que limitin el seu ús al mínim i promoguin la desescalada en situacions de crisi. Es treballarà per reduir les intervencions involuntàries mitjançant l'estandardització del registre i control de procediments coercitius i s'impulsarà la seva vigilància i registre. En aquest sentit, s'incentivarà que les persones amb problemes de salut mental puguin fer una planificació anticipada de decisions, incloent-hi el document de voluntats anticipades a les històries clíniques.
Psicofàrmacs
Notícies relacionadesUna altra de les prioritats del pla és limitar l'ús abusiu que es fa actualment dels psicofàrmacs, tema que s'ha convertit en un motiu de conversa quotidiana, tal com a ressaltat García en roda de premsa. De fet, el pla té com a objectiu assegurar una prescripció farmacològica de qualitat, centrada en el pacient i sustentada a l'evidència científica. Per fer-ho, s'impulsaran campanyes de sensibilització i s'elaborarà una Guia de Pràctica Clínica sobre l'ús adequat de psicofàrmacs, així com la desprescripció d'hipnosedants i antidepressius, quan estigui indicada.
El govern i les comunitats també volen impulsar un grup de treball d'experts en salut mental de la infància i adolescència. A l'àrea de salut mental perinatal, es desenvoluparan actuacions preventives i de promoció, i es crearan programes especialitzats per garantir el dret de les dones amb problemes greus de salut mental a una maternitat saludable, a més d'impulsar alternatives a l'hospitalització infantojuvenil.
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- Previsió meteorològica Tornen les pluges a Catalunya: l’avís del Meteocat
- Les pluges abundants treuen els aqüífers catalans de l’uci
- La prolongació de l’L8 ja té totes les obres en marxa
- L’Arquebisbat de Barcelona llança un curs per prevenir abusos a l’Església
- La denunciant de Dani Alves recorrerà l'absolució del futbolista per violació davant el Suprem
- El ministeri i les comunitats aproven el nou pla de salut mental 2025-2027 amb un pressupost de 39 MEUR
- Entendre-hi més El biaix de gènere mata, i no és una exageració
- Al Parlament Una diputada de Junts: «La infermera del CAP em va dir que si fos immigrant em donarien cita avui mateix»