Infecció de transmissió sexual

Salut llançarà campanyes a les xarxes socials perquè uns 150.000 homes de fins a 18 anys es vacunin del papil·loma humà

La conselleria anirà també a les escoles per «repescar» els adolescents que encara no estan immunitzats

Catalunya reforça la vacunació contra el papil·loma humà i immunitzarà homes de fins a 18 anys a partir de l’abril

Un enfermero pone una vacuna del VPH a un joven de 18 años este viernes en el CAP Casernes.

Un enfermero pone una vacuna del VPH a un joven de 18 años este viernes en el CAP Casernes. / Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut llançarà campanyes a les xarxes socials i anirà a fer xerrades informatives a instituts per a alumnes de tercer i quart d’ESO per «repescar» uns 150.000 homes de fins a 18 anys que no estan vacunats del virus del papil·loma humà (VPH). Les vacunes ja estan disponibles als centres d’atenció primària (CAP) i les famílies ja poden demanar cita. Els joves acudeixen poc al sistema de salut, per la qual cosa Salut ha dissenyat altres estratègies perquè els arribi la campanya.

El VPH és una infecció de transmissió sexual que, tot i que l’adquireix entre el 80% i el 90% de la població en algun moment de la seva vida i la majoria la supera sense inconvenients, és responsable del càncer de coll uterí, que es produeix en dones. Sense VPH, no hi ha càncer de cèrvix, per la qual cosa prevenint el virus, es pot alhora evitar aquest tumor. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que el càncer de cèrvix és erradicable.

Prevenció des del 2014

Catalunya va començar el 2014 a vacunar amb tres dosis d’aquest fàrmac nenes de sisè de primària; després es va passar a dues dosis. El 2022, va començar a vacunar també els nens del mateix curs. Des d’aquest curs escolar es vacuna amb una sola dosi, ja que està demostrat que és prou protectora. I, a partir d’aquest abril, immunitza també adolescents homes de fins a 18 anys, com va avançar EL PERIÓDICO. La campanya ja ha arrencat i Salut ha comprat unes 150.000 vacunes (que han costat set milions d’euros a l’Administració), les quals representen el 90% dels nois de fins a 18 anys que estan sensevacunar.

Atès que els homes també són «vectors» del VPH, Salut vol reforçar la immunització per acabar amb el càncer de cèrvix. Tot i que encara no hi ha xifres de quant ha disminuït aquest càncer a Catalunya, sí que s’ha vist, en aquests més de 15 anys de vacunació a nenes, que s’han reduït en un 60% les berrugues genitals, com ha explicat Montse Martínez, cap de Servei de Medicina Preventiva de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), des del CAP Casernes.

Per què vacunar

«El VPH és l’agent responsable del càncer de cèrvix, que té un pes important en les dones. També està relacionat amb altres tipus de càncer, com nasofaríngi i el genital, i en menor mesura en el de ronyó o bufeta urinària. El factor que causa aquest càncer [el de cèrvix] és la infecció per un virus que tenim molt ben identificat. I és un virus vacunable», ha dit per la seva banda el secretari de l’Aspcat, Esteve Fernández.

Altres vacunes

Altres novetats incloses en el calendari vacunalque ja van ser anunciades l’any passat i que Salut ha recordat aquest divendres són les referents a la tos ferina i al rotavirus.

Notícies relacionades

Quant a la tos ferina, la vacuna d’aquesta infecció s’ha avançat als 11-12 anys (sisè de primària), quan abans es posava als 14, i s’ha ampliat: la dosi inclou també protecció contra la diftèria i el tètanus. Salut va decidir avançar aquesta vacuna perquè la majoria de casos de la tos ferina estaven tenint lloc entre els 10 i els 15 anys.

En relació amb el rotavirus, Salut va començar a vacunar contra aquest virus tots els nadons nascuts a partir del gener del 2025.