una ruta A LA CIUTAT
Deliciosa tradició
Bunyols de quaresma. Fregides amb molt d'oli i ensucrades al màxim, aquestes riques boles d'aigua, farina i sal regnen en els temps de la quaresma. De vent o farcits, els bunyols volen dels taulells d'aquests 10 establiments.

Deliciosa tradició Dimecres de cendra Coca de sardina Del besavi Fidels al calendari Degustació Cinc varietats El secret de lèxit Receptes dabans Al sortir de classe Obrador a la vista_MEDIA_3
SANT ANDREU
SERRA
Cinc varietats
Carlos i Asunción Rocamora són els propietaris de l'emblemàtica Pastisseria Serra (Sant Adrià, 109) des de fa 22 anys. «Vam aprendre l'ofici amb els nostres pares, a pocs metres, i quan van tancar el seu negoci vam decidir agafar aquesta pastisseria junts», recorda el germà, que aquests dies prepara cinc tipus de bunyols. «Tenen molt d'èxit i s'esgoten al matí. En fem els dimecres, els divendres i els diumenges», avisa.
LES CORTS
CABALLOL
Degustació
El forn de la família Caballol, al número 27 del carrer del Remei, té des de fa una dècada un espai al fons amb taules perquè els veïns puguin degustar les seves dolces especialitats. Com els seus bunyols, protagonistes absoluts aquests dies de quaresma. «Al ser una referència de temporada, tenen molta sortida. Tenim dos forns més a les Corts, però l'obrador és aquí», puntualitza l'encarregada, Trini Fillat.
SANT MARTÍ
CRUIXENT
Obrador a la vista
El mestre forner Josep Antoni Ribas fa mitja vida que és en tota mena d'obradors, i des de fa un any i mig s'ha bolcat en el forn artesanal. «La idea de Cruixent (Pujades, 173) és fer pa com abans, tornar a l'origen de l'ofici. Amb l'obrador a la vista dels clients», explica el propietari, que prepara unes 500 referències diferents de bunyols. «Sempre tenen èxit i no poden faltar en aquestes dates», afegeix Ribas.
CIUTAT VELLA
MONTSERRATINA
Al sortir de classe
El besavi d'Alan Pedret va obrir la pastisseria Montserratina (Comtal, 15) el 1926, i una mica més tard un altre establiment al carrer de Santa Anna. «Vaig aprendre l'ofici aquí, al sortir de classe. Amb 13 anys ja venia per ajudar en les diades», recorda Pedret, que encara disfruta fent i menjant bunyols. Per Pedret aquests dolços enganyen: «Semblen senzills però tenen el seu misteri per trobar-los el punt i que quedin esponjosos».
EIXAMPLE
COSIALLS
Receptes d’abans
El forn Cosialls (Girona, 118) es va inaugurar el 1908, i avui són Conxita i Josep Maria Cosialls els encarregats de mantenir viu aquest comerç centenari. «Hem mantingut la imatge i l'encant del local, i també treballem amb les receptes d'abans», subratlla Conxita Cosialls, a punt de jubilar-se i entre farines des dels vuit anys. Amb permís dels bunyols, la reina de l'obrador aquests dies és la no menys clàssica coca de recapte amb arengada.
SANTS-MONTJUÏC
L’AVINGUDA
El secret de l’èxit
«Nosaltres fem bunyols cada dia perquè els veïns ens els demanen. Es venen molt bé, tant els de vent com els de l'Empordà»
, explica Ana María Brioso, encarregada del forn L'Avinguda (Creu Coberta, 82), obert fa una dècada. El secret de l'èxit pot ser, diu Brioso, la crema de llet que fan servir per elaborar-los. «Un bon bunyol ha de ser suau al paladar, i no pot ser gaire oliós», continua l'encarregada.
NOU BARRIS
LLISÓ LIS
Fidels al calendari
«Els bunyols, com altres tradicions, s'haurien de vendre només quan toca. Així la gent no es cansa», afirma Aurora Muñoz, al capdavant de la sempre concorreguda pastisseria Llisó Lis situada al passeig de Fabra i Puig, 218. Una cosa que molts no saben és que aquest negoci familiar, amb una altra dotzena de punts repartits per la ciutat de Barcelona, va néixer realment al carrer de Sant Pere més Baix, a Ciutat Vella, fa més de 50 anys.
HORTA-GUINARDÓ
L’OBRADOR DELS 15
Del besavi
L'obertura de L'Obrador dels 15 (passeig de Maragall, 209) a finals del 2013 va servir per recuperar un forn de tota la vida. «Volem mantenir les receptes dels nostres besavis, amb la millor matèria primera, i apostar al mateix temps per la innovació», explica la gerent, Mónica Gregori, filla del mestre forner encarregat de preparar bunyols amb la recepta de sempre. «Amb els bunyols, poca cosa podem innovar», diu fent broma.
GRÀCIA
CUSACHS
Coca de sardina
La pastisseria de la família Cusachs (Bailèn, 233) va celebrar el 50è aniversari el 2013. «Van començar els meus avis al carrer de Tordera, però van ampliar el negoci amb el local de Bailèn», explica Mireia Cusachs, tercera generació al capdavant d'un establiment que aquests dies no deixa de servir bunyols. «En tenim de vent, de l'Empordà i de farcits», apunta Cusachs, que també recomana un altre producte clàssic de la quaresma: la coca de sardina.
SARRIÀ-SANT GERVASI
BADIA ROCA
Notícies relacionadesDimecres de cendra
Els bunyols són les estrelles indiscutibles els dimecres i els divendres a la pastisseria Badia Roca (Pàdua, 91), coneguda pel talent i la imaginació del seu mestre pastisser, Albert Badia, al capdavant del negoci familiar des de fa més de 15 anys. «Comencem a preparar bunyols el dimecres de cendra tal com mana la tradició», puntualitza la seva germana, Meritxell Badia, que recomana els farcits de nata, crema i trufa.
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Final de la Copa del Rei Les 8 hores que van portar el futbol espanyol al caire de l’abisme: «El Madrid no ens pot demanar que canviem els àrbitres»
- Entendre-hi més El costat més fosc de la intel·ligència artificial: pornografia personalitzada i sense límits
- Previsió meteorològica Catalunya torna a activar els avisos per pluges intenses per a aquest cap de setmana
- Radiografia lingüística Menys del 30% dels joves catalans tenen el català com a llengua habitual i «d’identificació»