GENT DE SANT ANDREU
Francesc Caparrós: "El Banc del Temps és més que l'intercanvi"
Francesc Caparrós és el secretari i cofundador del Banc del Temps del Bon Pastor, una entitat fundada el 2002 amb l'objectiu de fomentar la solidaritat entre els ciutadans amb les hores com a única moneda.
Des del seu despatx al Centre Cívic del Bon Pastor (plaça de Robert Gerhard, 3), Francesc Caparrós (Barcelona, 1958) porta una oficina bancària diferent. Els seus clients són socis, i en comptes d'euros intercanvien tota mena de serveis. Des de treballs de lampisteria fins a classes de català o informàtica. Aquests favors es paguen amb uns talonaris amb les hores com a única moneda. Així, on no arriba la butxaca, arriben les hores.
-¿Els veïns del Bon Pastor són rics en solidaritat?
-I tant. Potser perquè el Bon Pastor sempre ha sigut com un poble, molt unit. Recordo de petit com la meva mare demanava una miqueta d'arròs a la veïna, i ella li tornava el favor un altre dia. El veïnat era més família que la mateixa família.
-El Banc del Temps és semblant, entre veïns i sense diners.
-Sí, però va més enllà de l'intercanvi material. També és companyia, amistat... I et posaré un exemple. Una veïna es va quedar viuda, i va entrar en una profunda depressió. El metge li va aconsellar que sortís de casa, que es relacionés, però desconfiava de la gent. Va venir al Banc del Temps del barri i va conèixer veïnes amb qui abans a penes se saludava i ara són íntimes amigues.
-¿Com va sorgir la idea de fundar aquesta entitat?
-Amb la meva dona i dues amigues més vam fundar el Banc del Temps el 2002. Era un moment en què els serveis socials, l'ambulatori i la parròquia començaven a estar saturats per l'increment de peticions que procedien sobretot d'immigrants.
-¿Quines necessitats tenien?
-Aquests veïns acabats d'arribar demanaven acompanyament, conèixer l'entorn i aprendre l'idioma.
-¿I què podien oferir a canvi?
-En aquell moment hi havia moltes dones magribines. La majoria ensenyaven les seves receptes a l'aula de cuina del centre cívic. No podien obrir les portes de casa seva per un tema cultural... Però aquests tallers sempre han funcionat molt bé.
-En aquests tallers es cuinava cohesió social...
-Sí, aquests cursos eren una molt bona manera de conèixer-nos una miqueta més.
- Al marge de les hores que inverteix com a secretari, ¿vostè també presta serveis als seus veïns?
-Sí, des que em vaig jubilar tinc més temps i ofereixo un taller d'autoestima i relaxació. És un curset de tres mesos de durada, amb una dotzena de sessions.
-¿A què es dedicava vostè?
-He treballat durant gairebé 50 anys en el sector de la psiquiatria, amb malalts mentals.
-Amb l'empitjorament de la crisi, imagino que el perfil de l'usuari que demana ajuda ha canviat.
-Sí, i per això hi ha més entitats com la nostra. Des del 2010 ha augmentat el nombre de bancs del temps a tot Catalunya.
-Vostès són els més veterans.
-Som el Banc del Temps més antic en actiu. El primer es va crear al Guinardó, però va desaparèixer i ha estat substituït fa poc per un altre a Can Baró.
-¿El secret de la seva longevitat?
-La clau està a anar tots a una. Amb l'intercanvi per hores es poden fer mil coses. A més, hem comptat amb uns socis molt actius, involucrats, com una família. Organitzem festes, viatges...
Notícies relacionades-¿Quants socis són?
-Més de 200. El millor de tot és que els que comencen continuen. Hi segueixen vinculats. Així, any rere any, la família creix. H
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa